Sound Blaster Audigy – opravdu dokonalý zvuk?

Uplynula již dlouhá doba od chvíle, kdy byla hráčskému publiku představena zvuková karta Sound Blaster Live!. Ta se v den svého uvedení stala naprostým hitem a rázem ji musel každý vlastnit, neboť zvuk, který vyluzovala, byl přece tak jasný! Teď, po dlouhé předlouhé době, přichází její nástupce, jenž byl sladce pojmenován jako Sound Blaster Audigy.
Uplynula již dlouhá doba od chvíle, kdy byla hráčskému publiku představena zvuková karta Sound Blaster Live!. Ta se v den svého uvedení stala naprostým hitem a rázem ji musel každý vlastnit, neboť zvuk, který vyluzovala, byl přece tak jasný! Teď, po dlouhé předlouhé době, přichází její nástupce, jenž byl sladce pojmenován jako Sound Blaster Audigy.

Ač se to zdá neuvěřitelné, je tomu opravdu již několik desítek měsíců, co hráči počítačových her konečně mohli vstoupit do světa neposkvrněného zvuku, dokonalých výluzů reproduktorů a zcela nespoutaného zvukového šílenství. Někdy na průběh měsíce březen roku 1999 si firma Creative naplánovala oficiální uvedení zvukové karty Sound Blaster Live a jak slíbila, tak také učinila. Celý březen a několik následujících měsíců se na nás valily zprávy o tom, jak je tato zvuková karta dokonalá, jak nám všem chybí a jak bez ní vůbec můžeme existovat.

Veškeré recenzentské testy, první dojmy a setkání s kartou, její ošahání, … vše dopadlo na výbornou, přesně podle plánu. Ono to totiž ani jinak dopadnout nemohlo, tato karta (stále se bavíme o Sound Blaster Live!) byla totiž opravdu Nr.1 (opakuji, tata karta byla opravdu číslo 1).

Sound Blaster AudigySound Blaster Audigy

Ale pryč s minulostí, jediná zajímavá doba je současnost, maximálně ještě blízká budoucnost. A právě v blízké budoucnosti se schyluje k něčemu, co by možná mohlo vyvolat podobné zvukové šílenství jako právě před dvěma a půl roky. Creative totiž ohlásila následovníka Sound Blasteru Live!, který v podobě karty Sound Blaster Audigy zanedlouho okusí realitu trhu.

Pakliže původní Sound Blaster Live! přinášel díky integrovanému procesoru EMU10K1 opravdu velmi dokonalé zvuky, nedovedu si představit, co se stane, až přijde Audigy, neboť ten má vylepšené snad vše, co vůbec šlo. S novým procesorem přichází totiž až čtyřnásobné množství efektů, což už je opravdu požehnané množství. Samotné Audigy je pak plně 32bitové a samozřejmě podporuje použití několika nezávislých efektů zároveň.

Nová karta podporuje spoustu efektů, procedur a postupů, na které jsme doposud nebyli zvyklí, případně jsme je museli provádět softwarově. Velmi zajímavě (doufejme že i ve skutečném použití) se jeví Audio Clean-up, což je funkce čistění nekvalitní nahrávky. Jednoduše řečeno, veškerý šum a jiné „zvukové nečistoty“ se při převodu do MP3 odstraní.

Pro zvukově nadanou část publika, pro herní vývojáře a všechny hudební labužníky, bude bezpochyby velmi zajímavá funkce Time Scaling. Ta způsobí chtěné zpomalení, případně zrychlení, zvukové nahrávky. Takže různé zvukové přechody z pomalé do rychlé a obráceně, se již nebudou muset dělat na několikrát, ale vše se zařídí pomocí této jednoduché funkce. Ta by měla fungovat naprosto bez jakékoliv ztráty kvality.

Na původní kartě Sound Blaster Live! mě upoutala především funkce simulování prostředí (oficiálně pojmenovaná asi jako EAX Advanced HD Audio Efects). Ta přidává při přehrávání zvolené nahrávky špičkové efekty, které věrně simulují místo, kde byste jako tuto hudbu poslouchali. Sami si tak můžete vybrat, zda se chcete do při poslouchání Mozartových symfonií přenést do koncertního sálu, jeskyně, volné přírody, … . Velmi potěšující je, že tato funkce dozná u Audigy několik změn – bude rozšířena možnost její použití a budou přidány nové efekty.

Sound Blaster AudigySound Blaster Audigy

Samozřejmě, karta bude podporovat spoustu dalších funkcí a efektů, ale ty bohužel nejsou doposud nikterak podrobněji známy. Přesto, ihned jak se karta bude moci sehnat (třeba i nějaká pre-preview verze), Potvora (Láďa Valík) dostane za úkol ji sehnat. Až pak se dozvíme více i o skutečné stránce věci.

Na samý závěr bych rád upozornil na fakt, že karta se bude stejně jako předchůdce Sound Blaster Live! prodávat v několika variantách. Na své si ta přijdou jak příznivci MP3 (Sound Blaster Audigy MP3+), hráči (Sound Blaster Audigy X-Gamer), a mnozí, mnozí další…

Diskuze (47) Další článek: Rollercoaster Tycoon – zábavní park ve vašem počítači

Témata článku: , , , , , , , , ,