Srovnání NOVĚ! Gamestar 56 vs. Level 106 vs. Score 117

Po nově pojatých recenzích jednotlivých časopisů se na vás řítí i značně pozměněná forma srovnávání papírových měsíčníků. Zajímá vás, kdo z našeho moderního trojboje vyšel vítězně v listopadovém klání? Který magazín nabídl svým čtenářům více informací, her či zajímavostí? Račte vstoupit do naší arény!

Vážení čtenáři Doupěte, je mojí milou povinností vás poprvé přivítat z našich stránek v rámci popisu obsahu časopisu Score. Tyto články na Doupěti by díky změně (obnášející rozložení českých herních periodik mezi jednotlivé členy redakce) měly být do budoucna především aktuálnější a také v trochu jiné podobě, než na jakou jste byli doposud zvyklí. Naším cílem je pečlivost, přitažlivost a především nezaujatost těchto článků. Nyní už mě prosím následujte k mému pracovnímu stolku, kde se vyjímá poslední číslo Score: 117.

Úředně označených 129 stran plus závěrečný Shut Down (tedy seznam toho, co nás příště čeká a nemine) v sobě tentokrát ukrývá 5 preview včetně zoomu , 17 recenzí a samozřejmě i Techbox, redakční rubriky… zkrátka řadu věcí. A jelikož není zapotřebí nikam spěchat, podíváme se na ně postupně a pokud možno od začátku. V tomto případě lépe řečeno od úvodníku.

Kromě tradičního slova šéfredaktora Mikoláše Tučka se zrak pánů nepochybně zastaví především u fotografie čtenářky roku, která se ve stylu oblékání nechala značně inspirovat strategií KnightShift. Pokud budeme mít opravdu hodně štěstí, možná se toho nějaká módní firma i ujme, co můžu posoudit, tak by bylo o co stát. Zbývající poznámky k DVD a obsahu CD přeskočím, stejně jako vlastní přehled článků, protože o tom si budeme povídat o něco později a zvlášť. Teď je ten správný čas nalistovat si…

Novinky

Jako velkého příznivce fantasy RTS mě potěšily zejména informace o LotR: The Battle for Middle-Earth. Kromě toho se dozvíte leccos zajímavého i ohledně Broken Sword: The Sleeping Dragon, Disciples II: Rise of the Elves, Driveru 3...  kompletní výčet by byl dlouhý.

SW novinek je celkem 17, takže tu nebudu rozepisovat všechny a raději ještě doplním tři vlaštovky na poli HW, které jsou věnované grafickým kartám od XGI, Pentiu 4 Extreme Edition a MouseCasteru (schválně, co si představujete pod pojmem „hrající myš“?). Pro fandy online titulů je připravena zmínka o Shadowbane: The Rise of Chaos a Planetside: Core Combat. Spousta je toho tradičně k nalezení i v bočních sloupcích, tak například v Kladech a záporech se můžete dozvědět o značné popularitě Grand Theft Auta v USA, nebo díky Špion vypovídá zjistit něco o chystaném útoku Lary Croft na displaye mobilních telefonů (už vidím, jak stoupne statistika dopravních nehod vlivem používání zmíněných přístrojů během řízení).

Největší zpoždění má mj. vydání dlouho očekávaného Silent Stormu a Událost měsíce samozřejmě tento měsíc nemohlo obsadit nic menšího, než odcizení zdrojových kódů HL2. Zaujala mě též první část Deníku vývojáře, aneb co možná nevíte o Operaci Flashpoint 2.

Autorův tip: Bridge It – jak nečekanou podobu může mít téma Hry s enormními HW požadavky? Uvidíte…

Preview a Téma

Růžová je naše barva a Worms 3D znovu přicházejí. Zkušební otázka  - kdopak ještě ví, kdy vlastně vzniknul slavný Team 17? Osvěžte si paměť a o stránku dál propadněte strachu ze Silent Hillu 3. Horory sice preferuji spíše na obrazovce TV nebo v knihách Stephena Kinga, ale tahle série má prostě něco do sebe. Need for Speed: Undeground za vás pak přeřadí na tu správnou rychlost a bez potíží dorazíte jistě i do Apocalypticy, což má být taktická 3D akce z budoucnosti, ve které prý potkáme i reinkarnaci samotného Satana.

Zkrátka vybere si určitě každý. Zdaleka největší rozsah je ale logicky věnován Zoomu, řeč je totiž o Hidden And Dangerous 2, což je jeden z nejočekávanějších titulů tohoto roku vůbec a tak se není ani čemu divit.

