Srovnání NOVĚ: GameStar 57 vs. Level 107 vs. Score 118

Prosincová čísla všech tří papírových časopisů doslova praskají ve švech díky vánočnímu návalu titulů. Přesto se i tentokrát pokusíme vyhodnotit, který časopis toho nabízí čtenářům nejvíce, který má nejzajímavější obsah, a kde hledat nejnabitější přílohu. Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalšího najdete v dnešním srovnání.

Hned na obálce došlo k decentní změně – čtenáři tolik kritizovaný šedý pruh, dříve tvořící podklad názvu časopisu, nahradil pruh světle zelinkavý. Možná na první pohled nic moc, ale ve skutečnosti sedne výrazu obálky o poznání lépe. Přílišnou informativností však bohužel titulní strana netrpí, takže nám toho z obsahu unikne mnoho - pokud nenahlédneme časopisu do útrob. Za poněkud nešťastné pak považuji zařazení dvou upoutávek na články, které spolu prakticky nesouvisí, vedle sebe – konkrétně Call of Duty (recenze) a S.T.A.L.K.E.R. (těšíme se).

Jak je řečeno na začátku, duchem tohoto čísla GameStaru je pomyslný souboj mezi dvěmi 3D akcemi, nabízejícími zážitky z bojů druhé světové války. Už obrázek na pozadí upoutávky na tyto dvě recenze, který se nachází u obsahu, dává tušit, která z her si odnese prvenství v hodnocení. O malilinko vítězí Call of Duty, avšak autoři neopomenuli mezi řádky naznačit, že srovnání těchto her je velmi obtížné, ba prakticky nemožné; jinými slovy bych v CoD přílišnou konkurenci pro naše drahé H&D2 neviděl…

Novinky v novinkách

Po několika menších změnách, jimiž tato rubrika v minulých číslech prošla, dochází k dalším. Přibyly některé malé rubriky jako například Vychází v ČR či Křišťálová koule. Zajímavě působí rovněž téma Rok 2004: Co nás čeká a nemine, obohacené o kompletní seznam všech, dle slov autorů, alespoň nadprůměrných titulů, které jsou ohlášeny na příští rok. Článek se rovněž věnuje některým úvahám a tezím o budoucnosti her, např. oblíbenosti akčních titulů, rozšířenosti a perspektivě licencí, bitvě mezi nejočekávanějšími hrami (čtyřka Doom 3, Half-Life 2, S.T.A.L.K.E.R. a Duke Nukem Forever) či chystanými domácími projekty.

Mezi novinkami patrně nejvíce zaujme chystaný datadisk na proslulou Jagged Alliance 2, nesoucí název Wildfire. Graficky tento titul sice působí notně archaicky, avšak zaujmout hráče by měl větší mírou realismu, vylepšenou AI a navíc by nás děj měl zavést zpátky do Arulca, což zní lákavě. Pařanské pamětníky pak jistě zaujme zmínka o novém dobrodružství legendárního Larryho, konkrétně ve hře Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude, která má navíc být inspirována filmovou komedií Prci, prci, prcičky. No?

Dále se například dozvíme něco o chystaném open LAN turnaji v Age of Mythology. V rubrice Insider se rozebírá čtenářům Doupěte již jistě velmi dobře známý problém se zvyšováním DPH u vybraných služeb, který se k lítosti všech hráčů dotkne i veškerého softwaru. Článek je však poněkud krátký a chaotický, aby vám ve věci udělal aspoň trochu jasno, takže v případě, že budete chtít o této problematice vědět více, jistě si přečtete mohutný rozbor Honzy Morkese, který se tomuto tématu věnoval ve velmi vyčerpávajícím článku.

Náš tip: Část Křišťálová koule. Tato rubrika se zabývá více či méně pravděpodobnými tezemi o vydaní pokračování některých výrazných titulů, jako např. Doom 4, The Elder Scrolls 4, Half-Life 3 apod. Více než podat přesné informace se snaží článeček pobavit, čímž příjemně oživuje jinak obvykle strohou rubriku novinek.

