Splatoon 2: malování ještě nikdy nebylo tak zábavné (recenze)

Nintendo se nám již podruhé snaží dokázat, že malování může být zábavnější než kdejaká konkurenční střílečka. Dokázal nás nadchnout Splatoon 2?

Pro Nintendo již delší dobu platí, že jeho konzole zkrátka nemají stejně velký výkon jako konkurence. Namísto toho si zvolilo cestu originality a inovací, což vedlo ke vzniku konzolí Wii, Wii U, DS, 3DS a nově taky Nintendo Switch. Podobnou větu však můžeme aplikovat i na hry.

Zatímco v roce 2015 vyšly na Xbox One, PS4 a PC střílečky jako Rainbow Six Siege, Call of Duty: Black Ops 3 či Star Wars Battlefront, pro Wii U to byl moc velký oříšek. Každopádně Nintendo vydalo pro svou konzoli střílečku mnohem zajímavější, ve které není cílem zabíjet, ale obarvit území nepřítele – Splatoon. Nyní je Switch v podobné situaci a velké AAA tituly prostě neutáhne. Mezeru, kterou vytvoří Star Wars Battlefront II či Call of Duty: World War 2, má však zaplnit titul Splatoon 2.

Podej mi kýbel, chrstu tam trochu růžové

Co se Splatoon 2 týče, nemluvíme tady pouze o multiplayerové střílečce. Je to hra obsahující kampaň a multiplayer zahrnující PvP i kooperativní mód a každý styl hraní má něco do sebe. Navíc se budete moc projít po velebném Inkopolis a vyzkoušet jistou taneční verzi Guitar Hero.

Splatoon 2 (1).jpgSplatoon 2 (2).jpgSplatoon 2 (20).jpgSplatoon 2 (28).jpgInkpolis je malé, ale dá se v něm dělat spousta věcí

Mohu si zatančit?

Ve městě můžete najít minihru,

ve které tančíte formou mačkání

určitých tlačítek ve správném 

okamžiku.

No začněme postupně a nevylévejme všechny barvy naráz. Splatoon 2, leč obsahuje jistou formou příběhu, rozhodně z žádného hlubšího příběhového jádra nečerpá. Je to příklad hry, ve které se ocitnete v šíleném světě majícím jistý nádech japonského chvílemi vtipného, chvílemi trapného a chvílemi zkrátka příjemného humoru. Tvůrci se rozhodli herní svět trochu přiblížit a vás dát do role obyvatele Inkopolis, což je de facto herní menu, ze kterého zapnete kampaň, multiplayer či si jdete něco koupit. Nebojte, pokud vám město jako menu nesedne, můžete si otevřít i zcela běžné herní menu.

Vaší první zastávkou se možná stane kanál, což je brána do singleplayerové kampaně. Po vysvětlení jednoduché zápletky, ve které vám stačí pochytit, že musíte zachraňovat Zapfish, se pustíte do plnění jednotlivých úrovní. Kampaň je vážně jiná než zbytek hry, zejména bych zdůraznil, že je pomalejší a klidnější. Každopádně přes jednoduchou zápletku je chvílemi vážně vtipná a přes svou pomalost u ní hrozně oceníte, že se budete moci na chvíli zastavit a promyslet své kroky.

Splatoon 2 (3).jpgSplatoon 2 (5).jpgSplatoon 2 (6).jpgSplatoon 2 (7).jpgSplatoon 2 (8).jpgSplatoon 2 (9).jpgKampaň je až překvapivě zábavná a více než na příběh sází na humor

Hratelnost hry totiž vychází z vaší touhy tvořit loužičky barvy. Jakmile je vytvoříte, můžete se proměnit v oliheň a hezky si v nich zaplavat, čímž si rovněž doplňujete munici. Kampaň vám hezky pomůže pochopit základy hry a následně si budete užívat hezky rozvržených úrovní, originálních nepřátel a čas od času úžasných bossfightů. Možná, že pro vás kampaň není zrovna hlavním lákadlem, ale budete se až divit, kolik dlouhých hodin u ní dobrovolně strávíte.

Neštvi mě nebo ti ta oranžová rychle zfialoví

Po kampani se vrhnete na multiplayer, ve kterém asi strávíte nejvíce herního času. Kampaň trpí tím, že vaše postava nepostupuje moc dál. Sice se můžete vylepšovat, ale jen malinko. Multiplayer zvyšuje vaši úroveň a hlavně používáte rozličné typy zbraní. A u Splatoon 2 se jiná zbraň občas rovná jinému stylu hraní.

Splatoon 2 (21).jpgMultiplayer vám umožní si vaši postavu všelijak upravovat

Na začátku hry a v kampani hrajete s menším samopalem… doslova takovým plivátkem a následně budete rádi, když si na místo toho vezmete samopaly dva, jeden do každé ruky. A co takhle upravenou verzi sniperské pušky (vystřelí dlouhý proud barvy) či jít na nepřítele hezky na blízko štětcem. Hra vám nebrání barvit dle vašeho gusta, hlavně ať se vám barví co nejlépe.

 

U Splatoon 2 se jiná zbraň občas rovná jinému stylu hraní.