V Crunch time si počtete pro změnu o radostech a strastech herního vývojáře, dokonce i v souvislosti se sexuálním životem. Garantuji, že po poslední větě by si tuto práci dobrovolně zvolil nejspíš jen stoprocentní workoholik, který smysl života spatřuje v trvalé a mučivé izolaci mezi čtyřmi stěnami kanceláře. Některé citované historky (převážně bulvárního charakteru) jsou opravdu zábavné, takže vřele doporučuji.

Autorův tip – Hidden And Dangerous II. Už se to blíží…

Recenze

A jsme konečně u toho, co vás zajímá asi nejvíc. Na rozehřátí můžete zjistit, jak redakce Score hodnotí vánoční dárky a co všechno se zase změnilo v hitparádách, pak už naostro startujeme s exkluzivní recenzí XIII. Aha, možná bych to měl trochu upřesnit. Takže s matematikou tento titul naštěstí nemá nic společného, ale za to s komiksem už ano. Víc už neprozradím - snad jen tolik, že pokud se nejlépe odreagujete při obouruční palbě z UZI, určitě si článek přečtěte a rozhodněte sami, zda koupit či ne.

S pořadovým číslem dva přicházejí Freedom Fighters, kteří recenzenta Ondřeje Drebotu (podobně jako mne) svým pojetím mile překvapili a 4 stránky si určitě zaslouží. Otočíme- li list, zjistíme, že svištění kulek a detonaci gránatů alespoň na chvíli střídá sport a NHL 2004 s podtitulem „nejhokejovější ze všech hokejů“, takže natáhnout brusle a vzhůru na led (i když v mém případě by to bylo spíš vzhůru na smrt). O Halo: Combat Evolved už toho bylo napsáno mnoho, ale ve Score máte k dispozici třeba i takový přehled spojeneckých zbraní etc.

Recenze Homeworld 2 vás přenese do tajemných zákoutí vesmíru a uspokojeni budou i případní zájemci o historii národu Vaygr. K zahození není ani popis osobností z The Temple of Elemental Evil a vůbec zhodnocení tohoto RPG, silně inspirovaného DD světem. Dozvíte se také, že Chrome má nejednu chybičku i v čem tyto spočívají a následně již zaplesá srdce každého kolegy stratéga při spatření titulku Command And Conquer: Generals: Zero Hour.

Necelou polovinu recenzí máme za sebou a krasojízda může vesele pokračovat. Pokud ještě ne tak doslovně během čtení No Man´s Landu, určitě naplno začne u Nascar Thunder 2004. Stačí usednout za volant, šlápnout pořádně na plyn a vyrazit. Po reklamě na předplatné jsem takto dospěl až k další srdeční záležitosti, totiž datadisku The Titans k Age of Mythology. Podle mě by si býval zasloužil i více než tu jednu stránku rozsahu, ale nemůžu mít všechno.  Wildlife Park mi zase kromě studijních povinností připomněl, co všechno se dá dneska na PC už simulovat, byť k reálnější podobě skutečně virtuální zoologické zahrady máme ještě daleko. Ovšem takový golf, to už je skoro normální. Hlavně pak s Tigger Woods PGA Tour 2004. Předposlední recenzí je Mace Griffin: Bounty Hunter, hned nato následují dva minipříspěvky budgetových titulů (Iron Storm a Robin Hood: The Legend of Sherwood), sekci finálně uzavírá info o velmi obsáhlém balení Heroes of Might And Magic IV Gold.

Autorův tip: HoM And Magic IV Gold. Když přimhouřím obě oči, tak jsem se při čtení pobavil podobně, jako u článků ve starých Score.

Fenomén, Online, e-sports

Commandos a spol. vás provede nejen celou historií společnosti Pyro Studios, ale osvěží i vzpomínky na minulost této slavné série. Na čtyřech stranách se dozvíte mnohé o jejich počátcích, datadiscích a také o tom, kdo všechno se postupem času na myšlence ještě stačil přiživit. Vzhledem k blížícímu se vydání třetího dílu se tak tato rekapitulace stává poměrně aktuální.

Ragnarok Online, Legendary Andventure Online a třeba i bilance Jak si stojí MMO hry, to všechno a mnohem více je k nalezení v následujícím patřičném oddílu. Uspokojeni budou případní zájemci o Labyrinth, tedy jeden z premiérových MMORPG pro mobily. Lahůdka. Co se progamingu týče, kromě informačních sloupků nejvíce prostoru získala reportáž z Czech Game Expo 2003 včetně výsledků a příspěvek o nové verzi Counter-Strike 1.6.

