Srovnání časopisů Gamestar a Level (srpen 2002)

Do situace na trhu herních časopisů zasáhly (ostatně jako skoro do všech oblastí lidského života) nedávné povodně, a tak vyšlo zářijové Score s poměrně velkým zpožděním a nedostalo se tak do srpnového přehledu. Své zástupce tak zde má jen Gamestar a Level.

Letní dvojčíslo Gamestaru (které se mělo dostat na pulty obchodů koncem července) vyšlo začátkem srpna, takže nakonec zachránilo tento přehled. Kromě pravidelně vycházejícího Levelu totiž žádný jiný časopis v srpnu nevyšel. Zářijový Gamestar nevyjde (dvojčíslo je označeno srpen/září a další - říjnové - číslo Gamestaru vyjde nejdříve koncem září) a zářijové Score, které mělo vyjít ke konci srpna, se díky ničivým záplavám opozdilo o dva týdny a vyšlo až začátkem září.

V tomto přehledu jsou tedy zastoupeny jen Gamestar a Level. Nicméně osud vycházení časopisů je nejistý – uvidíme, jak rychle se jednotlivé redakce vypořádají s důsledky povodní a kdy se vycházení časopisů vrátí do normálního režimu.

Poznámka: Časopisy jsou uvedené v abecedním pořadí.

Základní informace Gamestar 43 Level 8/2002
počet stran 132 132
cena bez CD - -
cena s CD 150 Kč 179 Kč
náklad 35 000 40 020

„Dvojčíslo“ Gamestaru má 132 stran (jako Level i Score), takže srovnání hodnot je ještě snazší. Od příštího měsíce by Gamestar měl pravidelně vycházet se 116 stranami, takže se konkurenci v tomto směru o něco přiblíží.

Cenově vychází Gamestar v srpnu příznivěji, i když díky nemožnosti zakoupit časopis bez CD je nutné vzít ohled na kvalitu cover CD a hlavně plné hry – a zde vítězí na celé čáře Level.

Předplatné Gamestar 43 Level 8/2002
roční s CD 1176 Kč 2148
pololetní s CD 591 Kč 1074
čtvrtletní s CD 297 Kč -
roční bez CD 500 Kč 576
pololetní bez CD - 300
čtvrtletní bez CD - -
příplatek za doporučeně (1 číslo) 12,50 Kč 10 Kč

Předplatitelé jsou sice zvýhodněni oproti čtenářům kupujícím časopis na stánku, ale stále velmi málo. U Gamestaru můžete na předplatném ušetřit třetinu ceny (tedy pokud nezvolíte roční předplatné, kdy budete o jedno číslo ošizeni a budete je muset z vydavatelství pracně tahat zpět), doporučuji předplatné čtvrtletní, kdy nedáváte peníze příliš dopředu a můžete tedy předplatné zrušit mnohem pružněji než při předplatném ročním.

Předplatitelé Levelu sice neušetří na ceně časopisu, při ročním předplatné však mají možnost (stejně jako u Gamestaru) získat zdarma tři starší čísla, a navíc k předplatnému dostanou papírovou krabici na časopisy i CD a hlavně – hru zdarma dle vlastního výběru ze seznamu šesti vcelku kvalitních her.

Uvidíme, jaká bude cenová politika Levelu při předplatném časopisu s DVD, které by mělo být od podzimu zavedeno, a jestli bude možné stávající předplatné s CD převést na předplatné s DVD.

Jednotlivé rubriky (strany) Gamestar 43 Level 8/2002
obálka 4 4
úvodník 1 1
obsah čísla 2 1
obsah CD 4 3
dopisy čtenářů 4 4
upoutávka na příště 1 3
soutěž 2 1
předplatné 1 2
galerie - -
reportáž - 3
tématické články 6 14
PC – novinky 8 9
PC – preview 10 18
PC – recenze 46 25
PC – návody 18 4
konzole 2 -
retro - -
rozhovory - 4
HW 11 12
SW, multimédia 2 1
mobily - 2
on-line hry - 2
hudba, film 1 4
ostatní články - 1
reklama (celostránková) 9 14

V srpnu se Gamestar opravdu vytáhnul – 46 stran věnovaných recenzím je opravdu slušná porce. Navíc začátkem srpna (či spíše v červenci, kdy se časopis připravoval) ještě redakci nezasáhlo herní sucho, takže jsme se dočkali recenzí několika velmi kvalitních titulů. Také rubrika návodů je rozsáhlá a velmi kvalitně zpracovaná.

To Level si obrazně řečeno vystřílel prach již v červenci a srpnové číslo je na recenze dobrých titulů docela chudé. Aspoň částečně to zachraňují rozsáhlé preview a pravidelně výborné tématické články (i když v Gamestaru také slušný tématický článek vyšel). Stále přetrvávají „zbytečné“ rubriky (konzole v Gamestaru, mobily v Levelu, kultura v obou časopisech), které zabírají cenný prostor.

