Sony má na krku další žalobu kvůli Blu-Ray

Kanadská společnost Certicom, zabývající se zejména kryptografií a bezpečným přenosem dat, podala žalobu na společnost Sony, která podle této žaloby údajně porušila práva získaná patenty. Původně se chtěly obě společnosti dohodnout na licencování, podle zástupců Certicomu však jednání nebyla dostatečně rychlá.

V krátké době dochází k dalšímu podání žaloby proti společnosti Sony ve spojitosti s technologií Blu-Ray. Ta totiž používá k zabezpečenému přenosu dat principu kryptografie nad eliptickými křivkami, který má údajně patentován společnost Certicom. Konkrétně by se mělo jednat o specifikace formátů Advanced Access Content System a Digital Transmission Content Protection, které jsou využívány u dešifrování obsahu disků Blu-Ray a přenosu dat na výstupní zařízení. Patent tak prý porušuje větší počet zařízení, mimo jiné samozřejmě konzole PS3, ale i veškerá technika s Blu-Ray technologií.

Zajímavostí žaloby je, že byla podána ve východním Texasu, ačkoliv žádná ze společností nemá s tímto státem nic společného. Je tomu tak proto, že narozdíl od amerického průměru téměř šedesáti procent vyhraných patentových pří z pohledu žalobců je v tomto státě úspěšnost žalob o dvacet procent vyšší. Podle slov společnosti Certicom je žaloba výsledkem pomalého jednání ze strany společnosti Sony, když se obě strany nedokázaly dohodnout na licencování technologií. Žalující samozřejmě požaduje vysoké odškodné a další náhrady nepovoleného využívání patentů.

Zdroj: Gamespot

Diskuze (6) Další článek: Wii Virtual Console slaví úspěchy

Témata článku: , , , ,