Techbox a srovnávací test

Vyjma Rychlovek a Stručných zpráv Score pro HW nadšence přichystalo recenzi procesoru AMD Duron 1,6 GHz, miniaturního MP3 přehrávače Haimei MD-912 nebo sluchátek Speedlink Triton. Pokud si chcete připadat jako filmový špión, věnujte chvíli i představení hodinek Gembird W-watch, která přenášejí data stejně snadno, jako měří čas. Osobně mě hodně potěšila zmínka o návštěvě známého hackera Kevina Mitnicka v ČR, u které jsem měl původně sám být, ale bohužel se nakonec díky nedostatku času nezdařilo.

A jestli zvažujete nějaké to upgrade svého PC, usnadnit případné rozhodování možná pomůže test pamětí DDR400, kterého se účastnilo 5 modulů. Nebo využijte prezentované nabídky počítačů na hraní, pořiďte si rovnou sestavu novou a zkrášlete jí dle tipů z článku o CaseModdingu. Co ještě dodat?

Autorův tip: Kevin Mitnick a jeho kniha Umění klamu, kterou u nás v Praze nedávno představil.

Návod a to ostatní

Tentokrát se dozvíte, jak co nejlépe jít na recenzované XIII a obohatíte sbírku cheatů např. o tituly jako Swarm či Jedi Knight: Jedi Academy. Zábava by všechny zatím nezlomené měla definitivně přesvědčit o nutnosti zajít na film Kill Bill, případně sehnat si komiksový Návrat temného rytíře. Pomalu se blížíme ke konci, zbývají mé velmi oblíbené Dopisy  a přes návod na přiloženou Plnou hru Arx Fatalis jsme se konečně prolistovali na poslední stránku před obálkou, tudíž k již zmiňovanému Shut Downu.

Aha, nechápete proč jsem přeskočil obsah DVD/CD? Tak tady ho máte. Na první straně DVD se nachází právě před chvílí uvedená Arx Fatalis, včetně češtiny nejen pro ní, ale i do Desperados. Zasmát se můžete u Volejte šéfredaktorovi 2 a dál už si to vezměme raději jen ve stručnosti:

Obsah Score DVD

Demoverze: XIII, Bridge It, Lock On: Modern Air Combat, Wings of Honour, Tiger Woods PGA Tour 2004, KnightShift, Deer Hunter 2004, Chaos Legion: Savage by Nature, LotR: Return of the King, Judge Dredd vs. Judge Death, Dino Crisis 2, Mace Griffin Bounty Hunter, Worms 3D.

Herní videa: Lineage II, Lords of Realms III, Max Payne 2: The Fall of May Payne (6 klipů), Medal of Honor: Pacific Assault, Nitro Family, Pax Romana, Rome: Total War, Sims 2, Spellforce, Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Ultima X: Odysey, Unreal Tournament 2004, Battlefield Vietnam, CS:  Condition Zero, Far Cry, Full Spectrum Warrior. Doplněno o N-Gage promo videa.

Servis: systém – Direct X 9.0b, VIA 4 in 1 V.4.49, grafika – NVIDIA Detonator XP pro Windows 2000 a XP ver. 45.32, NVIDIA Detonator XP pro Windows 95, 98 a ME ver. 45.23, ATI Radeon Catalyst pro 2K/XP v 3.8, ATI Radeon Catalyst pro 98/ME v 3.8, ATI Control Panel 3-8 pro ME/2K/XP, Matrox PowerDesk v 6 pro 2K/XP ver. 5.91.008, Matrox PowerDesk pro 98/ME ver. 6.82.016, zvuk – Soundblaster Live! Driver Pack 5.1 pro 2K/XP, SB Audigy 2 DriverPack 3 pro 98/ME/2K/XP, Gamesurround Fortissimo II (98/ME/2K/XP) ver 1.5, Gamesurround Fortissimo III (98/ME/2K/XP) ver. 5.02, video – DivX 5.1, Windows Media Video 9 VCM Codec, All in 1 Codecs Pack ver. 5.0.5.8, periferie – IntellitypePro v 2.2, GRAVIS XPERIENCE 4.5 Beta, Logitech MouseWare v 9.75, MS SideWinder Game Controller Software, Logitech WingMan.

