Soccer-Zocker – jarní fotbalové hody

Česká fotbalová liga se po malých krůčcích zdárně blíží ke svému konci. Mistrem je opět Sparta, které zisk titulu řádně zpestřily události posledních dnů. Teplé a slunečné počasí naíc dává i obyčejným lidem možnost vyběhnout na travnatou plochu. Neláká vás tato představa? Pak zůstaňte v teple domova a otestujte hru Soccer-Zocker.

O tom, že je fotbal v Německu jedním z nejoblíbenějších sportů, snad není třeba pochybovat. Bayern Mnichov, Borussia Dortmund a mnohé další kluby světoznámých jmen rok co rok dokazují, že naši západní sousedé kopanou hrát nepozapomněli. Zapomeňme však na svět skutečný. Z dílny amatérských tvůrců Loeki Games k nám dorazil jejich zajímavý počin simulující svět fotbalu. Co vše hra nabízí? A má cenu se jí vůbec zaobírat?

Už návštěva menu vás přesvědčí, že technické zpracování zřejmě nebude devizou hry. Nač chodit kolem horké kaše, je tomu skutečně tak. Autoři tentokráte vsadili na osvědčený pohled z ptačí perspektivy, který s sebou nese mnohé výhody i úskalí při tvorbě. Výsledek jejich práce je však uspokojivý jen z části - celé hřiště je dostatečně přehledné, zároveň se ale hra řadí po bok graficky méně kvalitních fotbalových simulací.

 

Od netradičního hodnocení grafické stránky (která povětšinou bývá odsunuta až na konec recenze) nyní přejděme k samotnému výčtu nabídky módů a základních principů hry. Titul Soccer-Zocker narozdíl od mnohých svých kolegů tentokráte vsadil na sálovou kopanou - proti sobě tak zde stojí pětice hráčů (včetně brankáře) na každé straně. Vítězem je samozřejmě ten, kdo dá v průběhu 90 minut (které odpovídají zhruba 5 minutám skutečným) více gólů.

Hra obsahuje dvě přednastavená rozložení kláves, kterými lze samotné hráče při zápase ovládat - přímá editace a výběr vlastních kláves tak není možný. Soccer-Zocker se k potěšení mému a mnoha z vás pyšní také hned několika módy. Zápolit tak můžete v klasickém přátelském zápase, turnaji či lize. Nechybí ani mini-souboj v zahrávání jedenáctek.

Naneštěstí však průběh hry připomíná skutečnou kopanou (a sálovou pak zvláště) jen velmi ztěží. Sami vždy ovládáte vybraného hráče, na ostatní lze libovolně přepínat. Vaši hráči se však narozdíl od soupeřových nepohybují bez vaší asistence, tedy přímého ovládání. Díky tomu je úkon provedení nápadité a rychlé kombinace těžkým oříškem, jehož rozlousknutí vám notnou chvíli potrvá.

 

Naopak mě potěšila alespoň nabídka týmů. Celkem lze ve hře nalézt 8 národních mančaftů, mezi kterými však ten náš pochopitelně chybí. Nezoufejte však, díky přítomnému editoru můžete pochybení autorů rychle napravit. Všichni zúčastnění hráči se z pochopitelných důvodů pyšní pouze zkomoleninami jmen význačných fotbalistů - budete tak mít jedinečnou čest seznámit se s Runaldem, Ownem či Zidonem.

Fotbalových simulací není nikdy dost - alespoň takový je můj pohled na problematiku sportovních her. I proto velmi lituji chyb a nedostatků, kterými se prezentoval výtvor Soccer-Zocker - nebýt zpackaného ovládání a systému hry, mohli jsme se dočkat špičkového freeware výtvoru. Aktuálně vám snad přijde vhod alespoň možnost soupeřit se živým protihráčem.

Související informace (Soccer-Zocker):
Homepage: http://www.loeki-games.de.sr
Systémové požadavky: Není známo
Výrobce: Loeki Games
Velikost: 900 kB

Download: Doupě

Váš názor Další článek: Nový týden: recenze Enter the Matrix

Témata článku: , , , , , , , ,