Space Hulk Tactics: vetřelci vs terminátoři (recenze)

Tahová strategie z univerza Warhammeru 40 000? To nezní špatně!

Co baví

  • Možnost 
  • pohledu z první osoby
  • Pěkné animace
  • CZ lokalizace u PC a PS4

Co vadí

  • Absence lokalizace u Xbox One
  • Neintuitivní ovládání
  • Opakující se herní prostředí
  • Nedostačující tutoriál
  • Občas utahaná hratelnost
6/10
Hodnocení

Kdyby nezasvěcení čtenáři/hráči při pohledu na název Space Hulk očekávali vesmírnou adaptaci velkého zeleného muže, byli by sakra na omylu. Space Hulk Tactics je totiž herní adaptací ze světa Warhammeru 40 000 a vzdává hold oblíbené deskové hře Space Hulk.

Boj na život a na smrt

Nebudeme složitě zabředávat do univerza Warhammeru, ale pustíme se rovnou do jádra této tahové strategie, která se soustředí na tuhé vesmírné boje mezi emzáky a mariňáky. Budeme-li konkrétní, jde o souboje mezi tzv. genestealery, nápadně připomínající klasické vetřelce a terminátory, kteří se díky svému oplechování sotva vejdou do úzkých koridorů vesmírných plavidel, kde se jednotlivé mise odehrávají.

10-21-2018_9-06-30_AM.png10-21-2018_9-05-17_AM.png10-21-2018_9-05-25_AM.png10-21-2018_9-05-33_AM.png
Čekají na vás tuhé boje v úzkých koridorech s hutnou atmosférou

Hra nabízí tři základní módy, z nichž tím klíčovým je pochopitelně příběhová kampaň pro jednoho hráče. Ta se celkem sympaticky a spravedlivě dělí na dvě části rozdělené dle ras. Hrát tedy můžete jak za vesmírné mariňáky, tak za škrábající uslintané potvory usídlené v tamějších větracích šachtách. Rozdělení kampaně je skvělý krok už jen z toho důvodu, že si při hraní za mariňáky často postesknete, jak to má díky určitým možnostem umělá inteligence ovládající genestealery jednoduší. Brzy však zjistíte, že jde pouze o mylnou a neopodstatněnou domněnku. Navíc, možnost vyzkoušet si hru za obě rasy pomáhá hráčům lépe pochopit a poznat svého soupeře, což se v taktických soubojích vždy hodí.

 

Hra nabízí tři základní módy, z nichž tím klíčovým je pochopitelně příběhová kampaň pro jednoho hráče.

 

Přestože Space Hulk Tactics disponuje příběhovou linkou v rámci zmiňované kampaně, jde především o rámcové vyprávění v daném univerzu, které spíše zasazuje taktické bojůvky do kontextu. Tím klíčovým prvkem je potom samozřejmě samotná hratelnost. Jak jsme již naznačili, jedná se o tahovou strategii. Virtuální herní deskou se hráčům stává paluba vesmírné lodi, která nabízí skvělé předpoklady pro podobný žánr. Máme zde spoustu úzkých uliček, terminálů, zablokovaných dveří či nebezpečných překážek. Bohužel stereotypu se nevyhneme.

Jednotky připravit, do boje!

Každá hra začíná rozmístěním pěti mariňáků Blood Angels na vybraná místa. Výběr jednotek je poměrně slušný, pro potřeby hry naprosto dostačující. Navíc třeba zmínit, že jednotlivé jednotky během hraní můžete vylepšovat za utržené body a jejich počet se postupem hrou zvyšuje.

Cíle jednotlivých misí se snaží tvářit variabilně a pestře, podstata je však vždy stejná. Ať už budete hájit danou oblast, teleportovat jednotky či transportovat cenné náklady, hratelnost se bude pokaždé točit okolo přesunu jednotek z bodu A do bodu B, likvidace nepřátel a pečlivého strategického plánování.

Dvakrát měř, jednou řež

Space Hulk Tactics je totiž jednou z těch her, které nelze hrát jen tak bez rozmyslu. Možné to tedy je, ale výsledky rozhodně nebudou nikdy valné. Nejedná se o těžkou hru, ale je třeba být obezřetný a respektovat základní herní principy. Jedině tak lze dosáhnout úspěchu. Nutno dodat, že hra vám začátky příliš neusnadňuje. K dispozici je sice jednoduchý tutoriál v podobě startovní mise, ten však nedokáže dostatečně přiblížit veškeré mechanismy. Počátky hraní Space Hulk Tactics tak pro většinu hráčů budou spíše nudnou záležitostí plnou bádání. Majitelé konzole Xbox One budou mít navíc situaci ještě těžší, neboť oproti konkurenci na PC a PS4 neobsahuje hra českou lokalizaci.

