Star Wars Jedi: Fallen Order - Návrat Jediho ve vší parádě | Recenze

Kolem návratu herních Star Wars bylo hodně povyku a ještě více pochybností. Respawn ale ukázal, že se sci-fi žánru umí chopit velmi zdatně a přináší konečně pořádné Star Wars.

Co baví

  • Dobře napsané postavy
  • Nádherné světy
  • Směs toho nejlepšího od konkurence
  • Taktické a akční souboje
  • Skvělý soundtrack

Co vadí

  • Špatná optimalizace
  • Ovládání by mohlo být preciznější
  • Dlouhé načítací časy
8/10
Hodnocení

Fanoušci Star Wars zažívají v tomto roce opravdové žně. Potěšil je seriál The Mandalorian, brzy půjde do kin devátá epizoda filmového zpracování vesmírné ságy a v neposlední řadě se také konečně dočkali opravdu výživného singleplayerového zážitku ze světa Hvezdných válek, na který se už čekalo pořádně dlouho. EA totiž se Star Wars ve svojí moci mířilo spíše na hráče multiplayeru a své hry ničilo mikrotransakcemi a absencí pořádného příběhu.

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115181307.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115183308_1.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115230347_1.jpg
Filmový střih Star Wars sluší

Něco bylo potřeba zásadně změnit a vydat se na správnou stranu. V nelehkém úkolu nakonec dostalo zelenou studio Respawn, které můžete znát především jako autory Titanfallu či Apex Legends. Je tak asi jasné, že se sci-fi žánrem si tato partička už opravdu nezadá a když dostane prostor, dokáže vytvořit solidní kousky. Jak už jste asi pochopili z výsledné známky, ani zde tomu není jinak.

Najdi své místo

Star Wars Jedi: Fallen Order začínáte v době po třetí epizodě filmové série jako zdánlivě obyčejný sběrač šrotu jménem Cal Kestis, který se snaží se svými spolupracovníky prostě sem tam najít nějaký dobrý úlovek a uživit se. Jak se ale ukáže v kritické situaci, Cal je víc než jenom to. Je to bývalý padawan mistra Jedi, který zahynul tak jako většina při vydání rozkazu 66. Impérium se ale o jeho existencí nakonec dozví a on se tak musí prosekat skrze zástupy stormtrooperů, kteří mu jdou po krku v čele s inkvizitorkou Second Sister. Na pomoc mu naštěstí přijde Cere, bývalá členka řádu Jedi, která se stane Calovým klíčovým spojencem.

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191117162736_1.jpg
Bojů s bossy je pomálu, ale stojí za to

Společně se potom budete snažit najít holocron, který disponuje jedněmi z nejcennějších údajů v galaxii a není tak divu, že po něm pase i Impérium. Budete muset svádět neustálý závod s jeho vojáky, abyste to nakonec byli vy, kdo se dostane jako první k vzácnému předmětu.

 

Budete muset svádět neustálý závod s jeho vojáky, abyste to nakonec byli vy, kdo se dostane jako první k vzácnému předmětu

 

Vaše cesta za záchranou cenných informací bude trnitá, plná překvapivých odhalení a nebudou chybět vtipné i dojemné momenty, které vás donutí alespoň párkrát zamrkat ve snaze neuronit slzu. To funguje především díky dobře napsaným hlavním postavám a vztahům mezi nimi. Žádná z nich není černobílá a ani záporáci vám nakonec nepřijdou jenom jako ti nabubřelí darebáci, kteří si za jediný cíl kladou zničení všeho živého, prostě a jednoduše protože jsou zlí. Za každým činem můžete hledat motiv, za každou změnou spouštěč. A právě zde se rodí jeden z klíčových momentů úspěchu Respawnu při budování nového Star Wars dobrodružství.

