Srovnání NOVĚ: GameStar 57 vs. Level 107 vs. Score 118

Prosincová čísla všech tří papírových časopisů doslova praskají ve švech díky vánočnímu návalu titulů. Přesto se i tentokrát pokusíme vyhodnotit, který časopis toho nabízí čtenářům nejvíce, který má nejzajímavější obsah, a kde hledat nejnabitější přílohu. Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalšího najdete v dnešním srovnání.
Kapitoly článku

Hned na úvod je třeba poznamenat, že se svým způsobem pokoušíme srovnat nesrovnatelné. Hodnotit hry je složité, nicméně zvykli jsme si, ale hodnotit časopis - recenze, preview či novinky je opravdu dosti náročné. Každému se líbí trochu něco jiného a vyžaduje jiný styl či zpracování. Neberte to jako alibismus, jestliže budete mít jiný pohled na věc, uvítáme, když se s námi o něj podělíte v diskusi pod článkem. Názor zde prezentovaný berte proto jako jeden z možných – jde o pohled člověka, který už se v oblasti několik let pohybuje a má jisté zkušenosti s tvorbou časopisu.

Statistika jako vždy

Všechny hodnocené časopisy vyšly v krátkých časových intervalech po sobě na přelomu listopadu a prosince. Všechny nabídly svým čtenářům variantu s CD nebo DVD, Level stále zůstává nedostižný, co se minivydání týká. Cenově jsou na tom periodika stále stejně – vede GameStar, v nejhorším případě o třicet korun levnější než konkurence.

Statistiky GameStar Level Score
počet stran 140 140 132
cena s DVD 150 Kč 219 Kč 199 Kč
cena s CD 150 Kč 179 Kč 180 Kč
mini není 34,50 Kč není
náklad 30 000 60 350 neuvádí

Cena:
GameStar: 8
Level: 6 (miniLevel 9)
Score: 7


Novinková sekce

Pokud pomineme tradiční samochválu šéfredaktorů, reklamy a obsahy, první, na čem oko hráčovo spočine, budou novinkové sekce. V podstatě všechny časopisy nabízejí standardní nášup stručných zpráv z celého světa, které se často shodují, a tak v podstatě ani nezáleží na tom, který magazín právě držíte v ruce, informace jsou stejné. V každém lze najít obvyklý standard a k tomu pár zajímavostí.

 

Jelikož ale právě novinky jsou často prokládány různými doplňkovými rubrikami, nedá mi to, abych se u nich nezastavil. Level tradičně přináší věštecké okénko, vyhlašuje trailer měsíce a poodhrnuje zákulisí redakce. Score se vytáhlo díky svému špionovi s informacemi z GTA 5, zajímavá je rubrika Klady a zápory a za přečtení určitě stojí i deník vývojáře, kterého se opět ujal Marek Španěl z BI Studia. GameStar v tomto ohledu malinko zaostává, navíc nabízí pouze Insider, tentokrát věnovaný zvyšování DPH u her, a k tomu poměrně povedenou freewarovou stránku, kvantitativně to však na zbylé konkurenty nestačí.

GameStar: 7
Level: 7,5
Score: 7,5


Preview a téma

Preview jsou poslední dobou čím dál rozporuplnější rubrikou papírových časopisů. Nejedná se totiž o preview v pravém slova smyslu, ale o shrnutí informací o daném titulu. V případě opravdu propracovaných článků (typu Těšíme se v GS) se tato forma dá překousnout (zvláště když se jedná o opravdu očekávaný titul), mnohem hůře však mezi hráči dopadají kratší články, které zvláště vyniknou poté, co recenzent všechny vychvalované přednosti rozdupe v časopise o pár čísel později. K dobru je třeba časopisům připočíst, že nabízí i prvodojmové články, přesto jejich poměr k „čistým“ preview je zatím nedostačující.

Jistý tématický článek nabízejí všechny tři časopisy, takže si je probereme hezky jeden po druhém. V GameStaru je to článek věnovaný nejočekávanějším hrám příštího roku. Zajímavým doplňkem k němu jsou spekulace ohledně dalších dílů známých hitů (co myslíte, bude DOOM IV?). samotná náplň článku, ale takovými nápady nehýří. Poněkud mě zarazilo, když autor mezi čtyřku nejočekávanějších akcí zařadil Duke Nukem Forever, přitom ale opomněl nejlepší akci výstavy v Lipsku – Far Cry. I v dalších odstavcích nejde článek příliš do hloubky a nabízí pouze letmý pohled na release listy. Level se zahleděl na nekonečné herní série a výsledkem je úctyhodná stať pojednávající o mnoha známých a také někomu možná neznámých stařečcích herní scény. Nejvíce se mi ale stejně líbila nabídka Score, kdy krom fenoménu (Worms), stránky časopisu zasvěcují čtenáře do tajů země vycházejícího slunce. Nadpis „Jsou Japonci cvoci?“ myslím hovoří za vše.

