Sony PlayStation má 25 let. Připomeňte si vývoj nejslavnější herní konzole

PlayStation k dnešnímu dny prodal stovky milionů kusů herních konzolí. Jak probíhalo čtvrt století jeho existence?

Herní konzole Sony Playstation má 25 let! Sony na trh s herními konzolemi přišlo na konci roku 1994. První PlayStation vyšel 3. prosince toho roku. Nejdříve pouze v Japonsku, následně se 9. září 1995 dostal do Ameriky a 29. září vyšel konečně i v Evropě. 

Úspěch hned napoprvé

Všechno ale mohlo být trochu jinak, kdyby se Sony domluvilo s Nintendem, jak to bylo původně v plánu. Kvůli neshodám k této spolupráci ale nakonec nedošlo a každá společnost se vydala vlastní cestou. 

Hned u první generace PlayStationu přišlo Sony s tradicí, kdy po samotné konzoli vyšla ještě její odlehčená verze. Roku 2000 tedy vyšel menší PlayStation pod označením PSOne. 

Kromě klasické šedivé verze prvního PlayStationu, kterou zná většina hráčů, existovala i černá, která byla označována jako Net Yaroze. Byla určena především pro nadšence do programování, protože neměla regionální zámek a balení obsahovalo vše potřebné k tvorbě vlastních her. 

Původně ovladač neměl analogové páčky. Pozdější hry už je ale vyžadovaly, což dalo vzniknout ovladači Dualshock. 

Na prvním PlayStationu najdete celou řadu kultovních her. Ať už jsou to skákačky Crashe Bandicoota, Tony Hawk's Pro Skater, několik dílů Final Fantasy nebo první Metal Gear Solid. 

Napodruhé strhl davy

Druhý PlayStation, který byl na trh uveden 4. března 2000 v Japonsku, 26. října v Americe a 24. listopadu v Evropě, je jednou z nejúspěšnějších generací v historii. I když byl designovaný tak, aby plně podporoval zpětnou kompatibilitu, tak nefungovala ve všech případech. 

V září roku 2004 pak vyšla zmenšená Slim verze Playstationu 2. Kromě toho, že byla značně menší, je i tišší a má přímo zabudovaný ethernetový port. 

Za stěžejní tituly této generace můžeme považovat například začátek série God of War, která slaví úspěchy i v současnosti. Vedle toho nesmíme zapomínat ani na Kingdom Hearts, Shadow of the Colossus nebo Gran Turismo. 

Kapesní odbočka PSP

Poté se Sony rozhodlo, že zabrousí i na trh kapesních konzolí. PlayStation Portable (PSP), který vyšel v Japonsku 4. prosince 2004 a v první polovině roku 2005 ve zbytku světa, slavil velký úspěch.

Roku 2012 přišel nástupce PSP jménem PlayStation Vita. Dostal nový hardware a vylepšené ovládací prvky. Očekávání Sony byla veliká, ale naplněna nebyla ani zdaleka. Vitě se vůbec nedařilo, ani na ni nevycházelo moc her, a tak začátkem roku 2019 byla ukončena její výroba.  

Postupně vycházelo i několik meziverzí kapesní konzole, přičemž ta nejpodivěnjší je jednoznačně PSP Go. Na závěr kapesní generace pak přišlo PSP Street, které oproti předchozím modelům nemělo možnost bezdrátového připojení k internetu. 

Playstation 3 dvakrát zeštíhlovaný

Pokračování hlavní řady konzolí přišlo v listopadu roku 2006, kdy vyšel PlayStation 3. Jeho první verze byla velmi hlučná a kvůli neobvyklé architektuře byl vývoj her pro tvůrce složitější než u minulých generací. I tak ale třetí PlayStation slavil úspěch s více než 80 miliony prodaných kusů.

V případě třetí generace PlayStationu vyšly hned dvě zmenšené verze. V září 2009 to byl PlayStation 3 Slim a o tři roku později o následoval model Super Slim. 

Stejně jako u předchozích generací je tady spousta her, které by se daly označit jako ikonické. Z exkluzivit, které byly dostupné výhradně pro PlayStation 3, je to je například The Last of Us, série Uncharted nebo třetí God of War.

Playstation 4 a milion konzolí za první den

Konec roku 2013 znamenal příchod PlayStationu 4. Během prvního dne se prodalo přes milion kusů, což z něj udělalo nejrychleji prodávanou herní konzoli v historii. 

Samozřejmě nechybí ani model Slim. Ten vyšel 15. září 2016. O půl roku později byl nahrazen verzí s 1TB pevným diskem.

U čtvrtého PlayStationu se poprvé stalo, že se „facelift“ konzole netýkal jen designu, ale také se měnily komponenty. PlayStation 4 Pro, který vyšel 10. listopadu 2016, má oproti původní a Slim verzi o něco vyšší výkon. Díky tomu zvládá u některých titulů rozlišení 4k s podporou HDR. 

Mezi nejlepší tituly pro PlayStation 4 se stejně jako u minulé generace řadí především exkluzivity. Jak God of War, tak například Horizon: Zero Dawn, Marvel's Spider-Man nebo Uncharted 4 sklízely velký úspěch. 

Během čtvrté generace PlayStatuonu se Sony také zapojilo do virtuální reality. 13. října 2016 vyšel headset PlayStation VR, který je stále jedním z cenově nejdostupnějších na trhu. 

Čekání na PlayStation 5

Dnes už oficiálně víme, že se chystá PlayStation 5, který přijde na trh na konci roku 2020. Stále čekáme na oficiální odhalení toho, jak konzole bude vypadat a jak bude vybavena, ale obrázky i informace už postupně unikají. 

Diskuze (3) Další článek: V strategii Starship Troopers: Terran Command dáte broukům co proto

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,