Překvapivě dobrý mix

Pokud jste události kolem Fallen Orderu už nějakou dobu sledovali, nemusím vám asi příliš přibližovat, že už na první pohled je vidět inspirace u rovnou několika konkurenčních titulů, které posunuly herní svět zase o něco dále. Můžeme najít hromadu prvků, které nacházejí podobnosti například s hrami od From Software. Bojový systém je pomalejší a souboje vás nutí taktizovat. Pokud se budete chtít světem Star Wars jenom prosekat, hodně rychle pohoříte a budete se opravdu často koukat na nápis "Respawn", který není reklamou na vývojářské studio, ale oznámení při návratu na záchytné body ve hře. 

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115231652_1.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191116144452.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191118222658.jpg
Vaše postava se postupně vyvíjí a získává nové informace

Když už jsme u From Software, boj jako takový rozhodně není tím jediným, co vám tyto oblíbené akční hardcore tituly připomene. Asi nejdůležitější podobností je totiž systém checkpointů ve hře, které jsou poměrně řídké a nemůžete se tak spolehnout na to, že po každém souboji máte hru uloženou. Fungují obecně velmi podobně a pokud tak chcete svého hrdinu vylepšit, nebo mu doplnit zdraví, je to jediný způsob. Když si ale váš hrdina odpočine a doplní tak zdraví, bude muset čelit všem nepřátelům, které po cestě potká, znovu. 

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191118222759.jpg
BD-1 bude váš nejlepší kamarád i díky mapě, kterou v sobě stále nosí

Inspiraci očividně autoři čerpali také u sérií jako je Uncharted, které se proslavilo svým charismatickým hrdinou, skvělým filmově vyprávěným příběhem a hratelností spojenou s hromadou lezení, skákání a inovativního překonávání překážek či hlavolamů. Přesně to všechno ve hře najdeme a rozhodně nejde o nějakou špatnou kopírku. Celkově by se s trochou nadsázky dalo říct, že Star Wars Jedi: Fallen Order působí i trochu podobně jako God of War. Už jenom díky droidímu příteli BD-1, který je všude s vámi a pomáhá vám s veškerými technickými patáliemi. Ani teď jsem rozhodně nevyjmenoval všechno, co mohlo toto dobrodružství inspirovat. Překvapivě to ale není vůbec na škodu a nevzniká žádný nevyvážený mišmaš s hromadou přešlapů, ale zábavný mix akce, náročných soubojů a hlavolamů spolu s neustálým znovuobjevováním čerstvě zpřístupněných zákoutí rozmanitého světa.

Vesmírný průzkumník

Respawn pro hráče připravil solidní množství planet, které jsou rozmanité a nabízejí zcela rozlišnou a typickou faunu i floru. Na každé planetě se setkáte s několika místními druhy živočichů, které nebudou život znepříjemňovat pouze vám, ale i stormtrooperům, kteří tak nemusejí vždy skončit pouze zásahem vašeho světelného meče. Obecně se můžete těšit na nádherné výhledy, tajemné zkoumání ukrytých míst jednotlivých planet a odhalování nových zkratek, které vám při návratu usnadní cestu.

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191116170433.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191117033008.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191117163621_1.jpg
Souboje jsou barvité a nešetří efektními animacemi

Překonání mnoha překážek pro vás bude totiž nejdříve nemožné a až s novými dovednostmi se budete moci vydat na jiné cestičky, které se díky nim zpřístupní. Očekávejte tak hodně backtrackingu a postupného průzkumu, který vám při snaze o stoprocentní průchod přidá dlouhé hodiny hracího času. Za nalezené bedny s cennostmi, které často najdou jenom pozorní hráči, se vám odměnou stávají nejčastěji zkušenostní body, kosmetické doplňky a v neposlední řadě také vylepšení vlastností vaší postavy v atributech zdraví a schopnosti používat Sílu.

