Sonic Forces: jednohubka s pachutí (recenze)

Milovníci všech hopsaček pozor, legenda legend mezi plošinovkami, ježek Sonic, je opět na scéně.

Ano, Sonic se sice opět vrací na scénu, aby zatočil se zloduchy, kteří chtějí ovládnout svět, nicméně předem upozorněme na to, že se o nějakou slávu rozhodně nejedná. Ono celkově asi můžeme říct, že hry se sympatickým rychlíkem Sonicem tak nějak stagnují a dávají zapomenout na své nejlepší časy. A to i přesto, že žánr plošinovek zažívá v posledních letech příjemnou renesanci.

Příběh dle očekávání

Příběh u podobných her asi není zrovna stěžejní záležitostí, nicméně dává celé budoucí hře jakýž takýž smysl, proto by jeho absence působila jako zbytečná provokace. A je třeba říct, že ani zde se v tomto ohledu nejedná o scénáristické orgie, jako spíše nutnou klišovitou samozřejmost, ostatně asi takovou, jako je u podobných her zvykem. Záporák Dr. Eggman si usmyslel, že ovládné celý svět a zničí svého největšího nepřítele, ježka Sonica. Aby proti tomuto malému rošťákovi znásobil své šance, přizval si na pomoc i další kumpány např. Zavoka či Chaose, kteří mají naplnit jeho zlověstný plán.

11-17-2017_9-17-37_AM.png11-17-2017_8-51-48_AM.png11-17-2017_8-51-57_AM.png11-17-2017_8-52-07_AM.png
Nový Sonic nabízí opravdu pěknou grafiku, bohužel neúplně zajímavý level design.

Ano, příběh skutečně neoplývá žádnou překvapivou zápletkou ani nepřináší morální či sociální ponaučení, na druhou stranu Sonicovi podobná přímočarost a smysl pro humor relativně sedí, takže proč vybočovat z již zajetého.

Jestliže si však samotný Dr. Eggman na svou černou práci přizval nějaké ty kamarádíčky, ani samotný ochránce světa nezůstal úplně pozadu. Vývojáři přichází s jednou poměrně zábavnou novinkou v podobě možnosti tvorby vlastního hrdiny. Ne, skutečně neočekávejte žádné RPG prvky, které by hru posílaly vstříc neprozkoumanému žánrovému mixu, ale spíše příjemné zpestření především vizuálního charakteru. A možná také osobnějšího střihu, neboť je to přecci jen vámi stvořený hrdina, se kterým se vydáváte zachránit svět.

11-17-2017_8-50-22_AM.png11-17-2017_8-50-41_AM.png11-17-2017_8-50-55_AM.png11-17-2017_8-51-04_AM.png
Ocenit musíme možnost vytvářet si vlastního zvířecího hrdinu a odívat ho dle vlastního uvážení.

Vytvoř si vlastního hrdinu

Princip tvorby takového hrdiny je opravdu jednoduchý a intuitivní proces. Základem je výběr samotného živočišného druhu, kterým se může stát např. pták, medvěd, pes či kočka. Pokračovat dále budete volbou barviček  hrdiny a samozřejmě též nějakého toho slušivého oblečku. K dispozici jsou čepice, masky, brýle, trička, kalhoty, obuv, rukavice apod. Samotný postup hrou vám navíc bude odemykat další a další vybavení, proto rozhodně nemusíte zůstat u prvotně preferovaného outfitu. Ovšem pozor, bavíme se tu o čistě vizuální funkci modních blbůstek, což je možná z jedné strany škoda.

Oproti ježkovi Sonicovi mají zmiňovaní hrdinové k dispozici palnou zbraň, což je jistě potěšující bonus. Nejsou naopak tak rychlí a nedisponují boostem. Nemůže být přeci někdo rychlejší než legendární Sonic. A do třetice všeho dobrého hra nabízí ještě starého dobrého retro ježka s původní hratelností v 2,5D level designu, což je rozhodně celkem cool nápad.

Naopak o mnoho méně cool potom působí mix 2,5D a 3D level designu. Jedná se jistě o moderní prvek, který je se současnými plošinovkami spjat skutečně pevně, nicméně přechody jsou někdy hodně nečekané a hlavně nevyžádané. Přidáme-li k tomu všemu opravdu slušné tempo, které hru zdobí a ne úplně pohodlné ovládání, dostáváme se na smrtící mix plný rozporuplnosti a nepohody. Jednotlivé levely tak budete často opakovat jen z důvodu prapodivně nešikovné kamery či díky přechodu z 2,5D do 3D v opravdu nevhodnou chvíli. Nemusíte se však obávat, jednotlivé levely nejsou nikterak dlouhé, ba naopak, jejich proběhnutí je někdy otázkou minutky, což asi není úplně nejlepší vizitka. On celkově nejnovější díl Sonica neoplývá zrovna dlouhou herní dobou. Celé toto dobrodružství totiž končí nějak podezřele rychle, během jednoho odpoledne, což není vzhledem ke své ceně asi úplně férové.

11-17-2017_8-51-38_AM.png11-17-2017_9-01-57_AM.png11-17-2017_9-12-12_AM.png11-17-2017_9-17-48_AM.png
Hra trpí nepříliš zábavnou hratelností, neposlušnou kamerou a zmatečnými přechody mezi pohledy.

