PC | Recenze | X360 | PS3 | RPG

South Park: The Stick of Truth - bránicím zdar (recenze)

Jeden z nejkontroverznějších seriálů, který lehtá naše bránice již přes úctyhodných sedmnáct let (nutno dodat, že stále úspěšně) se konečně dočkal plnohodnotné a hlavně kvalitní videohry. Otázkou je, jestli nás autoři ještě stále dokáží tak překvapit v několikahodinové hře, jako ve dvacetiminutové epizodě.

Ačkoliv tím tak trochu zničím pointu čtení této recenze, hned si na svou otázku také odpovím. Ano dokáží. Je to až neuvěřitelné, ale dvojice scénáristů (Trey Parker a Matt Stone) nás rozesměje znovu a znovu a ještě jednou. Prakticky celá hra a její okolí je protkaná vtipy, obskurními situacemi a ne úplně košér narážkami. Ostatně to vám tak nějak dojde už na začátku hry, kdy si vybírate svou třídu. Nechybí klasický bojovník, zloděj, mág a nebo třeba žid. Ano, čtete správně. No a teď upřímně, kolik z vás si nevybralo třídu Žid?

17a6fbb6-86604.jpg 65e73a12-86606.jpg 6dee2685-66027.jpg

Rovnoměrná hratelnost

Bohužel následné rozdíly mezi třídami jsou řekněme zanedbatelné. Každý má sice vlastní strom schopností, ale to nikomu nebrání, aby použil zbraně určené pro všechny. Není tak problém třeba s mágem zaútočit mečem při boji na blízko úplně stejně, jako to dělá bojovník.

 

Bylo nebylo, se do South Parku přestěhovala nová rodinka a vy se ujmete role jejich dítka

 

Po vytvoření avatara a vybrání třídy je ještě nutné zvolit, za kterou stranu budete bojovat. Na jedné straně strojí Cartmanovi lidé, na druhé Kylovi elfové. A už se jde na věc!

558e1dc6-82785.jpg

Začátek příběhu je tak nějak typický pro RPG hry, zde tedy žádné zázraky čekat nemůžeme. Bylo nebylo, do South Parku se přestěhovala nová rodinka a vy se ujmete role jejich dítka, které skrývá jisté tajemství ze své minulosti. To se dozvíte až na úplném konci hry a můžu jen podotknout, že to stojí opravdu za to.

Vůbec poprvé jsme se dočkali kompletního zmapování městečka South Park a první minuty ve hře jsem strávil právě jeho procházením a okukováním. Narazíte na staré známé budovy ze seriálu a samozřejmě i postavy. V nejednom domě na vás čeká nějaké to ... ehm překvapení, a la South Park. Někdy příjemné, jindy už méně. Když jsem v jednom domě otevřel dveře od skříně a spatřil chlápka, co si užívá „me day“, zase jsem rychle dveře zavřel. Ale to je prostě South Park a podobných obskurních situací zde naleznete hodně. Komu tento humor nevoní, hra samozřejmě není určená pro něj.

South Park s duší

Upřímně řečeno nejvíce jsem byl překvapen ze samotného herního stylu. Je jedna věc udělat vtipnou hrou na motivy populárního animovaného seriálu a věc druhá k tomu ještě přidat plnohodnotnou žánrovou hru. No a to se zde povedlo. South Park : The Stick of Truth je totiž krom jiného také výborně zpracované RPG. Souboje jsou na klasické tahové útoky, přičemž když proti vám stojí více protivníků, přinejmenším se vám orosí čelo a zpotí gamepad. Ale to k dobré hře samozřejmě patří, tedy pokud se to nepřevalí do míry frustrace, což naštěstí není tento případ.

98670f9c-68248.jpg a649045e-86608.jpg b3ce2657-88178.png.jpg

Snad jen jedna malá výtka k jinak bezproblémovému ovládání. Při vybírání útoku je šipka v kolečku zatraceně živá a někdy je obtížné se trefit přesně. Některé aspekty soubojů zjistíte sami až časem, takže by neškodilo trošku upravit tutoriál, nicméně to není žádný velký problém pro zkušené RPGisty.

dc18c4a9-82780.jpg

Grafické zpracování je přesné jako ze seriálu. Ono se může zdát, že je odfláknuté a určitě se najdou hráči, kteří se právě grafické stránce budou smát, ale dost často jsem při hraní zapomněl, jestli vlastně hraju hru, nebo sleduju svůj oblíbený seriál. Podobnost je totiž naprosto neuvěřitelná. Dabing je také bez chyby, drtivá postav je dabovaná stejnými hlasy, jako v původním seriálu a je to znát.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | RPG
Výrobce: Obsidian Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 4. března 2014
  • Perfektní seriálová atmosféra
  • Vtipy a narážky
  • Kvalitní RPG
  • Délka hry
  • Občasné sekání

South Park: The Stick of Truth byla dlouho oddalovaná hra. Hra, u které jsem byl plný rozpaků, a tak trochu se bál, že mi zkazí oblíbený seriál. Naštěstí se tak nestalo, a pokud máte South Park alespoň trochu rádi, je boj o Klacek Pravdy naprostou nutností!

Diskuze (2) Další článek: Titanfall v multimediálním nášupu: videa + 200 obrázků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,