Sony a Toshiba se hádají o nástupci DVD

Není tomu tak dávno, co se japonské společnosti Sony a Toshiba začaly dohadovat o budoucnosti nástupců DVD formátu, respektive o jejich sjednocení pro next-gen platformy. Ze všech stran se sice ozývaly hlasy, že "se to snad konečně podaří", dnes už však víme, že dohoda se minimálně v nejbližší době neuskuteční.

S oznámením o neúspěšných vyjednáváních přišlo Sony. Jako důvod firma uvedla pouze prostou větu o tom, že jednání nepřinesla žádný výsledek, a tak se v nich nebude pokračovat. Sony si tak nadále bude prosazovat svůj Blu-Ray formát, zatímco Toshiba HD-DVD. Obě společnosti vévodí trhu s DVD, ve vzduchu tedy visí otázka, který z uvedených formátů se uchytí lépe a stane se nástupcem DVD.

Tato situace velmi připomíná osmdesátá léta, v nichž Sony chtělo prosadit svůj Betamax - konkurenta dnes překonaných VHS kazet. Betamax se ale nakonec neuplatnil díky vysoké ceně a také kvůli odmítavému postavení Sony vůči pornogarfickým materiálům. Sony ovšem nepřipouští, že by se něco podobného mělo opakovat - už jen z toho důvodu, že Blu-Ray formát bude využívat připravovaná konzole PS3.

Zdroj: GamesIndustry

Váš názor Další článek: Hattrick: 4. kolo - Nováčci pokračují v dobrých výkonech

Témata článku: , , ,