South Park: The Fractured But Whole – sprostí hrdinové v akci (recenze)

Důvodem, proč lidé milují South Park, je už samotný fakt, že si v dnešní době nebojí dělat srandu z černochů a nacistických krav. A v tomhle ohledu naštěstí nezklame ani nová hra.

South Park: The Stick of Truth z roku 2014 byl docela příjemným překvapením. Dokázal nám zejména na plné koule ukázat pořádnou dávku politicky nekorektního humoru a mimo jiné představil docela chytlavý herní systém. Fractured But Whole je svým provedením srovnatelný, každopádně nyní se zaměřuje na superhrdiny, kteří okupují současný trh zábavního průmyslu.

Hrdinové, kteří prdí a chodí s berlemi

Ačkoli se žánrově jedná o RPG, hlavní roli zastupuje humor. South Park si opravdu na nic nehraje a vychrlí vtípky o všem možném. Ať mluvíme o kněžích, kteří vás chtějí osahávat nebo samotnému faktu, že postižený Jimmy Valmer chodící o berlích znázorňuje superhrdinu Flashe.

south_park_1.pngsouth_park_2.pngsouth_park_3.pngsouth_park_4.png
Celý herní svět je jeden vtípek za druhým bez sebemenšího ostychu

Na druhou stranu musím ocenit, že se autoři nezaměřili pouze na sprosté vtipy. Mnohdy se setkáte s příjemným humorem, který je spíš roztomilý než urážlivý – například červené listy, které jsou žhavou lávou. Přičemž celý herní svět je jedním velkým humorným jevištěm, který občas naznačuje, jindy vám daný vtip hodí přímo do obličeje.

 

South Park si opravdu na nic nehraje a vychrlí na vás vtípky o všem možném

 

Naši dětští hrdinové se tentokrát rozhodnou, že se stanou superhrdiny, aby si vydělali slušné peníze. A nutno uznat, že celé téma je příjemně zparodované. Zatímco vy jste se stali hrdinou kvůli smutnému příběhu, že se váš otec vyspal s vaší matkou, nebojí se hra různě odkazovat a celému fenoménu se vysmát.

south_park_5.pngsouth_park_6.pngsouth_park_7.png
Tématem hry jsou superhrdinové a vývojáři si s tím pořádně vyhráli

Přičemž příběh jako takový je docela fajn. Ostatně vývojáři si vyhráli i se samotným faktem, že jste děti, takže místo superpadouchů se vydáváte za ztracenou kočkou, bojujete s podlými šesťáky a striptérkami a fanoušky se snažíte získávat pomocí selfie.

Ani opilec vás nemůže zastavit

Po stejné vlně se veze i herní styl. Je jednoduchý ve stylu tahových strategií – rozmyslíte si tah, provedete ho a pak hraje nepřítel. Nejedná se sice o výzvu, ale upřímně, nemyslím si, že byla hra takto zamýšlena. Pokud chcete náročnou tahovou strategii, zkuste třeba XCOM 2. I když si v South Parku vybíráte herní třídu měnící herní styl a máte k dispozici svůj tým s nejrůznějšími strategiemi, samotný boj má rovněž za cíl být spíše vtipný než náročný.

south_park_9.pngsouth_park_8.pngsouth_park_10.pngsouth_park_11.png
Honba za humorem vás dostane do mnoha absurdních situací a dokonce potkáte i Morgana Freemana

Takže postupně budete bojovat s různými nepřáteli, od striptérek po kuchaře a dokonce nebude chybět ani občanská válka mezi superhrdiny. Útoky následně začleňují vražedné prdy či svému nepříteli prostě vrazíte jednu pěstí.

 

Samotný boj má za cíl být spíše vtipný než náročný

 

Přišlo mi bohužel otravné, že se do soubojů pouštíte až moc často. Mnohdy vás ve městě někdo napadne, každopádně souboj není výzva, je to další humorný prvek a hratelnost sama o sobě zabaví jen na chvilku. Časté střety přechod mezi nudou a zábavou zbytečně urychlí a opravdu mě nebaví bojovat po páté s těmi agresivními šesťáky.

south_park_13.pngsouth_park_14.pngsouth_park_15.pngsouth_park_16.pngsouth_park_17.pngsouth_park_18.png
Bojový systém je příjemně vtipný, každopádně nenabízí větší výzvu

Nutno rovněž dodat, že se vaše postava postupně vylepšuje. Získáváte nové úrovně, občas i nové schopnosti a vybavení, tu a tam něco craftíte a upravujete svůj vzhled. Hra nabízí v tomhle ohledu bohatou personalizaci, takže můžete mít vážného hrdinu nebo si na hlavu hodit podprsenku.

Hrdinové operují v terénu

Hra se může pochlubit naštěstí i skvělým světem. Ten vychází z myšlenky dětských hrdinů. Vloupáváte se do lidských domů, utkáváte se s opilci – ale v očích malých dětí se jedná o úžasné dobrodružství. Musím uznat, že to bylo příjemně relaxační a rozhodně se jednalo o menší realizaci dětských snů, i když s velmi sprostým pozadím.

south_park_12.pngsouth_park_19.pngsouth_park_20.pngsouth_park_21.png
Svět je zábava prozkoumávat, zkrátka nikdy nevíte, na co můžete ještě narazit

Díky tomu, že vývojáři nastrkali do světa fůru vedlejších úkolů a hlavně všelijakých vtípků, je průzkum celkem radostí. Přesto je škoda, že ne všechny domy mají tvář – některé jsou spíš kopie předchozích s menšímu vizuálními změnami. Kvalita v tomto případě rozhodně převyšuje kvantitu a méně zajímavých domů by zabránilo občasnému pocitu z nudného vandrování.

 

Díky tomu, že vývojáři nastrkali do světa fůru vedlejších úkolů a hlavně všelijakých vtípků, je průzkum celkem radostí

 

Svět naštěstí posílily speciální vedlejší aktivity. Typické je sbírání japonských obrázků pro jednoho sběratele, podobné úkoly najdete ve všelijakých hrách. Každopádně používání záchodů, to je teprve kreativní činnost. Sice je to pouhý quick-time event, který vám však vykouzlí úsměv na tváří a kdo ví, třeba si tak jako já dáte za cíl vyprázdnit se do co největšího množství záchodů.

Pro fanoušky seriálu jako dělané

Ve výsledku je South Park: The Fractured But Whole pokračováním Stick of Truth... ostatně začátek hry se dokonce odehrává ještě ve Stick of Truth. Hra založená na humoru, která svým přímočarým stylem udělá radost snad každému fanouškovi seriálu.

Pokud hledáte zajímavý soubojový systém či bohatý fantasy svět, budete nejspíš zklamáni. Jste-li však fanoušky South Parku a chcete se trochu zasmát a odpočinout si po těžkém dni, hurá do toho. Jakožto fanoušek jsem se pořádně zasmál a jsem rád, že jsem dostal příležitost se do sprostého světa vrátit.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • vynikající humor
  • příjemný herní svět
  • vedlejší úkoly a minihry
  • skvělé využití licence

Zápory:

  • časté souboje brzy omrzí
  • některé domy působí jak přes kopírák
Diskuze (2) Další článek: Studio Visceral zavírá vrátka, o Hvězdné války se postará někdo jiný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,