Extra: patche – Lionheart patch 1.1, Tomb Raider: Angel of Darkness patch v.52, Halo Patch 1.0-1.02, herna – Blázinec Adventure, Wimbledon Tenis Ace, Domácí Násílí – Game Over, Light Driver, Racer, Kulič, Bombič, návody.

Programy: systém – Power Archiver v.8.1, PC Inspector File Recovery 3.x, Kaspersky Anti-Virus v. 4.5, FilZip 2.1, Acrobat Reader 5.05 CE, CD BurnerXP Pro 2.0, Total Commander 5.51, multimédia – CD Rider v 2.0, WinDVD 4.0, Real One Player Basic, Easy Video Joiner 5.21, MicroDVD Player 1.2, grafika – Hypersnap DX ver. 5.20.01, 3D Mark 03, Powerstrip 3.40, online – Bullet Proof FTP, Download Accelerator Plus 5, Getright 5.02, Trillian 0.74

Nechybí ani GameTest a spousta tapet i šetřičů. Po otočení si můžete nainstalovat další dva plné tituly - Beneath a Steel Sky a zejména Hidden And Dangerous Deluxe (sice již dříve uvolněný zdarma ke stažení z Internetu, ale ne každý má samozřejmě odpovídající připojení).

Demoverze: LotR: War of the Ring, Empires: Dawn of Modern World, Beyond Good   Evil, The Hobbit, R.C. Cars, Robin Hood: Defender of Crown, Savage, Lords of EverQuest, CC: Generals, Gorky Zero

Videa:herní - CC Generals: Zero Hour, Korea: Forgotten Conflict, Prince of Persia: Sands of Time, Making of… XIII

Extra: patche – AoM patch 1.07, Star Trek: Elite Force 2 v.1.10, Battlefield 1942 1.45, Soldier of Fortune II 1.03, UT 2003 v.2225, Operation Flashpoint 1.46, mody – Pirates, G.I. Joe, BiTurbo pro Battlefield 1942, Steam CS v.1.6 + Half – Life 1.1.2 patch, UETF Chronicles a Remote Strike pro UT 2003, Gold Strike (CC Generals), GT3 mod (Soldier of Fortune 2), Syndicate Black Ops 1.3. (Half-Life), CZ mody – Breakdown 2: Afterwads (Half-Life), Endor (Ulltima Online)

Novinkou je Herní liga (prozatím v Tetrisu), díky které můžete vyhrát originální Iron Storm. Kostičky skládáte v klidu offline a poté se připojíte a odešlete výsledek na server Score, kde je umístěn i aktuální žebříček nejlepších. Hodně dobrý nápad, nemyslíte? A to by bylo pro dnešek definitivně všechno, těším se u dalšího čísla. Pokud ještě náhodou nemáte dost, můžete si úplně na závěr projít ještě kompletní obsah.

Autorův tip: po dlouhé době již několik dní ve volných chvílích zběsile hraju Tetris.

Obsah Score 117

Preview – Worms  3D, Silent Hill 3, Need for Speed: Undeground 3D, Apocalyptica (mimochodem přímo v obsahu jsem jí hledal marně, tiskařský šotek nejspíš zaúřadoval), Hidden  Dangerous 2

Recenze – XIII, Freedom Fighters, NHL 2004, Halo, Homeworld 2, Greyhawk: The Temple of Elemental Evil, Chrome, CC: Generals: Zero Hour, No Man´s Land, Nascar Thunder 2004, Age of Mythology: Titans, WildLife Park, Tiger Woods PGA Tour 2004, Mace Griffin Bounty Hunter, Ion Storm, Robin Hood: The Legend of Sherwood, Heroes of Might  Magic IV Gold.

Návody – XIII

Téma – Vývojářské strasti

Techbox – Hardwarové novinky, Softwarové novinky, Testy, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní

Zábava – Hudba, Komiks, Film

Redakční rubriky – Úvodník, Novinky, Upoutávka Rally Troph, Soutěž XIII, Soutěž Kreed, Fenomén Commandos, Online hraní, Dopisy, Obsah CD, Manuál: Arx Fatalis, Next

Hodnocení Doupěte

Obálka: 6/10
Obsah časopisu a čtivost: 6,5/10
Obsah přílohy: 7/10
Engine CD/DVD: 6/10

Mírně nadprůměrné číslo a to tentokrát zejména díky třem plným hrám + aktuálním článkům i novinkám na CD/DVD obsahu.

Celkové hodnocení: 6,5/10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,