Srovnání NOVĚ! Gamestar 56 vs. Level 106 vs. Score 117

Po nově pojatých recenzích jednotlivých časopisů se na vás řítí i značně pozměněná forma srovnávání papírových měsíčníků. Zajímá vás, kdo z našeho moderního trojboje vyšel vítězně v listopadovém klání? Který magazín nabídl svým čtenářům více informací, her či zajímavostí? Račte vstoupit do naší arény!
Kapitoly článku

Hned na úvod je třeba poznamenat, že se svým způsobem pokoušíme srovnat nesrovnatelné. Hodnotit hry je složité, nicméně zvykli jsme si, ale hodnotit časopis - recenze, preview či novinky je opravdu dosti náročné. Každému se líbí trochu něco jiného a vyžaduje jiný styl či zpracování. Neberte to jako alibismus, jestliže budete mít jiný pohled na věc, uvítáme, když se s námi o něj podělíte v diskusi pod článkem. Názor zde prezentovaný berte proto jako jeden z možných - jde o pohled člověka, který už se v oblasti několik let pohybuje a má jisté zkušenosti s tvorbou časopisu.

Na úvod trochu čísel

Abychom začali pěkně poklidně bez zbytečného hádání, vrhněme se nejdříve na objektivní fakta. Tento měsíc se stal historicky prvním, kdy všechny časopisy nabídly svým čtenářům DVD přílohu. Zatímco stříbrný kotouč u GameStaru nabízel 4,35 GB dat, obě zbývající periodika vybavila své magazíny DVDčky s dvojnásobnou kapacitou. Co se kvantitativní stránky samotných časopisů týče, Score je nejtenčí se 132 stranami, Level i GameStar nabízejí o osm stránek více. Cenově se od minula nic nezměnilo, GameStar stále představuje nejekonomičtější volbu.

Statistiky GameStar Level Score
počet stran 140 140 132
cena s DVD 150 Kč 219 Kč 199 Kč
cena s CD 150 Kč 179 Kč 180 Kč
mini není 34,50 Kč není
náklad 30000 58200 neuvádí

Hodnocení ceny:

GameStar: 8/10
Level: 6/10 (miniLevel 9/10)
Score: 7/10

Novinky a preview

Nyní už se ale podívejme, co se na této ploše vyskytuje, a co z toho může normální hráč využít. Vynechejme tedy úvodník (nic proti šéfredaktorům, ale hodnotit si jejich slovní projev netroufám) a obsahy a zakotvíme u rubrik, která zdobí spoustu stránek za nimi - novinky a preview.

U GameStaru a Score je jednoznačnou jedničkou těchto rubrik Hidden and Dangerous 2. Jedná se o určitě o nejdéle očekávanější tuzemskou hru v historii, a tak si určitě prominentní prostor zaslouží. Oběma konkurentům ale vypálil rybník Level, který nabídl svým čtenářům rovnou recenzi.

Všechny časopisy věnují oběma rubrikám takřka shodný prostor, takže se nedá příliš vyzdvihovat umění některého z nich. Skladba vybraných novinek je u všech vcelku povedená a vyvážená, čistě subjektivně se mi nejvíce líbila rubrika ve Score, která dle mého odhadu skýtá nejvíce zajímavostí. Preview jsou na tom dosti podobně. Až na pár výjimek se jedná o čisté preview, tedy nikoli dojmy ze hry, a tak se z nich člověk dozví většinou jen to, co autoři společně s vydavateli proklamují na svých webových stránkách případně vyhlašují veřejně. Nic proti podobným článkům, ale v podstatě se nikterak neliší, a tudíž je nelze srovnávat.

