Srovnání časopisů Gamestar, Level a Score (březen 2002)

Přidat další názor  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  zobrazit bez stromu  |  nových příspěvků: 9

Diskuze k článku

Kaspery  |  02. 05. 2002 16:31

ja herni casopisy uz prakticky nekupuju a to protoze jsou drahy a casto v nich nenajdu moc zajimaveho... posledni dobou jsem si koupil akorat Gamestar kvuli Earth 2150 (jinak posledni casopis byl tusim Score nekdy v Prosinci) je to slabota...

 |   |  Odpovědět
Jiří  |  28. 04. 2002 21:27

to že nevycházej už bez CD je hlavní příčinou to že si to lidi přestali kupovat a je jasný když prodá člověk jenom 1% časopisu be CD že to přestane prodávat navíc u Levelu si muže člověk předplati Level bez CD. A ještě mi připadá předplatný Levelu jako nejlepší protože pro člověka kterej si jde koupit hru a né pirátskou kopii je docela příjemný když s předplatným dostane originálku je sice pravda že občas hry se nemusej hodit ale stačí tak 3 měsíce počkat a určitě narazí člověk na hru kterou by si koupil.

 |   |  Odpovědět
Martin Blatný  |  24. 04. 2002 08:51

A ještě obsah Gamestaru 39:
Jak se dalo čekat, ani dubnový Gamestar nijak výrazně nezměnil svou tvář. Na zásadnější změnu si tak musíme ještě chvíli počkat, současný neutěšený stav obsahu i formy časopisu přetrvává i téměř rok pro změně redakce i stylu časopisu. Pojďme se podívat, co v čísle 39 najdeme zajímavého.
Vše při starém – tak by se jednou větou dala shrnout podoba dubnového Gamestaru. Stesky čtenářů, kterým se současná tvář Gamestaru nepozdává, stále nejsou vyslyšeny. Návrat ke starým dobrým časům už asi očekávat nelze, takže nezbývá než čekat, jestli se současná redakce přece jen nerozhoupe ke koncepčním změnám.
I dubnové číslo nijak nezaujme ani obsahem, ani formou. Ačkoli katastrofální vzhled novinek byl aspoň trochu vylepšen, na celkové grafické podobě časopisu se nic zásadního nezměnilo. Někomu se layout líbí více, někomu méně, nicméně je nutné konstatovat, že si Gamestar aspoň dlouhodobě zachovává svou podobu a nemění každou chvíli grafický styl.
Co se týče obsahu, ani zde nenalezneme žádnou podstatnou změnu. Jak to trefně vyjádřil jeden čtenář v dopise, „od příchodu nové redakce se víc zrušilo než vymyslelo, GS už svou originalitu a odlišnost od konkurence dávno ztratil“. A tak v Gamestaru marně budete hledat cokoli, co by jen trochu vybočilo ze zaběhaného schématu, kterým se Gamestar, stejně jako ostatní časopisy, řídí.