GameStar: 5
Level: 6
Score: 7


Recenze

Palety recenzovaných her se tentokrát příliš neliší. I když se Score snaží zlákat čtenáře nápisem na obálce „Call of Duty – exkluzivní recenze“, ve skutečnosti se kritika této hry (samozřejmě pozitivní) nachází ve všech třech časopisech. Celá exkluzivita tak spočívá v tom, že Score dorazilo na stánky jako první (což ovšem nic nemění na tom, že webové magazíny měly recenzi na hru předexkluzivně ještě několik týdnů předtím).

Celkově je nabídka titulů ve všech třech sledovaných magazínech opravdu bohatá a žádný z ní příliš nevyčnívá. Z kvalitnějších her možná Beyond Good and Evil a SW: Knights of The Old Republic, jichž se jako jediní a tedy první zhostili v Levelu.

GameStar: 8
Level: 8,5
Score: 8

 

Třešničky na dortu

Po stránkách věnovaných recenzím přebírají v časopisech štafetu různé další doplňující články. Zde se však každé periodikum vydává vlastní cestou. Level je nedostižný ve svých rozhovorech, GameStar dává tradičně hodně prostoru módům a progamingové scéně a o stejné se nyní snaží i Score. Level e-sportům věnoval dvojstránku, která se však na rozdíl od ostatních jako jediná zabývá událostí číslo jedna na české scéně, a to přechodu většiny nEophytů pod křídla necroraisers. V GameStaru mě zase zaujal rozhovor s nEph.ladies, členkami dívčího counterstrikového seskupení. Potěší rovněž i seznámení s hrou In Memoriam, které je vítaným osvěžením rubrik typu On-line, jež jinak úpí pod představováním tisící prvé fantasy MMORPG. Score je v tomto ohledu na tom asi nejhůře. V onlinu se ještě věnuje říjnovému Invexu a olympiádě v Koreji, ale jinak zde nenajdete nic bez čeho by hráč nemohl žít.

GameStar: 7,5
Level: 8
Score: 6

Těžký zboží

Naopak v hardwaru se mi Score zamlouval nejvíce ze všech. Nabízí totiž krom recenzí jednotlivých výrobků také test grafických karet. Je jich sice jen pět a navíc se jedná o vyšší cenovou kategorii, přesto mi přijde užitná hodnota tohoto článku mnohem větší než standardní pohled pouze na jednu kartu.

Level resp. Michal Rybka poslední dobou ulétává na všelijakých technických vymoženostech a na hardwarové rubrice je to znát. Palm a MP3player byste většinou v herních časopisech asi nehledali. Časopis obsahuje dále vděčný článek s tipy na vánoční upgrade hardwaru, jehož se mimochodem zhostil i GameStar, který však dané téma trochu více rozvinul. Navíc oproti Levelu se zabývá spíše herními záležitostmi a na větším prostoru, a tudíž mu v tomto minisouboji patří druhá příčka (i když Levelácká stať o využitelnosti notebooků pro hraní také není vůbec špatná).

GameStar: 7
Level: 6,5
Score: 8

DostVelikýDisk

Hodnocení DVD příloh je již od samého počátku dáno číselnými údaji označujícími kapacity jednotlivých médií. GameStar 4,9 GB, Level 8 GB, Score 9,4 GB. Co z toho vyplývá, je myslím jasné. GameStar i přes exkluzivní videa od svých německých kolegů nemůže konkurovat svým souputníkům. Navíc jako jediný nenabízí plnou hru. To druhé dva časopisy obsahují opravdové pecky, krále ve svém oboru. Ať už s Gothicem nebo s Rally Trophy, nemůžete šlápnout vedle. Zbylá náplň DVD však z mého pohledu hovoří pro Level, neboť Score se poněkud odvážně rozhodlo zaplnit 1 GB videi z Counter-Striku. Nápad je to bezesporu zajímavý, ale prezentované souboje nezaujaly ani mě, člověka, který se o tento druh virtuálního sportování zajímá, takže pochybuji, že by uchvátil nějakého laika. Díky tomu bohužel nezbylo příliš místa na trailery, a tak je pro mě volbou měsíce Level.

DVD GameStar Level Score
velikost DVD 4,35 GB 8 GB 8,4 GB
Plné hry nejsou Gothic CZ Rally Trophy

 

GameStar: 6,5
Level: 8,5
Score: 7,5

 

Závěr

Dlouho jsem přemýšlel, který z časopisů posadit tentokráte na pomyslný trůn a jelikož jsem si dlouho nemohl vybrat, rozhodl jsem se pro šalamounské řešení. Výsledné hodnocení je součtem všech bodovaných rubrik, a tak je v podstatě nejvíce objektivní ze všech. Výsledek nakonec koresponduje i s mými dojmy ze všech tří časopisů. Je to velice vyrovnané. Level a Score si prakticky nemají, co vyčítat – jejich časopisy jsou si velice podobné. GameStar je tak trochu jiný, ale přesto se pomalu a jistě na oba soky dotahuje. Uvidíme, jak tomu bude v novém roce, který se určitě neobejde beze změn v stávajících konceptech časopisů. A nejpříhodnější doba na ně je právě počátek roku, takže se určitě máme na co těšit.


GameStar 57: 49 bodů * Level 107: 51 bodů * Score 118: 51 bodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,