 

Mluvíme-li o PvP, jedná se o souboje 4v4, ve kterých sice zabíjíte nepřátele, ale hlavně chcete vše obarvit vlastní barvou. Možná si říkáte, že Battlefield 1 podporuje 64 hráčů a tohle je mnohem méně. Nicméně souboje jsou příjemně divoké a chytlavé. Za chvíli se budete divit, jak jste se mohli tolik hodin bavit barvením ve hře, když vás nebavilo ani půl dne vymalovat byt.

Splatoon 2 (11).jpgSplatoon 2 (12).jpgSplatoon 2 (13).jpgSplatoon 2 (14).jpgSplatoon 2 (15).jpgSplatoon 2 (16).jpgPvP je příjemně akční a o výhře mnohdy rozhodne i malá loužička

Každopádně má to svou skvrnku. Map je poměrně málo a za chvíli budete mít pocit, že vymalováváte pořád to samé dokola a dokola. Ještě více mi vadily rozdíly mezi úrovněmi. Do úrovně 4 dokonce používáte jen základní plivátkový samopal, zatímco ostatní mají přístup k většímu arzenálu. Nedošlo to však nikdy do takových rozdílů, aby bylo vybavení důležitější než skill.

Pojďme si zarybařit

Na hře mi nakonec udělal největší radost nový herní mód Salmon Run. Na první pohled vypadá jako variace na hordu, ale není to tak úplně pravda. Musíte sice přežít, každopádně s tím jsem nikdy problémy neměl. Nakonec byla hra hlavně o posbírání co největšího množství zlatých vajec.

Splatoon 2 (17).jpgSplatoon 2 (18).jpgSplatoon 2 (19).jpgSalmon Run je zábavná svěží novinka, u které se rádi zdržíte na několik hodin

Mód je kooperativní, kdy se v čtyřčlenném týmu utkáte s rybí armádou. Ta se vás snaží udolat hlavně počtem a velmi šikovně navrženými bossy – za poražení bossů pak dostanete zlatá vejce, která musíte donést do základny. Jedná se snad o to nejakčnější, co hra nabízí, každopádně v hrdinském boji olihní proti hordám barbarských ryb se zkrátka ukrývá velká zábava.

 

Jedná se snad o to nejakčnější, co hra nabízí, každopádně v hrdinském boji olihní proti hordám barbarských ryb se zkrátka ukrývá velká zábava.

 

Co mě na módu velmi potěšilo je rovněž vyzkoušení všelijakých zbraní. Jeden zápas se dělí na vlny a po splnění vlny se vám změní zbraň a vaši předchozí dostane jiný hráč. Jedna hra tedy znamená lítý boj, prostřídání herních stylů a při dosažení určitého skóre pěknou odměnu.

Přišlo mi však zcela zbytečné, že mód nemůžete hrát pořád. Hratelný online multiplayer je pouze v určité dny v určitých hodinách. Můžete Salmon Run však hrát s přáteli přes LAN.

S přáteli se lépe barví

Samozřejmě Splatoon 2 potřebuje pro komplexní zážitek podporovat hru s přáteli. Můžete se s nimi ve hře velmi snadno spojit přes internet. Zde však najdeme první velkou nevýhodu. Chcete-li se s nimi bavit přes mikrofon, musíte využít šílenou aplikaci a speciální sluchátka propojit ke konzoli a k chytrému mobilnímu telefonu.

sluchatka.jpgPropojení sluchátek přes mobilní aplikaci je stále šílené

Ještě lepší zážitek určitě zažijete přes LAN. Můžete dohromady propojit až osm Switchů, takže o zábavu je postaráno. Je však těžkým úkolem najít partu lidí, kdy každý musí mít Switch a vlastní kopii hry. Bohužel si tady nedopřejete takového luxusu, jako má Mario Kart 7 pro 3DS, kdy stačí, aby hru vlastnil jeden hráč a ostatní se na něj připojí.

I přes podporu lokálního multiplayeru hra bohužel nepodporuje split-screen. Dává smysl, že si s jedním Joy-Conem samozřejmě nezahrajete. Ale i v případě, že byste měli dva Pro ovladače, si musíte tento luxus nechat ujít. Nerad bych, aby to vyznělo příliš černě – multiplayer je strašně zábavný. Ale u konkurence často najdete lepší zázemí.

Zábava doma i na cestách

Co se týče Switche, je samozřejmě důležité, aby vás hra bavila doma i na cestách. Bohužel v případě handheldu je tu jeden velký problém. Pokud hrajete třeba v autobusu, nemáte přístup k wifi. Jenomže hra neumožňuje hraní s boty. Takže na cestách můžete hrát pouze kampaň, která je sice jak již bylo zmíněno zábavná, ale stále je to jen jedna třetina hry. Nicméně jinak je Splatoon 2 tou nejkrásnější střílečkou na handheldu a hraje se na něm velmi dobře.

Pár chybek sice hra má, pokud však máte Switch, neměli byste Splatoon 2 vynechat. Je to střílečka s originálním konceptem, která baví a umístí vás do světa, který třeba není příliš bohatý, ale zato příjemný a roztomilý. Nečekejte však zázraky. V porovnání s prvním dílem je asi tou největší inovací změna platformy.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • hezký herní svět
  • příjemná hratelnost
  • zábavná kampaň i multiplayer

Zápory:

  • znevýhodnění nových hráčů v multiplayeru
  • multiplayer nepodporuje hru s boty
  • Salmon Run jde hrát pouze na sezóny

 

Váš názor Další článek: Tvořte historii v novém traileru na závody F1 2017

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,