Po dlouhé době zajímavý editorial se věnuje tématu plných her. Šéfredaktor tak poprvé nahlas vyslovil myšlenku, která je nicméně zřejmá již více než rok – plné hry v současné podobě počítačovým časopisům škodí. Trochu nelogicky ale tuto myšlenku rozvádí překvapivým směrem – plné hry škodí nejen časopisům jako takovým, ale i „novým talentovaným autorům“, kteří se podle I.Šilera nemají kde prosadit, a prý i čtenářům. Zajímavé ovšem je, že zřejmě ani jeden časopis nehodlá v dohledné době plné hry zrušit – v době, kdy je plná hra prakticky jediná konkurenční výhoda nejen proti ostatním časopisům, ale především proti webovým magazínům. A to se v dubnovém Gamestaru čtenáři dočkali po delší době kvalitní hry – strategie Earth 2150.
Tradičně rozsáhlé „předrecenzní“ části (novinky + preview) vévodí detailní a poměrně kvalitně zpracované srovnání dvou netrpělivě očekávaných strategií – Age of Mythology a Warcraft 3. Recenze stále příliš velkou část rozsahu časopisu nezabírají, i když 24 stran na 13 recenzí je již celkem přijatelné. Průměrné hodnocení kleslo na (pro Gamestar neuvěřitelných) 58%. Nebýt toho, že se jarní herní sucho podepsalo na kvalitě recenzovaných titulů (nejvýše hodnocená hra obdržela 78%), mohli bychom konstatovat, že se konečně začíná hodnotit střídmě. Šotek si zařádil i mezi recenzemi a tak v seznamu recenzí (vcelku zbytečně zaplácnuté dvě stránky, včetně druhého editorialu) chybí World War 3.
Gamestar si jako jediný časopis zuby nehty drží rubriku konzolí, i když již několik měsíců smrsknutou na dvě strany. Myslím, že tato rubrika by si zasloužila zrušení již dříve a mnohem více než některé jiné, zvlášť s ohledem na stále se zvyšující počet časopisů pro konzolisty.
Rubrika dopisů se „na četné žádosti čtenářů“ rozrostla na čtyři strany a dokonce se mezi záplavou nekriticky pochvalných dopisů našlo i místo na jeden kritický. Odpověď na něj se nese v duchu předchozích odpovědí na všechny kritické ohlasy za poslední necelý rok – ano, možná se vám to nelíbí, ale nic zásadního měnit nebudeme. Ještě že aspoň redaktoři pisatele nezkritizovali a nezesměšnili – že by konečně posun k lepšímu?
Některé rubriky si dlouhodobě drží svou laťku – kromě pěkně zpracovaných návodů (rozšíření by rozhodně prospělo( se musíme především zmínit o článcích věnovaných hardware. Po odchodu Tomáše Varoščáka tak má Gamestar pouze v osobě Lukáše Erbena autora, který píše kvalitně a čtivě, rozumí svému oboru a vyhýbá se výkyvům.
Obsah přiloženého CD je opět podprůměrný. Engine má svá nejlepší léta již dávno za sebou (pokud je někdy vůbec měl) a zasloužil by si obměnit. Mnohem horší ovšem je, že obsahově se cover CD prakticky nemění. Čtenáři tak marně čekají na nějaké tematické kolekce, speciály či podobné výběry, které jsou tak žádané a kterými se Gamestar v dřívějších dobách pyšnil. Databáze starších čísel stále chybí, demoverze stále zabírají relativně malý prostor (v dubnovém čísle pouze 345 MB – pouhé čtyři demoverze!). Kdy už konečně přejde i Gamestar na 700 MB CD? Kdy se zruší diskmagy (Realtime, Filmshot) a další „nezbytné“ součásti (zde např. MS Internet Explorer 6.0 od Tiscali) a uvolněné místo se věnuje demoverzím, když už ne tematickým kolekcím?