Těšíme se… na preview

První článek po úvodníku tradičně patří jisté formě preview – rubrice Těšíme se, o jejíž náplň se tentokrát postaral můj favorit mezi „čtyřlístkem vyvolených“, tedy nejočekávanějších her: S.T.A.L.K.E.R. (nenávidím člověka, co vymyslel ten název – nemáte představu, jak špatně se to píše!). Kromě vyčerpávajícího článku se dočkáte na multimediální příloze mnoha screenshotů z této nadějné ukrajinské FPS. Jenom bych doplnil, že je článek nebezpečný pro jedince, kteří se na tuto hru těší jako já – hrozí jim nebezpečí na nic jiného už nemyslet.

Mezi preview samotnými pak zaujme Sniper Elite, hra, která bez skrupulí řadí na první místo odporného chladnokrevného šílence, zbabělého campera, ale především všemocnou zhoubu nepřátelských vojsk – odstřelovače. Mezi jinými projekty pak vypadá slibně pokračování Microsoft Train Simulatoru či nepochybně mnohem intenzivněji bavící Gothic 2, respektive jeho datadisk The Night of the Raven.

Náš tip: Je jen otázkou času, kdy vyjde najevo obrovská ukrajinská bouda na všechny hráče. Je totiž nad slunce jasné, že není možné, aby hry vypadaly jako jejich S.T.A.L.K.E.R., že screenshoty jsou jen fotky ukrajinských reálií a že trailery jsou jen videa, která vznikla při pobíhání po rozbořených pozůstatcích komunistických průmyslových zón při hraní paintballu.. Nebo ne?

Mocný nášup recenzí

V tomto ohledu je prosincový GameStar velmi bohatý. Vedle nebezpečné stránky s fotkami redaktorů :-) je seznam celých 28 recenzí, z nichž u zhruba dvou třetin neklesne hodnocení pod slibných 70%. A ještě aby ne, když mezi nimi figurují tituly jako Broken Sword 3 (89%), Návrat krále (75%),  Silent Hill 3 (86%), Yager (82%), NFS Underground (90%) či výše zmíněná dvojka Call of Duty (92%) a Skrytí a nebezpeční (90%).

Oproti obvyklému nadhodnocování se v sedmapadesátém GameStaru setkáme spíše s jevem opačným. Příkladem může být Návrat krále, Judge Dredd či Nosferatu. Všechny tyto hry jsem měl tu čest recenzovat a můj názor je na ně trošku (občas dost) jiný, než názor redakce časopisu. Ať již jim byla trnem v oku přílišná obtížnost Pána prstenů, lehká budgetovost Soudce či na jejich vkus možná až příliš stylová a děsivá atmosféra tajemného hradu rodu Malachi, popravdě raději snesu přísnější hodnocení, než hýření devadesátkami.

Styl recenzí se na první pohled trošku posunul, všiml jsem si pěkných vtípků, které mi příjemně zpestřily jinak nezáživnou cestu brněnskou šalinou (tramvaje tu nemáme:-)), bohužel však tento pocit rychle pominul a celkově tak GameStar opět působí poněkud suchým dojmem, byť si z recenzí uděláte poměrně dobrý obrázek o hře, čili informační funkci plní se ctí.

Náš tip: V tipech k minulému číslu často figuroval mrazivý Silent Hill 3 a nejinak tomu bude mezi recenzemi. Hodnocení ho sice nevyneslo do prvních pozic, ale hlavní hrdinka Heather má prostě kouzlo, kterému nelze odolat.

Náš tip #2: Nepochybně všem školákům sedne celková úprava recenzí, která obrázky umisťuje do horní části stránky a text do části dolní. Při čtení pod lavicí během vyučovací hodiny tak stačí časopis povytáhnout jen trochu a nebezpečí odhalení se přímo úměrně snižuje.

HW, ČKD, E-S, O-L, TN, DČ, TM

Ehm, nějak jsem se do těch zkratek zamotal, možná měl raději nadpis znít tradičněji „Redakční rubriky“. Každopádně pokud odhalíte význam všech zkratek, mohli bychom pro vás připravit za celou redakci nějakou pěknou cenu. Třeba… jeden… bod…plus…?