Hratelnost naprd

Dostáváme se k největšímu problému nového Sonica, a tím je samotná hratelnost. Jak jsme již naznačili, ovládání není zrovna nejpohodlnější, kamera nejpřívětivější a ani s hratelností to není úplně nejlepší. On samotný fakt, že máte k dispozici tři druhy postav je bohužel absolutně k ničemu, když je celý zbytek hry ukrutnou nudou. Bohužel mimo soubojů s bossy je Sonic opravdu nudnou záležitostí s minimální hratelností omezenou na zběsilé běhání v nepříliš atraktivních levelech, které profrčíte cobydup. To v praxi vede k nepříjemné skutečnosti, že se vám hra začne zajídat s příchodem třetího levelu, když zjistíte, že vlastně stačí držet jedno tlačítko a občas vystřelit. Pochválit však musíme souboje s bossy, které sice do herních síní slávy nevejdou, nicméně na těžší z obtížností jistě dokáží nepříjemně potrápit.

Pochvalu jistě zaslouží i grafické zpracování, které nabízí při obou z možných pohledů potěšující pokoukání. Hra je ovšem místy tak zběsile rychlá, že to bohužel nedoceníte. Co však jistě zaregistrujete je parádní hudební doprovod, na který jsme si již ve spojistosti s ježkem Sonicem zvykli.Tohle vše je ale sakra málo

11-17-2017_8-52-34_AM.png11-17-2017_8-51-28_AM.png11-17-2017_8-52-26_AM.png11-17-2017_8-53-29_AM.png
Herní doba se pohybuje okolo šesti hodin, tedy jednoho pochmurného podzimního odpoledne.

Inu nový ježek Sonic opravdu není příliš dobrá hra. A je to škoda, neboť vývojáři pracovali s několika povedenými nápady. Potěší zejména možnost tvorby vlastního hrdiny či trojí hratelnost. K čemu to ovšem ve finále je, když je hra trestuhodně nudná, trpí zmatečnými přechody a disponuje neposlušnou kamerou? Nakonec tak vlastně můžeme ocenit, že je Sonic Forces pouze záležitostí jednoho odpoledne. A co potom? Poté bohužel upadne v zapomnění. 

Hodnocení: 2.5 / 5

Klady:

  • Příjemný hudební doprovod a grafické zpracování
  • Tvorba vlastního hrdiny

Zápory:

  • Občas zlobící kamera a ovládání
  • Nepříliš zábavná hratelnost
  • Krátká herní doba

 

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

4K obrázky z Far Cry 5 lákají neuvěřitelným smyslem pro detail

4K obrázky z Far Cry 5 lákají neuvěřit…

Far Cry 5 nás v mnohém příjemně překvapil, především ale nabídl nádherné pískoviště na hraní. A nic to nepodpořit tak, jako 4K rozlišení.

11.  4.  2018 | | 18 N/A
7 tipů na nejlepší mobilní hry roku: co hrát na cestách?

7 tipů na nejlepší mobilní hry roku: c…

Hrajete rádi na mobilním telefonu? Nechte si od nás doporučit několik kousků pro letošní rok.

17.  4.  2018 | | 8 N/A
Viděli jsme budoucnost: Na Playstation přijdou úžasné hry pro VR

Viděli jsme budoucnost: Na Playstation…

V Londýně se konala akce věnovaná budoucnosti platformy Playstation VR. Dostali jsme exkluzivní možnost nahlédnout, co Sony v oblasti virtuální reality chystá.

12.  4.  2018 | | 18 N/A
God of War: severská výprava (recenze)

God of War: severská výprava (recenze)

Populární rubač bohů se vrací, aby nám dokázal, že neztratil nic ze svého lesku. Jak dopadl Kratos nové generace?

12.  4.  2018 | | 22 N/A
PUBG: na mobilu lepší, než byste čekali (mobilní recenze)

PUBG: na mobilu lepší, než byste čekal…

Žánr Battle Royale prožívá v této době rozkvět, a to tak velký, že mimo PC a konzolí zasáhl také mobilní telefony. Zatímco Fortnite je zatím jen pro vyvolené, PUBG jsme se začali blíže věnovat a opravdu se to povedlo.

8.  4.  2018 | | 3 N/A
Podívejte se na skvělý dokument ze zákulisí Kingdom Come: Deliverance

Podívejte se na skvělý dokument ze zák…

Tohle se klukům neskutečně povedlo!

8.  4.  2018 |
Ochrana Far Cry 5 podlehla hackerům, trvalo to necelý měsíc

Ochrana Far Cry 5 podlehla hackerům, t…

Ubisoft si své hry snaží hlídat, hackeři jsou ale neúprostní.

16.  4.  2018 | | 11 N/A
Kde se vyvíjí ArmA: Podívejte se, jak to vypadá v Bohemia Interactive

Kde se vyvíjí ArmA: Podívejte se, jak …

V Bohemia Interactive pracují na nových hrách, ale také na technologiích, které bodu připravované hry využívat. A nejsou to jen technologie ryze softwarové, vytvořili si tu třeba i vlastní zařízení na fotogrammetrii.

4.  4.  2018 | | 1 N/A