Star Merc – pilot vesmírného korábu je tu!

Už dlouhou dobu jsme na Doupěti neměli mezi plnými hrami žádný simulátor nebo alespoň něco, co by jej, byť jen vzdáleně, připomínalo. Dnes potěším všechny, kteří na něco takového čekali - usednete do rychlého letadla a budete brázdit kosmický prostor a mezi tím jej budete plenit od vašich nepřátel a vesmírných pirátů, kteří proti vám nemají nejmenší šanci.
Vesmírných simulátorů je v dnešní době poskromnu a pokud se už nějaký najde, není určitě zdarma. Já jsem jeden objevil a je celkem i hratelný a zábavný. Není to sice nějaký hit, ale určitě stojí za to si ji zahrát.

Hra Star Merc je spíše akčního ražení, ale jisté prvky simulace jsou v ní zastoupeny – ocitnete se v roli pilota kosmické lodi, tedy spíše takové malé vesmírné stíhačky a na svých toulkách kosmem se utkáváte s vašimi protivníky, kteří vás určitě nikdy nenechají spát a vždy, když na nějaké narazíte, budou se vás snažit sestřelit a jakýmkoli jiným způsobem zničit. Vy se však určitě nedáte - na pomoc tu máte dvojici velmi účinných kulometů (laserometů?).

Hned po začátku hry se ocitáte ve volném prostoru. Zde se ještě vaši nepřátelé nevyskytují a tak se přepnete na kosmickou mapu, kde máte vyznačeny oblasti, kde se vyskytují vaši nepřátelé. Spolu s tím tam také máte popis toho, jak moc jsou vaši nepřátelé silní, kolik jich tam vůbec je apod. Vy kliknete myší na oblast, do které se chcete vydat a vaše cesta začíná – stisknete tlačítko JUMP – a budete přeneseni červí dírou do vámi zvolené oblasti. V červí díře musíte být nadmíru opatrní, protože neudržíte-li se v jejím středu, budete přeneseni úplně do jiné oblasti, než jste chtěli. A tady na vás mohou čekat nepřátelé, kteří budou mnohokrát silnější a bude jich o mnoho více a vy nebudete mít velkou šanci na přežití.

Všechny přístroje skoro v normálu, na radaru dva nepřátelé, kteří brzy půjdou k zemi.Mapa, kde si vybíráte cíl vaší trasy. Dole v rámečku informace o nepřátelích, palivu apod.

Herní obrazovka je ve stylu palubní desky vaší lodi a máte na ní různé monitory, které vám ukazují informace o stavu vaší lodi, kolik máte paliva, jak jsou na tom vaše štíty. Důležitý je rovněž radar – ten monitoruje celou oblast a zobrazuje vám polohu vašich nepřátel, což je velice důležité.

Hra končí v okamžiku, kdy už nemáte žádné štíty, nebo palivo. Efektní je rovněž okamžik, kdy vás sestřelí a vaše kabina vybouchne a vyšlehne plamen. To se mi moc líbilo :-).

U této hry se nebudete zaručeně nudit, a pokud pochopíte její princip, což mi zpočátku dělalo potíže, najdete skvělou zábavu, s níž si budete krátit dlouhé zimní večery. Hra má necelých 500 kb a stáhnout si ji můžete z Doupěte nebo si ji nechat vypálit na VypalCD.

Průlet červí dírou, všechny přístroje zde vypovědí poslušnost.Právě na mě útočí nepřátelský letoun, kterému moc velké šance na život nedávám…
Diskuze (1) Další článek: Hry pro rok 2001: díl první – strategie

Témata článku: , ,