Sprinkle Islands: zpět na ostrov modrých potvůrek (mobilní recenze)

Oblíbená logická hra Sprinkle se konečně dočkala pokračování. Tentokrát se s hasičským autem podíváme na ostrovy planetky Titan. Bude pokračování stejně úspěšné jako první díl? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Studio Mediocre, které stojí mimo jiné za úspěšnou oddechovkou Granny Smith, zažilo s prvním dílem spoustu radostných chvil. Hra si totiž získala velkou masu fanoušků a během svého působení v roce 2009 byla na chvíli i nejstahovanější hrou na Google Play. Hra má na svém kontě také nejedno ocenění. I proto bylo těžké překonat první díl a znovu nadchnout fanoušky.

Dobrovolní hasiči

Ostrovy planety Titan, nebo spíše vesnice malých modrých obyvatel, jsou v ohrožení kvůli člověku. V krátké animaci si na začátku můžete prohlédnout, proč na tuto planetu dopadá všemožný odpad v podobě pneumatik, láhví nebo například okousaného jablka. Člověk totiž vyvážel do vesmíru odpad a jediný člen posádky během cesty tak nějak usnul. V tom okamžiku se na radaru objevil předmět, který mířil přímo na náklad.

2013-08-05 23.24.11.png 2013-08-05 23.29.52.png 2013-08-05 23.31.55.png

Díky tomu, že posádka spala, předmět do odpadu narazil a uvolnil veškeré harampádí, které začalo padat na planetu Titan. Během pádu předměty nabíraly velmi vysokou rychlost a vzplanuly. Při dopadu tak zapálily vše, co jim stálo v cestě. V tento okamžik připlouváte na voru s hasičským autem a vaše zachraňování v podobě hašení požárů a řešení obtížných logických misí začíná.

Hasičské auto to ale není jen tak obyčejné. Do rukou se vám totiž dostane vůz, na jehož zádi je připevněno vodní dělo. To bude vaším jediným nástrojem skrze celou hru, kterým budete řešit všechny zapeklité situace.

2013-08-05 23.31.55.png

V jednoduchosti je krása

První mise bude spíše výuková a nechá vás ozkoušet si ovládání a princip hry. Také vám ukáže tu nejpodstatnější změnu, která se odehrála mezi prvním dílem a Sprinkle Islands. Ta se ukrývá v ovládání vodního děla. Zatímco jste byli zvyklí v prvním díle ovládat horizontální i vertikální polohu děla, zde je pohyb zjednodušen a nastavujete si výšku děla podle náklonu posledního kloubu (tedy na konci hadice). Inovované ovládání tak dává zapomenout na někdy až nepříjemné překlikávání při snaze zachytit určitou část děla. Dělo navíc reaguje na pohyb kdekoliv na displeji.

2013-08-05 23.24.50.png 2013-08-05 23.29.00.png 2013-08-05 23.33.38.png

Stejné zůstalo tlačítko umístěné v pravém dolním rohu, kterým aktivujete vypouštění vody. Té ale nemáte nekonečno a je s ní potřeba šetřit. V případě, že vám dojde během hašení, okamžitě prohráváte a musíte začít celou misi znovu.

Mozkové závity na 100%

Nový Sprinkle na vás se svou skutečnou obtížností nevyrukuje ihned zpočátku hry. V klidu vás nechá odehrát první destinaci a vše rozbalí až u druhé, kdy se vám rapidně zvýší procento opakování misí. Začnete řešit, který oheň uhasit dříve, jakou dírou procpat vodu nebo kdy shodit kamenný most, abyste si nezablokovali další cestu. To vše budete muset zahrnout do svého plánování a zvolené strategie. A aby hra nebyla stereotypní, nabídne dva druhy misí. V té první přijedete k postižené vesnici a uhasíte všechny požáry. Když jste hotovi, hasičské auto přejede dál a začínáte nanovo.

2013-08-05 23.25.05.png

V té druhé vám ale řidič hasičského auta nezastaví. Vy tak budete muset hasit, jak nejrychleji umíte. Zde není potřeba uhasit všechny požáry, ale samozřejmě co nejvíce. Za každý neuhašený se vám strhnou body. Ty můžou snížit vaše celkové hodnocení a popřípadě sebrat jednu z pěti kapek za dokončení mise.

Čtyřmi ostrovy to nekončí

Každý ostrov je umístěn v trochu jiné destinaci a v každém si zahrajete dvanáct misí. Celkově na vás tedy čeká 48 levelů, přičemž od vývojářů máme přislíbeny další ostrovy s dalším nášupem logických hrátek. Na konci každého ostrova budete mít za úkol porazit bosse, v prvním případě například obří chobotnici.

Studio Mediocre chce oslovit nejen stávající fanoušky, ale také nové, kteří první díl nehráli. I proto si pro ně přichystalo ochutnávku zdarma, kde nalezneme prvních 8 levelů z prvního ostrova. V nich si bez problémů uděláte obrázek o tom, co je principem této hry.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Logická plošinovka
Výrobce: Mediocre | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. července 2013
  • Zjednodušené ovládání
  • Fyzika vody
  • Grafika
  • Místy trochu stereotypní
  • Vyšší cena

Dlouho se mluvilo o tom, zda je možné první díl překonat a jestli nebude dvojka propadák. V žádném případě! Pokračování se poučilo z drobných i větších nedostatků prvního dílu a se skvělým podáním fyziky vody a celkové grafiky dorazilo s ještě větší porcí zábavy. Titánští hasiči tak ode mne dostávají téměř plný počet bodů a investovaných 50 Kč rozhodně nelituji.

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a můžete ji stahovat z obchodů Google Play a AppStore za cenu 49,48 Kč.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě nikdy nevypadalo lépe

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě…

Grand Theft Auto 5 dostává grafické modifikace takřka každý měsíc. Nyní máte před sebou špičku současné tvorby - Project NVRX.

4.  11.  2017 | | 10 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Call of Duty: WWII - válka se nikdy nezmění (recenze)

Call of Duty: WWII - válka se nikdy ne…

Call of Duty se po dlouhé době opět vrací na domácí půdu, přitom se ale snaží zůstat moderní. Jak mu to vychází?

6.  11.  2017 | | 9 N/A
Městská akce Watch Dogs je na PC zdarma, stahujte!

Městská akce Watch Dogs je na PC zdarm…

Pokud jste ještě nedali prvním dílu této série šanci, nyní už nemáte žádný důvod akci nevyzkoušet.

7.  11.  2017 | | 2 N/A
Playstation trofeje začínají mít smysl, dostanete za ně kredity

Playstation trofeje začínají mít smysl…

Pokud patříte mezi lovce trofejí na konzoli Playstation, vaše snažení dost možná nabere výraznější obrysy.

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |
Cosplay: Když se z holek stávají vysněné krásky z videoher

Cosplay: Když se z holek stávají vysně…

Svět videoher se již dávno vymanil ze svého virtuálního rámce a čím dál tím více se prolíná s naším reálným životem a to v mnoha ohledech. Je ve vzájemném propojení s literaturou, filmovou či hudební tvorbou a ovlivňuje též intersociální vztahy. Jedním z pozoruhodných fenoménů v tomto ohledu je stále populárnější cosplay.

9.  11.  2017 | | 31 N/A