GameStar: 6,5/10
Level: 7/10
Score: 7,5/10

Recenze

Z pohledu hráče, který baží po nejrychlejších recenzích špičkových titulů, je jednoznačnou jedničkou listopadu Level. Nejenže zrecenzoval jako jediný Hidden and Dangerous 2, kromě toho vyřkl ortel nad dalšími "exkluzivními" tituly. Kupříkladu Broken Swordem 3, Silent Hillem, dále třeba Yagerem anebo díky dobrým vztahům s EA FIFou 2004, které zvláště vynikla v porovnání s ostatními, neboť zbývající dva magazíny v listopadu recenzovaly NHL 2004 - titul, který Level měl již v září. Score se sice snaží (vcelku úspěšně) kontrovat s exkluzivní recenzí XIII, avšak ta sama o sobě nestačí zvrátit tvrzení, že Level svým čtenářům nabídl hodnocení her tentokrát nejrychleji.

Co se týče na tomto místě tolikrát zmíněnému problému nadhodnocování, netroufám si jednoznačně jej potvrdit či vyvrátit. Časopisy se sice brání tím, že recenzují povětšinou nadprůměrné tituly, tudíž i hodnocení je nadprůměrné, na druhou stranu když otevřete Score a jdete po recenzích, tak vidíte naprostou dominanci osmdesátkových her a hra, která se nachází pod touto hranicí je v recenzi slovně dosti kritizována.

GameStar: 7/10
Level: 8,5/10
Score: 7,5/10

Přidaná hodnota
 
Nepostradatelný základ každého časopisu tvoří trojice novinky-preview-recenze, ale paradoxně právě články navíc každému periodiku dávají tu specifickou atmosféru. Nemluvím tu o kultuře, ale o článcích jako Věštecké okénko, Guláš či témata. Nevím jak vy, ale bez nich by mi připadal časopis dosti stereotypní a skoro nudný. 

V tomto ohledu u mě v listopadu opět vyhrál Level. Nabízí asi nejvíce "vedlejších" článků jako okénko vývojáře, Guláš, jako obvykle dva zajímavé rozhovory, úvahu anebo pohled na amatérskou českou herní scénu. I Score má po této stránce co nabídnout - povídání o Crunch time je velice zajímavé a poodhaluje opět něco ze zákulisí vývoje her. Pěkná je i rubrika "Sekli jsme se?", jež porovnává své hodnocení s záběry jiných magazínů a deník vývojáře, v němž si vylil srdíčko Marek Španěl. GameStar je nejvíce konzervativní. Téma emulátory bylo celkem povrchní, a tak čtenáři hledajícímu něco navíc, zbyl pouze rozhovor s nejznámějším hackerem světa, Kevinem Mitnickem, a ze všech nejobsáhlejší reportáž z olympiády v Koreji (které se však věnovali i ostatní časopisy).

GameStar: 5,5/10
Level: 8/10
Score: 7/10

Hardware a zbylé drobky

Přiznám se, že hardwarové rubriky poslední dobou příliš v lásce nemám. Zvláště oblíbené "přehledy", kdy se na stránce válí spousta obrázků a odstavců, ze kterých se dozvíte všechno a nic, a tak se hodí pouze k ukrácení dlouhé chvíle na záchodě. Za nejlepší hardwarový článek měsíce považuji málo obvyklý test pamětí ze Score. Sice mu chyběl nějaký přehledný graf na závěr, ale i tak mě téma zaujalo. GameStar sází na ohromení výkonem a představuje test nejrychlejšího Pentia současnosti. V Levelu zase najdete zajímavý článek o zkušenostech s GPRS. Tyto články by dohromady daly údernou nabídku, takhle si ale budete muset vybrat.

GameStar: 6/10
Level: 6/10
Score: 6,5/10

DVD

Pokud nezvolíte úsporný režim (tedy miniLevel) a vlastníte DVD mechaniku, pravděpodobně sáhnete po DVD verzi časopisu, kterou poprvé nabízejí všechny časopisy. GameStar se zvolením nízkokapacitního média sám odsoudil na bronzovou pozici. Svým čtenářům nabízí nejméně demoverzí a trailerů. Mezi jeho devizy však patří spřízněnost s německým GS, od něhož získává různá exkluzivní videa. Na DVD si tak můžete poslechnout (v češtině) a podívat se, jak se hraje betaverze Pro Evolution Soccer 3 nebo Prince of Persia: Sands of Time. Celkově jsou však gigabyte znát a ani plné hry to nezachraňují. Jde totiž o tituly, jež si můžete volně stáhnout na internetu.