Jako pozitivum vnímám lehké snížení počtu stran věnovaných hardwaru ze čtrnácti na přijatelnějších deset, zvláště díky zajímavějším částem jako Tipy na upgrade, ve které najdeme výkonné, ale přesto dost levné vnitřnosti našeho hranatého miláčka. Část Vychytávky pak upozorňuje na komponenty nějakým způsobem netradiční a zvláštní jako třeba skříň s bočním oknem či vodní chlazení. Pak už zbývá jen zatlačit slzu při pohledu na rubriku Pro horních deset tisíc. Alespoň mě se tedy v ní zmíněné komponenty (byť je určitě vyrobil Taiwan:-)) rozhodně netýkají.

Dále se rubriky nesou v tradičním duchu a v podstatě ničím nepřekvapí. Výjimku snad tvoří jen E-sport, který se nám v tomto čísle až nezdravě roztáhnul, což mu ovšem mužská část čtenářů ráda odpustí díky rozhovoru s dvěmi krásnými slečnami z dívčí částí českého klanu nEophyte, jež si říká nEp.Ladies. Za zmínku však stojí malý odstaveček Screenshot měsíce, kde se sešly dva opravdu nádherné obrázky z her Operace Flashpoint a Max Payne 2. Jenom dodám, že u mě vítězí prvně jmenovaný :-)

Placička kulatá, průměr 12cm: zdarma k časopisu

Největší devizou DVD či CD a momentálně i celého GameStaru je bezesporu exkluzivní komentované preview na Unreal Tournament 2004. Přinejmenším v tomto ohledu se spolupráce s německými kolegy vyplácí, jelikož se tak česká redakce dostane k materiálům, které obvykle v té době nemá nikdo jiný v ČR k dispozici. Zvláště v případě UT se jedná o výhru.

Z demoverzí zaujme Call of Duty, Korea, NFS či málo známý Yager. Již tradiční je široká nabídka modů, screenshotů, prográmků, freeware her a vůbec všeho, na co jsou rozmlsaní čtenáři zvyklí. Mezi mody si jistě zaslouží vyzvednout Ultima Underworld mod pro Morrowind a Ultima IV mod pro Neverwinter Nights, které nesmí chybět žádnému RPG pozitivnímu hráči. Bohužel kapacita jednostranného DVD nemůže konkurovat ostatním (dvěma velkým:-)) časopisům. Rovněž engine pokulhává, což začínají dávat najevo i čtenáři.

Náš Tip: Dungeon Master Java. Legenda všech RPG naprogramovaná v javě. Vylepšená grafika vám snad umožní se do hry ponořit s ještě větším zaujetím, než kdy dřív. Jestli jste ještě Dungeon Mastera nehráli, nebo nedej bože ani nevíte, o co jde, tak buď skočte z okna, nebo svou chybu do třiceti pracovních sekund napravte!

Podrobný obsah GameStaru č. 57

Těšíme se:

S.T.A.L.K.E.R: Oblivion Lost

Novinky:

Zombies
Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude
Jagged Alliance 2: Wildfire
Blade and Sword
Chronicles of Ny
Metalheart: Replicants Rampage
Supremacy: Four Paths of Power
Animal Planets
Jaxe
Alien Blast: The Encounter a další krátké zprávy...

Insider:

AGE 2003
Daně, daně, daně

Téma:

Rok 2004: Co nás čeká a nemine

Preview:

Sniper Elite
Pro Evolution Soccer 3
Armed & Dangerous
Train Simulator 2
Gothic II: The Night of the Raven

Recenze:

Hidden & Dangerous 2
Call of Duty
Combat Flight Simulator 3: Battle of Britain
Need for Speed: Underground
FIFA Football 2004
Yager
Broken Sword: The Sleeping Dragon
Silent Hill 3
Lord of the Rings: The Return of the King
NBA Live 2004
Railroad Tycoon 3
Warlords IV: Heroes of Etheria
Empires: Dawn of the Modern World
Vegas: Make It Big
Robin Hood: Defender of the Crown
Worms 3D
Silent Storm
Judge Dredd: Dredd Vs. Death
Space Colony
Ford Racing 2
Binocle: The Game
V-Rally 3
Warhammer 40,000: Fire Warrior
Nosferatu: The Wrath of Malachi
Western Outlaw: Wanted Dead or Alive
Turok: Evolution
Wings of Honour
Pro Beach Soccer

