Virtuální realita | Sony

Sony chce PlayStation VR vybavit haptických oblekem. Začne rukavicemi

Loni do kin dorazila filmová adaptace kultovní knihy Ready Player One od Ernesta Clinta, ve které se lidstvo uchyluje ke hraní virtuální hry Oasis. Používá při tom haptické obleky, díky kterým se do umělého prostředí zcela ponoří. Přesně takový kus oblečení spojený s ovladači si tento týden nechalo patentovat Sony pro svoji virtuální realitu PSVR.

Patent začíná popisem haptických rukavic, které budou kompatibilní s virtuální realitou určenou pro chystaný PlayStation 5. Jejich účelem má být dodat hráčům intenzivnější a reálnější pocit ze hraní, takže pokud byste cokoli ve VR udělali, nasazené rukavice by podle potřeby vibrovaly. 

Snímek obrazovky 2019-05-23 v 19.32.51.png
Ukázka, jak by rukavice měla vypadat

Nejde však jen u rukavice, Sony v patentu popisuje, že ty by byly jen začátek. Podle firmy by technologie mohla být použita pro pokrývku hlavy, boty, kalhoty a triko, takže prakticky pro celý oblek. Haptického efektu by mělo být možné docílit skrze řadu elementů, například chlazením a ohříváním, motorem, stlačeným vzduchem a tekutinou. 

To všechno by mělo být schopné zajistit, že ucítíte tvar a texturu virtuálního předmětu, tlak jaký na něj vyvíjíte a jeho pohyb. Také byste měli být díky obleku schopni cítit to, co se stane vaší postavě, takže situace jako obětí, pády, střelba apod. 

Sony již v minulosti s myšlenkou haptického obleku experimentoval, na jednom zkušebním před několika lety spolupracoval pro VR hru Rez Infinite. Šlo však o exkluzivitu, ke které široká veřejnost stejně neměla přístup. Nový oblek by oproti tomu měl být komerčně prodejný, stejně jako veškeré ostatní vybavení k PSVR. Vzhledem k tomu, že Sony oznámil, že PlayStation 5 má být velmi zaměřený na virtuální realitu, není divu, že firma nad něčím podobným uvažuje. 

Diskuze (8) Další článek: Čínský diplomat vyzdvihl dominantní postavení Huawei a vysmál se Applu. Tweetnul to ale z iPhonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,