Sonic Colours – svět barevný, ježek stále modrý (recenze)

Nadzvukový ježek Sonic se vrací, aby nakopal Dr. Eggmana a pomohl zachránit pestrobarevné emzáky. Nuda? Kdeže, tentokrát je ve formě.

Klasický koncept hopsacích plošinovek se za posledních 20 let nezměnil, i přesto jsou nám pokaždé schopné nabídnout hodiny a hodiny dobré zábavy. Sega se znovu vrátila s jejich oblíbeným modrým supersonickým ježkem. Posledních pár let se s ničím moc valným nevytáhl a pomalu se začal ztrácet v dějinách herního průmyslu.

 

Ale na rozdíl od celkem průměrných Sonicovských her minulých let nám Sega tentokrát přináší skákačku, kterou vás bude bavit hopsat. Příjemné prostředí, různé možnosti projití úrovní… tvůrci se letos vytáhli ještě výš než jejich ježek normálně vyskočí.

Kopa roztomilých ufounků v ohrožení

Děj nejspíš cenu za originalitu nezíská, ale i přesto celkem pobaví. Zlý doktor Eggman si totiž tentokrát vymyslel, že nejlepší způsob jak ovládnout celý svět je postavit obrovský zábavní park, nalákat do něj roztomiloučké malé ufounky (Wisps), a ty potom využít jako baterky.

Eggman si totiž tentokrát vymyslel, že nejlepší způsob jak ovládnout celý svět je postavit obrovský zábavní park

Čistě náhodou se ovšem zastaví na návštěvě také Sonic, který si vezme za svou misi ufounky zachránit a Eggmanovi a jeho poskokům nakopat jejich mechanická pozadí.

Sonic Colors 01.jpg Sonic Colors 05.jpg

Na ufouncích je založený celý princip speciálních „útoků“. Krom klasických prstenů je po cestě sbíráte a nabíjíte se speciální energií, kterou uvolníte zatřepáním ovladače. Energie existuje 8 druhů, podle osmi barev mimozemšťanů, a pomáhá vám překonávat překážky či získávat skryté bonusy. Bílá vás kupříkladu vystřelí extrémní rychlostí do vzduchu, za pomoci žluté se můžete prokopávat hlínou, modrá vám zase pomáhá rozbíjet kvádry stejné barvy.

Rychlý ježek, pomalá cesta

I přes to, že hra je o super rychlém ježkovi Sonicovi je poněkud pomalá. Během úrovní narazíte na spoustu nepříjemných překážek, které vás zastaví a zpomalí, často se vracíte pro zapomenuté itemy, případně hledáte alternativní cesty. Proto pokud chcete dosáhnout co nejvyššího skóre, je lepší to vzít sice pomalu, ale pečlivě. Tvůrci nám nabízejí v každé úrovni několik možností jak jí projít a díky této variabilitě může být proběhnutí stejné úrovně o dost jiné. Vaše pečlivost bude odměněna nejen vyšším bodovým ohodnocením, ale také speciálními červenými prsteny s hvězdou, které otevírají speciální módy, hlavně co-op úrovně.

VIDEO: 3666 'Sonic Colors   Launch trailer'

Je libo obří cukrovou vatu nebo hamburger?

Design úrovní a hezká grafika představují největší plus Sonic Colours. Na výběr máte ze šesti hlavních planet. Na každé planetě objevíte nový druh mimozemšťanů a nový druh nepřátel. Každá planeta je specifická svým prostředím à la zábavní park. Některé úrovně jsou plné sladkostí a sjíždění koblih, jiné stylizované do ráje hamburgerů. 

Sonic Colors 06.jpg Sonic Colors 07.jpg

Prostředí je hravé a dává prostor hráči se vyskotačit při proskakováním hromadami popcornu, rozbíjení kostek, nebo praskání balónků. Ne každá cesta je lehká na objevení a může vám trvat několik proběhnutí, než najdete tu nejlepší trasu, díky které posbíráte nejvíce bonusů.

Sonic Colors 08.jpg Sonic Colors 09.jpg

S tím přichází menší problém. I když se může zdát po nějakou dobu, že to jde jako po másle a úrovní probíháte až příliš jednoduše, stane se nejednou, že narazíte na obzvláště těžký úsek a jednoduše se zaseknete. Končívá to časem stráveným beznadějným skákáním a omlácenými ovladači. Obzvláště v pozdějších fázích hry jsou některé úrovně čím dál tím víc frustrující a nedostatek check-pointů se stává zřetelnější potom, co pětkrát umřete na stejném přeskoku.

Počítání ježků před spaním

Sonic Colors 03.jpgOvládání hry je vcelku logické a pro člověka zvyklého na ovladač Wii není žádný problém. Hra automaticky zaměřuje nepřátele, páčky a všemožná tlačítka takže i pro nováčky nemusí představovat velký problém i když je to obča oříšek, jenž se mu může podařit úspěšně rozlousknout až po pár levelech. Všeobecné narážení a zastavování moc nepomáhá a nepotěší, ale při velké rychlosti je někdy sbírání prstenů bez toho aby se člověk vracel obtížný úkol.

Obzvláště u co-operačního módu hry, kdy druhý hráč dostane svého vlastního ježka jiné barvy, aby se to poznalo. A jeden rychlý poskakující ježek a druhý rychlý poskakující ježek nám dohromady dají jednu velkou zmatenou obrazovku.

Ovládání hry je vcelku logické a pro člověka zvyklého na ovladač Wii není žádný problém

Pro zkušené a sehrané hráče to ovšem znamená jedno velké mocné kombo, kdy Sonicovské zkombinované schopnosti můžou přinést celkem zajímavou podívanou. 

Sonic Colors 10.jpg Sonic Colors 11.jpg

Všehovšudy ale Sonic novým dílem potěšil a jeho znovuzrození z prachu bylo příjemné překvapení. Pokud rozmýšlíte nad dárkem na blížící se Vánoce, Sonic Colours rozhodně nebude titul, kterým byste urazili. Oblečený v novém pěkném kabátku nám totiž přináší hodiny kvalitní zábavy.

Dostupné pro: Wii, 3DS
Žánr: Arkády | Skákačka
Výrobce: Sonic Team | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. listopadu 2010
  • Zajímavý design úrovní
  • Různé cesty skrz úroveň
  • Moc pěkné a propracované prostředí
  • Rychlý ježek je nucen často běžet pomalu
  • Nečekané obtížné momenty
Váš názor Další článek: Uncharted 3 s koop kampaní?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,