Sony vydělává na hrách

Společnost Sony zveřejnila své finanční výsledky za druhý účetní kavrtál letošního roku (končící 30. září), kdy zaznamenala celkový pokles.

Ten je však odůvodněn uvadajícím zájmem o CRT televize a neúspěchem na filmovém poli, kde se film Stealth nakonec stal propadákem. Na druhou stranu herní divize Sony Computer Entertainment vykázala zisk sedmdesát jeden milion dolarů (cca 1,75 mld. korun) při celkovém obratu 1,86 miliardy dolarů (což je o více než sedmdesát procent nárůst oproti loňsku). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy skončila ve ztrátě jednapadesáti milionů, se SCE dostává do plusu a jen potvrzuje, že investice do vývoje se rychle vracejí.

Lví podíl na výdělku má prodej konzole PS2, jíž se za toto čtvrtletí prodalo přes pět milionů kusů. Ve srovnání se třemi miliony za stejné období roku 2004 je nárůst tak znatelný, že si Sony dovolila zvýšit o další milion celoroční předpoklad prodeje PS2, až na čtrnáct milionů kusů. Stejně tak si mohou zástupci společnosti pochvalovat prodej PSP, která pomáhala dohánět i drobnou ztrátu na poli her. Prodalo se na ni totiž devět milionů kopií her, čímž se vyvážil šestimilionový pokles u her pro PS2.

  

Analytici předpokládají, že se PS2 a PSP budou prodávat i nadále dobře a neočekávají v nejbližší době pokles cen. Je pravděpodobné, že PS2 bude zlevněna až s příchodem PS3, protože příchod Xboxu 360 o Vánocích není dle analytiků přímou konkurencí pro PS2 kvůli odlišné ceně, výkonu a technologii.

Doupě komentuje: Vše nasvědčuje tomu, že se Sony rozhodla správně, když investovala nemalé peníze do vývoje. Ty se pomalu začínají vracet z rukou PSP a po příchodu PS3 je možné očekávat další zisky. Ve světě je hraní na konzolích považováno za hodnotnou zábavu pro všechny, na rozdíl od našich zemí, kde podle mínění mnohých jsou konzole pouze hračkami pro děti. Musíme pouze doufat, že příchod konzolí nové generace tento přežitek odstraní.

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Další podrobnosti o Resident Evil DS

Témata článku: , , , , ,