Solitaire od Microsoftu slaví 30 let: na jaké verzi jste ujížděli nejvíce?

Legendární karetní hra slaví kulaté výročí. Jak vypadala v začátcích a jak se spolu s Windows za ta léta změnila?

Solitaire. Jednoduchá karetní hříčka, kterou znáte bez ohledu na to, zda vůbec holdujete videohrám. S jedno z jeho verzí se kdysi potkal naprosto každý a krátil si dlouhé chvíle v práci nebo doma. První verze Solitairu, který je postavený na karetní hře Klondike, vyšla společně s operačním systémem Windows 3.0 roku 1990. Na svědomí ji má vývojář Wes Cherry spolu s designérkou Susan Kare.

Microsoft prý se Solitairem původně cílil na to, aby si lidé mohli oddechnout při práci v dosud neznámém systému. Také byl vhodný pro to, aby se uživatel naučil pracovat s myší, což tehdy nebyla běžná součást počítačů. 

Kolik systémů, tolik karet

Za léta jeho existence se Solitaire stal běžnou součástí Windows, které se ve volných chvílích věnovali kancelářští pracovníci. Podle statistik Microsoftu se mu vedlo tak dobře, že jde o třetí nejpoužívanější program ve Windows. Předběhl tak například i Word nebo tabulkový procesor Excel, běžné pracovní nástroje každého. O jeho  popularitě vypovídá i to, že loni byl zařazen do herní síně slávy.

apps.25503.14177135307100569.5e63cf1e-ffe6-45a2-a76f-0d0b81587600.jpg

Byl mimo jiné součástí každého operačního systému až do nedávného Windows 7. Roku 2012 ho Microsoft nahradil rozšířenější sadou karetních her a dalších herních dodatků, kterými obohatil novější verze systémů. Za ta léta alespoň nějaká variace Solitairu byla nainstalována na více než miliardě počítačů.

S každou novou verzí systému Windows přicházely i nové verze Solitairu. Změny ale byly naprosto minimální. Ve Windows XP například přibyly nové animace. Ve Vistě a Windows 7 se ukládaly i různé statistiky. Také už bylo možné uložit rozehranou hru a později se k ní vrátit. Mimo počítače se Solitaire dostal i na mobily se systémy Windows Phone a Android. Také rozličných vizuálních variací a stylizací bylo nespočet, ale to už jde spíše o změnu grafického kabátku, než samotných pravidel hry.

A jakou verzi jste nejvíce sjížděli právě vy? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (7) Další článek: Hry zadarmo nebo se slevou: Civilizace VI zdarma a epická akce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,