Zastoupení rubrik (strany, %) Gamestar 43 Level 8/2002
PC – novinky, preview 18 (14%) 27 (20%)
PC – recenze, návody 64 (48%) 29 (22%)
PC celkem 82 (62%) 56 (42%)
konzole 2 (2%) -
tématické články 6 (5%) 14 (11%)
HW, SW, on-line, kultura, ostatní 14 (11%) 29 (22%)
redakční rubriky 15 (11%) 15 (11%)
reklama celkem (včetně obálky) 14 (11%) 19,5 (15%)

Gamestar musíme pochválit – tak by měla vypadat náplň herního časopisu pravidelně! Polovina rozsahu časopisu věnovaná recenzím a návodům se v dnešní době jen tak nevidí (nostalgici se slzou v oku vzpomínají na dřevní doby herních časopisů, kdy byl prakticky celý časopis naplněn recenzemi a návody). Level se zase pyšní rozsáhlou „neherní“ částí, i když s hrami to stále má hodně společného – především tématické články, on-line hry, reportáže a rozhovor.

Další informace Gamestar 43 Level 8/2002
hra čísla – recenze Warcraft 3 Moto GP
počet recenzí PC 16 15
průměrné hodnocení recenzí PC 69% 56%
plakát - A3
plná hra na CD Crazy Designer Ignition

Nízká kvalita recenzovaných titulů v Levelu již byla zmíněna. Přestože recenzí vyšlo prakticky stejně jako v Gamestaru, jejich rozsah je (po zásluze) poloviční a průměrné hodnocení je s přihlédnutím ke „kvalitě“ recenzovaných her spíše ještě nadsazené.
Na druhou stranu je plná hra z Levelu aspoň zábavná a aspoň částečně ospravedlní poměrně vysokou cenu časopisu. To, co již několikátý měsíc za sebou předvádí Gamestar, se nedá nazvat jinak než ubohostí. Zajímalo by mne, kdy už konečně Gamestar začne k časopisu přikládat hry srovnatelné kvality jako konkurence, nebo kdy plné hry zruší, popř. jejich četnost značně omezí. Dávat totiž měsíčně 150 Kč za časopis s takovými hrami by se nevyplatilo snad ani v případě, že by Gamestar vycházel pravidelně se 132 stranami a s podobně kvalitním a hutným obsahem, jako má srpnové číslo – zvlášť když se nedá koupit časopis bez CD.

Cover CD Gamestar 43 Level 8/2002
demoverze 449 MB 515 + 204 MB
patche 50 MB 22 MB
trainery 1 MB -
videa - 60 MB
programy 19 MB 34 MB
drivery 2 MB 22 MB
češtiny 2 MB -
od redakce 156 MB 2 MB
od čtenářů - 21 MB
ostatní 13 MB -
celková velikost CD 699 MB 696 + 204 MB
databáze starších čísel ne ano
počet demoverzí na CD 7 8 + 1

Gamestar zůstává posledním časopisem, který se neodhodlal k modernizaci enginu – přitom ten jeho je už dlouhou dobu nejméně funkční, nejvíce strohý a nejméně graficky povedený.

Obsahově se opět oba časopisy moc nevyznamenaly – na dobu rozsáhlých tématických kolekcí na CD Gamestaru asi musíme definitivně zapomenout. Občas se sice nějaká vlaštovka objeví (jako na CD srpnového Gamestaru), celkově je to však bída s nouzí.

Také výběr sharewarových programů je takříkajíc pofiderní – dávat na CD opakovaně několik utilitek, dokonce ve stejných verzích jako v předchozích měsících, je jen ztrátou cenného diskového prostoru. Až přejdou časopisu na DVD, bude snad možné plnit každý měsíc přiložený disk kupou užitečného softwaru, teď bych raději přivítal o jednu demoverzi více...

O chybějící databázi starších čísel a starších CD na CD Gamestaru již asi nemá cenu hovořit, vypadá to, že se jí čtenáři nikdy nedočkají...

I přes poměrně kvalitní obsah papírového Gamestaru zůstává Level mírně na špici, a to hlavně díky kvalitě obou přiložených CD (i když se na tuto situaci přesně hodí rčení o jednookém mezi slepými). Doufejme, že chystané změny (rozšíření rozsahu Gamestaru, resp. pravidelné vycházení Levelu s DVD) dále zkvalitní obsah obou časopisů a ty se stanou pro své čtenáře ještě více atraktivní.

Diskuze (7) Další článek: Add-on k Morrwoindu OFICIÁLNĚ potvrzen

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,