Budget:

Red Shark
Age of Wonders II: The Wizard`s Throne
Warlords Battlecry
Heroes of Might and Magic IV Platinum

Hry pro každého:

Xerk
Space Patrol
Bill De Bill: Ďábel na špínu
17. listopad

Mody:

Operation Flashpoint RTS-3
Warcraft 3 CS mod
Dragonlance TC: The Glory of Istar
Kutilský koutek

On-line:

In Memoriam
on-liNEws
E-sports: nEph.Ladies, Krátké zprávy

Hardware:

Vánoční hardwarové tipy
Logitech Z-5300 THX
Radeon 9800 XT: Nový high-end
M-Audio Revolution 7.1
nVidia GeForce FX 5950 Ultra

Software pro každou příležitost:

WinAmp 5.0
SpyBuddy
X Translator 5
Talisman Desktop
MP3 Doctor

Technews:

Sluchátka do bitevní vřavy
Z analogu do digitálu
OneTouch nové generace
Laciné barvičky
Hudba z klíčenky

Tipy, triky, návody:

Commandos 3: Destination Berlin

Podrobný obsah přiložených CD a DVD

Hratelné demoverze:

Call of Duty <DVD>
Cold Zero: The Last Stand <CD1, DVD>
Contract J.A.C.K. <CD1, DVD>
Halo: Combat Evolved <CD1, DVD>
Korea: Forgotten Conflict <CD1, DVD>
Need for Speed: Underground <DVD>
Pro Evolution Soccer 3 <DVD>
The Temple of Elemental Evil <DVD>
Yager <DVD>

CD/DVDStar:

Vánoční speciál

Akce:

Medal of Honor: Hell in the Pacific <DVD>
Max Payne 2 – bonusové kapitoly <CD2, DVD>
Half-Life: The Gate <DVD>
UT 2003: Community Map Pack <DVD>
UT 2003: Infection <DVD>
UT 2003: Conquest Marine <DVD>
Tactical Ops: Assault on Terror (v3.3.2) <DVD>
Clive Barker’s Undying: Two Stand Alone <CD2, DVD>
Ultimate Vice City <CD2, DVD>
Warcraft 3 CS Mod <CD1, DVD>

RPG:

Baldur’s Gate 2 – Dragonlance TC: The Glory of Istar <DVD>
Morrowind: Ultima Underworld 1 Mod <CD2, DVD>
NWN: Ultima IV Reborn <CD2, DVD>
NWN: Ultima IV Remake <DVD>
NWN: Ankh-Morpork – City of Discworld <CD2, DVD>

Strategie:

Operation Flashpoint RTS-3 <DVD>

Plné verze:

Agent Mlíčňák <CD2, DVD>
Prokletí Eridenu <CD2, DVD>

Remaky:

Dungeon Master Java <CD2, DVD>
Jewel Jones (Boulderdash) <CD2, DVD>
Bombardix (Bomber Man) <DVD>

Editační nástroje:

Blitzkrieg – editor map <DVD>
Call to Power 2 – zdrojový kód <DVD>
Star Trek: Elite Force II – zdrojový kód <DVD>
Max Payne 2 – editační nástroje <DVD>
Battlefield 1942 – Mod Development Toolkit <DVD>

Ostatní:

Scorpion’s WinCheater 2 <CD1, DVD>
Radioactive Cheater 5.0 <DVD>
Obal CD/DVD <CD1, DVD>
Obal audio CD DJ Lucca <CD1, DVD>
Od čtenářů <CD1, DVD>
Databáze <CD1, DVD>

Videa:

Call of Duty <CD2, DVD>
Far Cry <CD2, DVD>
FIFA 2004 vs. Pro Evolution Soccer 3 <CD2, DVD>
Lords of EverQuest <DVD>
Max Payne 2 <CD2, DVD>
Need for Speed: Underground <CD2, DVD>

DVD video (na CD2 v MPEG):

Unreal Tournament 2004
XIII

Češtiny:

Gothic II <CD1, DVD>
Star Trek: Elite Force II <CD1, DVD>
Medal of Honor: Breakthrough <CD1, DVD>
Battlefield 1942 + datadisky <CD1, DVD>
Alpha Centauri + Alien Crossfire <CD1, DVD>
Command & Conquer: Generals – Zero Hour <CD1, DVD>
Neverwinter Nights + Shadows of Undrentide <CD1, DVD>
Master of Orion 3 <CD1, DVD>
Dungeon Keeper 2 <CD1, DVD>
XIII – demo (slovenština) <CD1, DVD>
Databáze cca 100 češtin <DVD>

Hry pro každého:

Bill De Bill: Ďábel na špínu <CD2, DVD>
Dinky Island <CD2, DVD>
Logic Puzzle 3D <CD2, DVD>
Pool 3D <CD2, DVD>
Tančík <CD2, DVD>
Tetris <CD2, DVD>
Xerk <CD2, DVD>
Život není krásný 4 <CD2, DVD>

Patche:

Diablo II (v1.10) <CD2, DVD>
Diablo II: Lord of Destruction (v1.10) <CD2, DVD>
Etherlords II (v1.01 cz) <CD2, DVD>
Mall Tycoon 2 (v1.022) <DVD>
Max Payne 2 (v1.01) <DVD>
UFO: Aftermath (v1.2 cz) <CD2, DVD>
Warlords IV (v1.01) <DVD>

Programy:

Audiograbber (v1.82) <CD1, DVD>
Blaze Media Pro (v4.6) <CD1, DVD>
Connection Meter (v5.4.5) <CD1, DVD>
DreamCom SE (v1.04) <CD1, DVD>
Easy CD-DA Extractor (v6.2.0) <CD1, DVD>
GetRight (v5.0.2) <DVD>
Pixia (v3.0b) <DVD>
Sygate Personal Firewall (v5.5) <CD1, DVD>
Tiny Personal Firewall (v5.1.1238) <DVD>
XnView (v1.66) <CD1, DVD>
PowerDVD (v5.0 ) <DVD>
WinDVD (v5) <DVD>

Windows desktop:

Anstoss <CD1, DVD>
BloodRayne 2 <CD1, DVD>
Hidden & Dangerous 2 <CD1, DVD>
Judge Dredd: Dredd vs. Death <CD1, DVD>
Max Payne 2 <CD1, DVD>
Worms 3D <CD1, DVD>
XIII <CD1, DVD>

Screenshoty:

Call of Duty <CD1, DVD>
Max Payne 2 <CD1, DVD>
S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost <CD1, DVD>
FIFA 2004 <CD1, DVD>

Multimédia:

Czechoslovak Techno – Mixed by DJ Lucca <CD2, DVD>

Trainery:

Railroad Tycoon 3 <CD2, DVD>
Call of Duty <CD2, DVD>
Hidden & Dangerous 2 <CD2, DVD>
Judge Dredd: Dredd vs. Death <CD2, DVD>
Max Payne 2 <CD2, DVD>
Robin Hood: Defender of the Crown <CD2, DVD>
Silent Hill 3 <CD2, DVD>
Warlords IV <CD2, DVD>
Yager <CD2, DVD>

Utility:

nVidia Detonators XP 45.23 <DVD>
nVidia ForceWare 52.16 <DVD>
Catalyst Radeon 3.8 (v7.94) <DVD>
VIA 4in1 (v4.49) <CD2, DVD>
DivX 5.05 <CD2, DVD>
DirectX 9b <DVD>

Diskmag Realtime 97

Hodnocení Doupěte

Obálka: 7/10
Obsah časopisu a čtivost: 6/10
Obsah přílohy: 7/10

Nový GameStar přišel s několika vítanými změnami ať již na obálce či v obsahu, pořád si však uchovává svůj poněkud suchý charakter, kterého se možná začne zbavovat po změně designu, která se v horizontu několika měsíců chystá.

Celkové hodnocení: 6,5/10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,