Na druhou stranu je nutné pochválit Gamestar za trvalou snahu umisťovat na CD češtiny (ve spolupráci s Mrazíkem a dalšími „amatérskými“ překladateli). Fanoušky Unreal Tournamentu určitě potěší mod Tactical Operations, věčné šťouraly zase sada utilit pro nastavení grafické karty a monitoru. Chybí ovšem OFP-GameZone MP Mission Pack 1, inzerovaný jak v obsahu časopisu, tak na obalu CD, stejně jako na obalu CD uvedené demo Traktor DJ Studio (že by nepovedený aprílový žertík?).
Po dlouhé době se i čtenáři Gamestaru dočkali špičkové plné hry na druhém CD. Kvalitní sci-fi titul určitě potěší nejen příznivce real-time strategií. Je jasné, že podobné tituly nemohou čtenáři očekávat každý měsíc...
Asi by to chtělo čerstvou krev do redakce časopisu – za současného obsazení je pramalá naděje na podstatné zlepšení pozice Gamestaru mezi konkurencí. Nezbývá než doufat, že aspoň některá přání čtenářů budou vyslyšena a kvalita časopisu se bude pomalu, ale jistě posouvat tam, kde byla zhruba před rokem.
Obsah Gamestaru 39
Extra: Dungeon Siege, The I of the Dragon
Téma: Age of Mythology vs. Warcraft 3
Reportáž: Microsoft Games Festival 2002
Preview: Soldier of Fortune 2: Double Helix
Recenze PC: Global Operations, US Racer, World War3: Black Gold, Polda 4, Star Trek: Bridge Commander, Legacy of Kain: Soul Reaver 2, Incoming Forces, RTL Skispringen 2002, Agent Hlína, Myth 3: The Wolf Age, Warrior Kings, Ski Resort Tycoon 2, Heli Heroes
Recenze PS2: Ico
On-line: Asheron’s Call 2
Hardware: Pentium 4 Northwood, GeForce 4, Cambridge Soundworks Megaworks 510D, MSI K7N420Pro, Jak na neposlušné PC
Multimédia: Australis – země nepoznaná
Návody: Medal of Honor: Allied Assault, krátké tipy
CD1
Demoverze: Global Operations, C&C Renegade multiplayer, Star Trek: Bridge Commander, Dark Planet: Battle for Natrolis
Patche: Unreal Tournament v4.36, Operation Flashpoint v1.46 cz, Rally Trophy v1.01
CD Star: UT mod Tactical Operations 2.2.0 Full, Global Operations wallpaper, Polda 4 - návod
Programy: UT Demo Manager, UT Cache Cleaner, Unreal TV, Cubasis InWired, Rocket Control, Detonator Destroyer, HZ Tool, MultiRes, Nokia Monitor Test, Power Strip 3.12, Refresh Fix 0.98b, TV Tool, W2K nVidia Refresh Rate Fix
Češtiny: Stronghold, Zeus, Poke 646
Systém: WinZIP 8.0, Media Player 6.4
Ostatní: Realtime 79, Filmshot 9, ProCA ceník, MS Internet Explorer 6 CZ s připojením na Internet zdarma od Tiscali
CD2
Plná hra: Earth 2150

