PC | Recenze | X360 | PS3 | Vita

Spelunky: na smrt si zvyknete (recenze)

Zdají se vám současné hry příliš jednoduché? Vyzkoušejte Spelunky, dobrodružnou plošinovku, která prověří vaši herní zdatnost.

Spelunky se dá dohrát za 15 minut… pokud tedy předtím investujete do této plošinovky, která vám nedá nic zadarmo, hodiny trpělivého hraní. Kouzlo (pro některé spíš prokletí) původně freeware hry tkví v nekompromisní obtížnosti snoubené s náhodným generováním úrovní.

Zapomeňte na checkpointy, možnost ukládat hru, či na obrazovku se spásným nápisem Continue. Jakmile ve Spelunky vyplýtváte srdíčka svého hrdiny (nebo hrdinky, máte na výběr z několika postaviček), je konec a vracíte se opět na začátek. Vzhledem k tomu, že smrt ve Spelunky přichází rychle a nečekaně, na potupný nápis Restart budete koukat až nezdravě často.

Smrt však nepůsobí jako frustrace, ale jako výzva k tomu, abyste to zkusili znovu a lépe. S každým novým pokusem se totiž naučíte čelit lépe překážkám a budete stále hloub a hloub pronikat do tajemných kobek. Ovládání i herní mechaniky jsou snadno pochopitelné a vybroušené tak, že prakticky nikdy smrt nebudete vyčítat hře, ale sobě – prostě jste byli příliš pomalí, nepozorní, nebo zbytečně zbrklí.

 

Smrt však nepůsobí jako frustrace, ale jako výzva

 

Spelunky nezapře svou inspiraci Indiana Jonesem – ostatně hlavní hrdina se svým bičem, koženým kabátem a kloboukem jakoby mu z oka vypadl. Už jsem to lehce naznačil, vaším úkolem ve hře je prozkoumávat kobky a dostat se k východu vedoucímu do dalšího patra.

Hra o život (a bohatství)

Každá úroveň se náhodně generuje, takže před sebou máte vždy čerstvou výzvu. Jednotlivé úrovně se spojují do tematických světů, které postupně před vás kladou nové, obtížnější překážky, ale zároveň i bohatší poklady. Primárním úkolem totiž sice je přežít, ale během toho se vyplatí sbírat i zlaté valouny a další poklady.

Spelunky 01.jpgSpelunky 02.jpgSpelunky 03.jpg

Bohatství slouží nejen jako ukazatel skóre, ale za peníze se dají kupovat i pomůcky usnadňující průchod dungeony. Kromě vašich mrštných nohou na přeskakování propastí a biče na spráskání protivníků tak můžete na začátku mít i omezený počet bomb a lan s hákem. Bomby slouží k ničení bloků, ze kterých jsou úrovně složené, lano se pak hodí ke šplhání, pochopitelně.

Postupně se dostanete i k sinějším zbraním (mačeta, brokovnice) a dalším pomůckám (například kompas). A ano, jakmile umřete, o všechny předměty a poklady přijdete. O všechen postup naštěstí nepřijdete, protože tu aspoň funguje systém zkratek.

Spelunky 07.jpgSpelunky 08.jpgSpelunky 09.jpg

Spelunky v sobě ukrývá i spoustu dalších nápadů i skrytých prvků, které je radost odhalovat. Například můžete najít oltáře, které lze ničit nebo na ně pokládat oběti a tak získávat různé negativní, respektive pozitivní bonusy.

Dva v jednom

PS Vita verze, ze které recenzuji, vychází z Xboxové HD verze, kterou drobně upravuje. Například odražené předměty vás už nezraňují, což je rozhodně plus. Dalším bonusem se stává fakt, že za jednu cenu dostanete kromě Vita verze i Spelunky na PS3. Funguje Cross Save funkce, takže zkratky odemčené na jedné platformě jsou přístupné i na té druhé.

Spelunky 04.jpgSpelunky 05.jpgSpelunky 06.jpg

Propojit jde i multiplayer (kooperativní i deatmatch), na PS3 hráči sdílejí jednu obrazovku, majitelé Vity mají pochopitelně svoji. Hra ve více hráčích je opravdu vypečená, protože často dochází k situacím, kdy lze svého protivníka nešťastnou náhodou zlikvidovat, či mu naopak zachráníte život.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Vita
Žánr: Arkády | 2D plošinovka
Výrobce: Mossmouth | Webové stránky hry
  • Náhodně generované úrovně
  • Vysoká, ale spravedlivá výzva
  • Zábavný multiplayer
  • Cross buy
  • Občas vážně frustrující
  

Spelunky představuje velmi zábavnou hru, ale žádá od vás jednu zásadní věc – vaší trpělivost. Prchlivé hráče totiž může frustrovat opakované umírání natolik, že se raději poohlédnou po méně drsné hře. A vyčítat jim to nejde. Pokud však toužíte po výzvě, Spelunky vám ji nabídne.

Váš názor Další článek: Splinter Cell: Blacklist a Rayman: Legends nenaplnily očekávání Ubisoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,