DVD GameStar Level Score
velikost DVD 4,35 GB 8 GB 8 GB
Plné hry Hidden and Dangerous Deluxe + Steel Panthers Tennis Critters + X: Beyond the Frontier Arx Fatalis + Hidden and Dangerous Deluxe + Beneath a Steel Sky

Boj o prvenství se tak zúžil na dva odvěké rivaly Score a Level. V plných hrách se mně osobně více líbí Arx Fatalis, na druhou stranu ani veverušky z Tennis Critters doplněné o vesmírný simulátor X: Beyond The Frontier nejsou vůbec špatné. Level má na druhou stranu více demoverzí, jinak jsou si obě přílohy celkem rovny.

GameStar: 5/10
Level: 8/10
Score: 8/10

Grafika

GameStar je nejlevnější časopis s přílohou na trhu, bohužel na jeho technickém zpracování je to znát. Jako jediný má tenký (zlí jazykové mu říkají novinový) papír a také grafické zpracování se od televizních magazínů přiložených u novin příliš neliší. Konzervativnost je občas hezká, ale u GameStaru se mi zdála až příliš suchá. Úplným opakem toho je Level. Ten je už pěkných pár let znám svým neotřelým designem, ovšem ani ten redakci nestačil, a tak v listopadovém čísle došlo k jeho výměně za nový, ještě více nekonvenční. Nový design se však nevyhnul jistým chybám, a tak je vítězem této rubriky Score, které si ponechalo svůj starý dobrý kabátek, který nevypadá příliš sterilně, na druhou stranu je přehledný.

GameStar: 5/10
Level: 7/10
Score: 8/10

Shrnutí

Nastává chvíle, na kterou všichni netrpělivě čekáte. Kdo je tedy nejlepší? A kdo dostane padáka? Padáka nedostane nikdo. I ten třetí vzadu, GameStar, nabízí něco, co nemají zbylí dva konkurenti. Score a Level se sobě svým způsobem hodně podobají. GameStar však jde svou vlastní cestou, cestou ekonomickou, která má své plusy i mínusy. Nabízí standardní rubriky, nižší cenu a vyhýbá se extravagantním výstřelkům.

Level a Score spolu bojují o post jedničky už delší dobu. Číselně je na tom lépe Level, ale celkově nevidím, že by byl mezi oběma časopisy propastný rozdíl. Zmíněná baseballovost, kterou mnozí Score vytýkají, se v listopadovém čísle nekonala. Nevnímal jsem zde ani zvýšený výskyt trapných žertů, které současnou redakci na internetových diskusích proslavily. Autoři píší víceméně vyrovnaně a díky absenci Wolfových recenzí, byste myslím ani nepoznali, kteráže stať je z Levelu anebo Score.

Pokud však mám zhodnotit kvalitu listopadových čísel, nejlepší dojem mám z Levelu. Nejprodávanější časopis na trhu má nejvíce žhavých recenzí a doplňkových článků a ani plné hry se ve vaší sbírce neztratí. Jestliže však ve vašich žilách koluje RPG pozitivní faktor, uvažovat byste měli raději i o Score, které se na stáncích prodává ještě s čerstvým Arx Fatalisem.


Celkové hodnocení v porovnání s ostatními:

Nejbohatší nabídku v listopadu nabídl Level, proto mu patří prvenství. I ostatní časopisy však mají co nabídnout.

GameStar 56: 6,5/10
Level 106: 8/10
Score 117: 7,5/10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,