 |   |  Odpovědět
VladoS  |  30. 04. 2002 10:46


Jen bych pridal nekolik doplneni z meho pohledu:
1) pokud porovnavate pocet stran a cenu casopisu,
pak by bylo dobre si nekdy vsechny tri casopisy polozit na sebe - budete znacne prekvapeni a mozna pochopite, proc je GS "nejlevnejsi".
2) jen pro zajimavost - na webu GS zrejme zcela originalne "vyresili" otazku komentaru ke clankum:
komentar muzete napsat, ale nikde se neobjevi ! (nikde neni zadne upozorneni, proc se tak deje).
3) po graficke strance se bohuzel GS stale podoba spise Blesku (ci jinym podobnym periodikum), nez necemu, co by nas melo informovat hlavne textem
(tim srovnanim jsem pochopitelne nemyslel bulvarnost, ale - zduraznuji - grafickou upravu).
    Dekuji za pozornost.       VladoS.

 |   |  Odpovědět
Martin Blatný  |  24. 04. 2002 08:47

Pro úplnost ještě obsah Score 98:
Letošní dubnové Score je po mnoha letech první číslo, kde trapné pokusy o aprílové vtípky nekazí již tak diskutabilní úroveň časopisu. Snad jen na obálce slibované a v časopise chybějící „exkluzivní informace o Diablo 3“ bychom mohli do kategorie aprílových žertíků zařadit (pokud to ovšem není podraz na čtenáře).
Za současné situace na trhu herních časopisů nelze čekat, že by se koncepce jakéhokoli časopisu výrazně změnila a ani Score není v tomto směru výjimkou. Je pravdou, že kvalita se po malých krůčcích zlepšuje, nicméně k čelnímu postavení na českém trhu časopisu ještě leccos chybí (a k dokonalosti ještě mnohem víc).
Rozložení rubrik v dubnovém Score víceméně odpovídá minulým číslům. Snad jen pokles rozsahu věnovanému recenzím stojí za zmínku, i když ve slabším jarním období to lze omluvit. Ekonomy vydavatelství určitě potěší, že uvolněné místo se podařilo „zaplácnout“ reklamou.
O tom, že vývojáři zimním spánkem ani jarní únavou rozhodně netrpí, se můžete přesvědčit i v poměrně hutné dávce preview na čtyři v brzké době očekávané „áčkové“ tituly - Might & Magic 9, Icewind Dale 2, Heroes of Might & Magic 4 a Warcraft 3. To vše je ještě doplněno poměrně zajímavým článkem o připravovaném trháku z dílen českých Illusion Softworks, hře Mafia. Pokud se aspoň dvě z těchto her dočkají zrecenzování už v příštím čísle, máme se na co těšit.
I nadále zaujímají nejvíce prostoru recenze her. V dubnovém čísle se na 32 stranách objevilo 16 recenzí. Průměrné hodnocení se pohybuje na rozumných 65%. Je sice pravdou, že v tomto čísle se moc špičkových her nesešlo, Score však stále drží hodnocení her při zemi, což je jen dobře. Jako jediný časopis u nás se nebojí dát průměrné hře 60% a podprůměrné klidně i 40%. Navíc hodnocení je – na rozdíl od konkurence – i rozumně rozvrstvené. S některými verdikty by se sice dalo polemizovat, jedná se ale koneckonců o subjektivní názory autora recenze. Zajímavé je, že recenze hry Jerusalem je inzerována na obálce, v obsahu čísla i v seznamu recenzí však chybí (recenze samotná pak v časopise je přítomna).
Poměrně rozsáhlá je i rubrika Techbox, naplněná obvyklou snůškou hardwarových i softwarových novinek. Zaujme minitest levných 64 MB grafických karet, naopak články o SW jsou již tradičně slabší. Fanoušky českých her potěší dokončení návodu na Poldu 4, i když je pozoruhodné, že až na převyprávěnou první kapitolu se jedná o doslovný přepis návodu z webových stránek autorů hry, včetně všech nepřesností.
Také náplň přiloženého CD je standardní. Snad již natrvalo se jeho kapacita ustálila na 700 MB a celý tento prostor je bezezbytku využit. Jedenáct demoverzí zabírá slušných 534 MB, zbytek je zaplněn směsicí patchů, videí, ovladačů a sharewarových programů. Databáze článků (ScoreList) je stále neaktuální, návodů sice potěšeně přibývá, nicméně v drtivé většině se jedná o poněkud starší tituly. Také obsah rubriky sharewarových programů se již několik měsíců nemění – maximálně se dočkáme novější verze některého programu. Trocha osvěžení by v tomto směru rozhodně neuškodila. Ovladače se v podání Score smrskávají na DirectX, o ovladačích např. grafických či zvukových karet, chipsetů či jiných HW komponent si můžeme nechat jen zdát.