 

Nejedná se o těžkou hru, ale je třeba být obezřetný a respektovat základní herní principy.

 

Samotnou hratelnost určují tři základní elementy. Jsou jimi rozdílné možnosti obou ras, počet akčních bodů a kartičky, které lze během hraní využívat. Vesmírní mariňáci disponují variabilnějším spektrem tahových aktivit, neboť mohou mimo pohybu využívat dále střelbu, útok zblízka, hájit defenzivní pozice, držet hlídku nebo interagovat s předměty.

10-21-2018_9-05-10_AM.png10-21-2018_9-05-40_AM.png10-21-2018_9-05-47_AM.png10-21-2018_9-05-54_AM.png
Zahrát si lze jak za vesmírné mariňáky, tak za uslintané bestie

Více možností je ovšem kompenzováno menším počtem akčních bodů, díky kterým budete jednotlivé aktivity vykonávat. Třetím elementem je potom využití karet, které představují důležitý strategický doplněk. Ty zvedají šance na úspěch v jednotlivých tazích nebo je lze směnit za akční body.

Vetřelcem snadno a rychle

Hra za vesmírné vetřelce potom vyžaduje odlišnou strategii, neboť strategické těžiště se v tomto případě točí okolo počtu jednotek. Genestealeři nemají tolik možností, klíčové je tedy přečíslování soupeře.

Hratelnost titulu je potom spíše průměrná. Hře prostě chybí komplexnější tutoriál, který by hráče provedl všemi mechanismy a třeba i více seznámil s příběhem. Ne zrovna pohodlné je potom i samotné ovládání, na které je třeba si v případě gamepadu nějakou tu dobu zvykat, neboť není zrovna intuitivní. Mnohokrát se mi během hraní stalo, že jsem se uklikl, ukončil tak svůj tah a dal příležitost soupeři. To pochopitelně mělo za následek ztrátu celé hry.

10-21-2018_9-06-02_AM.png10-21-2018_9-06-08_AM.png10-21-2018_9-06-16_AM.png10-21-2018_9-06-37_AM.png
Příjemným zpestřením je pohled z první osoby, který lze využívat

Co naopak potěší je možnost přepínat mezi pohledem z první osoby a klasickým izometrickým zobrazením. Ne snad, že by first-person pohled dával nějaké herní výhody, je však příjemným zpestřením, které dává plusové body celkově průměrné atmosféře vesmírného zápolení. Mimo hlavní kampaně je potom k dispozici ještě mód Skirmish a online multiplayer. Bohužel herní servery se bohužel zrovna neplní, a proto není prakticky s kým hrát. A obávám se, že situace lepší asi nikdy ani nebude.

Verdikt:

Space Hulk Tactics rozhodně není a nikdy nebude masovou záležitostí. Jedná se o průměrnou virtuální adaptaci deskové hry Space Hulk, která sice staví na dobrých základech, ve výsledku však působí spíše rozpačitým dojmem. Hru sráží neintuitivní ovládání na gamepadu, stereotypní herní prostředí a poměrně těžké herní začátky. Pochválit můžeme naopak pěkné animace a možnost využívat pohled z první osoby. Celkově jde ovšem o naprosto průměrnou tahovou strategii.

 


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Nejlepší hry pro PC, které si teď můžete zahrát nebo přát k Vánocům

Nejlepší hry pro PC, které si teď může…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

10.  11.  2018 | | 3 N/A
Red Dead Redemption 2: zážitek nové generace (recenze)

Red Dead Redemption 2: zážitek nové ge…

Je vůbec nutné uvádět jednu z nejočekávanějších her letošního roku?

1.  11.  2018 | | 20 N/A
Hráči vyrazili na Divoký západ, nafotili nádherné snímky z herního hitu

Hráči vyrazili na Divoký západ, nafoti…

Red Dead Redemption 2 je stejně jako každá hra Rockstaru jako stvořená pro típání krásných pohlednic.

2.  11.  2018 |
Legendární WarCraft 3 se vrací. Byla oznámena předělávka Reforged

Legendární WarCraft 3 se vrací. Byla o…

Čtvrtý díl se bohužel nechystá, fanoušci Warcraftu ale dostali pěkný dárek od Blizzardu.

3.  11.  2018 | | 24 N/A
Sid Meier

Sid Meier's Civilization: Nový úsvit -…

Jednou z očekávaných deskoherních novinek letošního podzimu byla bezpochyby nová Civilizace s přídomkem Nový úsvit. Jak se nástupce dnes už legendární Sid Meier´s Civilization povedl?Prozradíme vám, že v konkurenci strategických her se rozhodně neztratí, ale více už v naší recenzi.

4.  11.  2018 | | 1 N/A