PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Space Marine - koridorové potěšení (recenze)

Kvalitní akční hra nepotřebuje volnost, příběh, ani logiku. Stačí hordy nepřátel a zábavy. A Space Marine je akční hra. Otázkou je, zda kvalitní.

Dříve bylo skoro tradicí nadávat na koridorové hry, které vás vedou téměř slepě za další akcí. Dnes je však doba jiná, běžné hry trvají pár hodin a úzce vymezený prostor je téměř samozřejmostí. A protože je Space Marine koridorová rubanice, asi by se dříve neuchytila, ale nyní může vesele sklízet ovace. A to vlastně není ani tak špatně.

VIDEO: 4238 'Warhammer 40.000: Space Marine - The universe'

Svět Warhammeru 40.000 na počítačích za Space Marines většinou zastupuje kapitula Blood Ravens, ale zřejmě vzhledem k úspěchům Šmoulů se tentokrát tvůrci rozhodli vsadit na jasně modré hrdiny kapituly Ultramarines.

Zabíjením zblízka si doplňujete životy - omráčíte a potom efektně dorazíte

Příjemná tato změna je zejména díky vtipným narážkám na věci známé hráčům čtoucím i kodexy ve stolní hře, a hlavně, na modrém brnění je lépe vidět všudypřítomná rudá krev.

A jsou jich tu tisíce

Jak už jsem totiž říkal, Space Marine je mlátička, lehce říznutá střílečkou, z čehož plyne potřeba podložit si display hadrem, aby vytékající krev nezašpinila koberec. Navíc to znamená, že většinu času strávíte různými kombinacemi s rotomečem v ruce a pěkně blízko všech nepřátel Impéria, co se zrovna namanou. A že jich nebude málo.

space marine 02.jpgspace marine 05.jpg

Samozřejmě, k dispozici jsou i střelné zbraně od pistolky přes odstřelovačky až třeba po plazmové zbraně, ale nepřátel je stejně tolik, že k vám prostě někdo doběhne. Navíc, což je hlavní, zabíjením protivníků zblízka si můžete i doplňovat životy, nejlépe tak, že je omráčíte a potom efektně dorazíte (za mohutného krvotrysku). Sice si musíte dávat pozor, aby vás při tomhle zdlouhavém manévru někdo nezabil, ale jakmile se povede, více než polovina životů se vám s radost vrátí.

space marine 01.jpg

Samotné mlácení by nebyla taková radost, a tak máte k dispozici hned dvě vychytávky. Jednou z nich je systém komb, kdy provádíte různé údery podle použitých útoků. Nesmím však zapomenout ani na postupné plnění znaku Ultramarines a jeho následné odpálení v boji, čímž se dostanete do bojové zuřivosti. Přibývají vám rychle životy, můžete super přesně střílet a nepřátele kosíte po stovkách (což se vlastně děje i normálně).

A ještě více i hráčů

Když už vám hra začně připadat trochu na jedno brdo, tvůrci zkusí vždy vytáhnout nějakou parádičku. Jako nejzábavnější považuji pasáže s tryskovým batohem, kdy tvrdým útokem shora zabíjíte desítky nepřátel najednou.

TIP: Obří orky s raketomety nejlépe vyřídí zásah laserem do hlavy - jedna rána stačí.

Bohužel až příliš průhledně vám v dějově vhodných místech dochází palivo, nebo zrovna přichází příliš úzká pasáž. Ještě že často následuje část s používáním nějaké speciální zbraně, kdy často utrhnete nějakou specialitku z podstavce a používáte ji za běhu.

space marine 08.jpgspace marine 13.jpg

Když už jsem nakousl dějové potřeby, je třeba zmínit i to, že děj sám o sobě v podstatě ničím nezaujme. Ano, něco málo se na pozadí děje, ale nečekejte jakýkoliv překvapivý zvrat, vaším cílem je zabíjet vlnu za vlnou orků, abyste se dostali k tomu, že budete zabíjet vlnu za vlnou příznivců Chaosu. Jak originální, ale také jak dostačující. A když bude nejhůř, je zde ještě multiplayer.

VIDEO: 4750 'Warhammer 40 000: Space Marine - Multiplayer classes'

Zde postupně získáváte úrovně a odemykáte si nové vymoženosti, jako jsou různé zbraně, nebo i možnost změnit svoje brnění podle libosti. Boj mezi více hráči samozřejmě přináší větší důraz na střelbu, ale zase můžete mít častěji tryskový batoh a rychle se přepravovat po bojišti.

space marine 17.jpgspace marine 18.jpg

Tvůrcům se přitom podařilo navodit pocit, že máte silné podpůrné brnění (takže se s každým krokem třepe obrazovka), ale zároveň se jedná o tak kvalitní technologii, že se hbitě pohybujete po bojišti.

Pro fanoušky Warhammeru skoro povinnost

Sprint sem, kotrmelec tam, pak rychle třísknout orka energetickým kladivem po palici, aby si nevymýšlel, a o zábavu je postaráno.

VIDEO: 4398 'Warhammer 40.000: Space Marine - Combat system dev diary'

Zpočátku jsem se bál, že Space Marine bude jen repetitivní rubanice bez jakéhokoliv smyslu, autorům se však i přes zcela jasnou koridorovitost podařilo dosáhnout toho správného mixu zábavnosti. Některé souboje sice budete proklínat, ke konci už animace poprav budete znát nazpaměť, ale o dostatek akce je vždy postaráno a krvavá lázeň probíhá přesně podle libosti. Pro fanoušky Warhammeru skoro povinnost, ostatní se nejspíš také vyřádí.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Third person akce
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q2 2011
  • Warhammer 40k se vším všudy
  • Krvavé souboje, spád
  • Zajímavá hudba i vizualizace
  • Spousta zbraní a útoků
  • Přílišná jednotvárnost
  • Jasná koridorovost
  • Zvláštní rozmístění checkpointů
Diskuze (5) Další článek: Vita bude podporovat Remote Play

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,