Naopak lze Score pochválit za přidanou hodnotu, kterou na svá CD umisťuje. Čtenář se tak dočká nejen přídavkům k plným hrám z minulých či aktuálních čísel (add-ony pro JA2: UB, resp. FAQ pro Virtua Fighter 2 – slibovaný 3D patch ale chybí), ale především vcelku rozsáhlým Wolfenstein speciálem, kde kromě přídavných map, návodu, wallpaperů a screensaveru naleznete i SDK pro Return to Castle Wolfenstein a dokonce i původní sharewarovou hru Wolfenstein 3D. Na druhém CD nalezneme vcelku slušnou bojovku-mlátičku Virtua Fighter 2.
Pokud se Score bude stále držet vytyčené cesty postupného zlepšování kvality, bude se ještě více starat o své čtenáře (soutěže, ankety, zvýhodnění předplatitelů atd.) a bude se ještě více snažit přinést svým čtenářům něco nového a jedinečného, rozhodně se nemusí bát o svou existenci ani ve druhé stovce svého života.
Obsah Score 98 (4/2002):
Preview: Might & Magic 9, Icewind Dale 2
Zoom: Heroes of Might & Magic 4, Warcraft 3: Reign of Chaos
Téma: Mafia: The City of Lost Heaven
Recenze PC: Command & Conquer: Renegade, Rally Trophy, Star Trek: Bridge Commander, End of Twilight, Anarchy Online, UEFA Champions League 01/02, Destroyer Command, Mall Tycoon, Crazy Minigolf, Jerusalem, Kayak Extreme, Nascar Racing 2002 Season, RuneSword 2, Shadow Force, Battle Cruiser Millenium, World War 3: Black Gold
On-line: rozhovor - P.Tůma, Day of Defeat 2.0
Techbox: Abit NV7m, Hercules 3D Prophet All-In-Wonder, Intel Pentium 4 2,2A GHz, Neovo S-18, Manli Multimedia Sound Card, Google, Psaní na stroji, WinRAR 3.0, Levné 64MB grafické karty, DXT E-Live 1800, Ještě lepší hraní, Počítač na hraní, MS Windows stojící a padající
Návody: Polda 4 (dokončení), Star Trek: Bridge Commander
Plakát: Heroes of Might & Magic 4, Star Trek: Bridge Commander
Obsah CD1
Dema: 3D Blitz, Alien DNA, Grids of Fury, Hooligans: Storm over Europe, Polda 4, Star Trek: Bridge Commander, Star Wars: Starfighter, Strange Adventures, Tux Racer, Warlords Battlecry 2, Wiggles
Videa: Dungeon Siege, Jedi Knight 2, Soldier of Fortune 2
Servis: DirectX 8.1 CZ
Návody: Argo, Dreams – To Reality, Dungeon Master 2, Final Liberation, Heart of China, Lost in Time, Mission Critical, Orion Burger, Ring World, Time Paradox (+ všech asi 210 návodů z minulých čísel)
Updaty: Battle Realms Battle Pack 2, C&C: Renegade v1.015, Sim Meier’s SimGolf v1.02b, Starcraft v1.09, Takeda v2.0
Češtiny: Border Zone, Enemy Engaged
Shareware: ACDSee32 4.0, HyperSnap Pro 4.30.01, Nero Burning ROM 5.5.7.8,WinAmp 2.78, Windows Commander 5.00, WinZip 8.1
Od čtenářů: Games Diskmag, Kostky, Radioactive Cheater 4.1, Trotlík
Od redakce: DivX codec v5.00, JA2: UB X-com kampaň, JA2: UB Wildfire MOD, Score List, Virtua Fighter 2 FAQ, Windows Media Codecs v8, Wolfenstein Special
Obsah CD2
Plná hra: Virtua Fighter 2

 |   |  Odpovědět
Wuuduu  |  23. 04. 2002 16:42

Ohladom toho, ze casopisy vychadzaju iba s CD za podstatne vyssiu cenu ako bez CD, som sa rozhodol, casopisy som prestal kupovat.

 |   |  Odpovědět
ivo  |  20. 04. 2002 21:35

Já bych rád viděl u časopisu LEVEL další cd s thailery ( videa)

 |   |  Odpovědět
mao  |  20. 04. 2002 19:12

Zajímavé srovnání.... Ale chtělo by to časopisy sledovat opravdu dlouhodobě a pak vytvořit nějakou ucelenou statistiku i směr vývoje.

Čtenáři by i jistě ocenili, kdyby se při datu vydání toho či onoho časopisu objevil na Doupěti nějaky rozbor, co najdeme v daném čísle, plnou hru apod. Z obálky je kolikrát poznat akorát velký PRD

 |   |  Odpovědět
Mirek Novák  |  25. 04. 2002 14:15

To snad na Doupěti vychází už víc než půl roku, ne? Jak rozbor jednotlivých časopisů, tak přehled vývoje, statistiky atd.

 |   |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor