Staňte se bohem v Heaven and Hell

Historie takzvaně "božských" her se odvíjí už od legendárního Populouse, pokračuje přes Black & White a brzy dočasně zakotví u Black & White 2. Do té doby však ještě stihne vyjít jedna podobně laděná, ale zároveň velice originální hříčka, totiž Heaven and Hell od německých CDV Software. Co nabídne? To se dozvíte v této novince.

Na první pohled vypadá Heaven and Hell jako klasická božská realtime strategie. Narazíme v ní na zázraky, odměnu i trest. Rozdíl mezi H&H a ostatními podobnými RTS je v tom, že svou moc nevyužíváte k tomu, abyste vypěstovali novou populaci, alébrž k tomu, abyste stávající populaci obrátili na svou víru. Zároveň s vámi se o to samozřejmě pokouší ještě někdo, druhý "Bůh". Kdo zvítězí, to už záleží jen na vašich schopnostech, protože Bůh může přeci být jen jeden.

 

 

Svět H&H je tedy už obydlený a počet obyvatel se po celou dobu hraní (určité mise) víceméně nemění. Obrátit nějakého člověka na svou víru, to vpravdě není nic jednoduchého, takže je vám ku pomoci sedm proroků, kteří představují sedm různých druhů pohrom/zázraků. Jejich služeb však můžete využít pouze tehdy, máte-li dostatek Many, božské energie, kterou negeneruje nikdo jiný než právě věřící. A to, jak si vedete mezi prostým lidem, vám zase říká položka zvaná Karma. V H&H se nestaráte o ekonomiku, půjde tady skutečně jen o co nejpromyšlenější využití Many k tomu, abyste ovlivnili svou Karmu mezi lidem, přilákali nové věřící a ve výsledku tak získali více Many.

Váš vliv na obyvatelstvo může být dvojí - jednak Božskou pravicí, která má schopnost přenášet postavy z místa na místo, odměňovat je či trestat a může také provozovat jisté základní zázraky. Mnohem mocnější jsou ale vaši proroci, protože pouze skrze je můžete provádět takové úžasné věci jako stavba silnic, budov nebo sesílání blesků. Každý z proroků se zaměřuje na něco jiného, jeden právě třeba na stavění, jiný na boj, další zase na podvratnou činnost proti nepříteli.

 

 

Malinkatí pidilidičkové si žijí svým vlastním životem - jedí, obchodují, spí, množí se, stárnou a umírají. Dělí se do čtyř skupin - zemědělci, kočovníci, horníci a měšťáci. Na každého z nich platí jiné zázraky/pohromy. Někdo se dá přesvědčit snadno, jiný hůře, jeden dá na zázraky a jiný zase potřebuje zažít nějakou tu pohromu, aby pochopil, že vy jste ten správný Bůh. Najdou se potom i tací, kteří vám jako svému jedinému Bohu věří naprosto bezmezně a na kohokoliv, kdo hlásá cizí víru zaútočí - i když jen shnilým ovocem. V H&H totiž krev neteče.

Hlavní rysy hry:

  • vesničky až o desítkách obyvatel, na jedné mapě jich je kolem čtyř až deseti
  • různá prostředí jako hory, pouště, lesy či prérie
  • střídání denního a nočního cyklu
  • dvě rozsáhlé kampaně, jedna za Zlo a druhá za Dobro
  • multiplayer pro 2 až 8 hráčů
  • nízké hardwarové nároky (PII 300 MHz, 64 MB RAM, grafická karta s 8 MB RAM)

 

Vydání této božské strategie je plánováno na první polovinu tohoto roku.

Oficiální stránky: http://www.gottsimulator.de/
Výrobce: CDV Software (http://www.cdv.de/)
Vydavatel: CDV Software (http://www.cdv.de/)

Váš názor Další článek: Demoverze vesmírné simulace Homeplanet

Témata článku: , , ,