Rvi se jako lev

Abyste v nehostinné krajině Fallen Orderu přežili, budete muset opravdu pečlivě přemýšlet dopředu a neustále si dávat pozor na každý svůj krok. Čekají vás davy nepřátel, které budou místy dělat z vaší cesty učiněné peklo. V soubojích si musíte počínat opatrně a efektivně. Při každé příležitosti tak je potřeba využít možnosti a útok nepřítele odvrátit protiúderem, který při správném provedení rovnou oponenta zlikviduje. Čím silnější váš soupeř v boji je, tím vícekrát se vám musí podařit ho odrazit, abyste mu mohli smrtící ránu zasadit a obohatit  vítězství ještě o efektní zpracování vašeho závěrečného zásahu.

 

Použití Síly je výrazně omezené a aby se vám doplňoval její ukazatel, musíte svým nepřátelům  zasazovat rány také běžnými útoky

 

Nedílnou součástí výbavy každého rytíře Jedi je kromě světelného meče také schopnost používat Sílu. Za jejího použití budete mít možnost veškerou vesmírnou havěť a přívržence temné strany ochromovat, odhazovat či zpomalovat. Její použití je však výrazně omezené a aby se vám doplňoval její ukazatel, musíte svým nepřátelům  zasazovat rány také běžnými útoky. Nejde tak rozhodně o ultimátní zbraň, která z každého nepřítele udělá jenom tréninkového panáka, co padne k zemi po pár vteřinách.

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115184314_1.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115225857.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191115231808.jpg
Překonat všechny překážky není žádný med

Jestli lze soubojům něco vyčíst, tak především to, že jsou místy poněkud nepřehledné a Cal se tak místy spíše než na Jediho podobá zmatenému fotříkovi, ohánějícímu se po otravném létavém hmyzu, který mu kazí zážitek z čerstvě otevřeného piva. Takové situace nastávají především ve chvíli, kdy je nepřátel proti vám více. Hra vám totiž nijak neasistuje v zasahování nepřátel a pokud si v mumraji pěti stormtrooperů jednoho zaměříte, ostatní vám to dají pořádně rychle sežrat. Cal prostě v boji někdy nepůsobí tak precizně, jak by se na elitního bojovníka slušelo. 

Když už jsme u nepřesností, najdeme je i momentech, kdy se zrovna nevěnujete boji, ale řešíte některou z nespočtu cest, vedoucích mimo pěší trasy. Hra vás například nutí někam vyskákat nebo se třeba zachytit na římse či rostlinách na zdi. Často se pak stane, že Cal prostě jenom promáchne a letí do propasti. Naštěstí vás za to hra ale příliš netrestá a jenom s malým úbytkem zdraví tak pokračujete přesně tam, kde jste skončili. Při řešení hlavolamů jsem se také setkal s nepříjemností, že uchopené předměty jsem nemohl již pustit. Musel jsem kvůli tomu hru restartovat a to dokáže být dost frustrující. Nakonec jsem ale zjistil, že za to mohla upravená konfigurace ovládání a stačí přepnout ovládání do defaultního nastavení, aby vše opět fungovalo jak má. Patch na opravu by ale rozhodně neuškodil.

Jizva na krásné tváři

Z grafického hlediska Fallen Order za konkurencí AAA titulů posledních dvou let mírně zaostává. Animace obličejů i postav působí sice věrohodně a nedá se jim moc vytýkat, ale grafický styl má k fotorealizmu relativně daleko.  Silnou stránkou jsou spíše hezké pohledy na krajinu, kterou ale hyzdí fakt, že vykreslování terénu funguje otřesně a často trvá i několik vteřin než se vám plně načtou textury. I v performance režimu na PS4 Pro jsem se s tímto problémem potýkal a ačkoliv zážitek ze hry výrazně nekazil, rozhodně mu nepřidával.

STAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191116220227_1.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191117032151_1.jpgSTAR WARS Jedi_ Fallen Order™_20191117123534.jpg
Grafická stránka těží hlavně z nádherného výtvarného stylu

Nepotěší také nízký počet snímků za vteřinu, který kolísá a v režimu zaměřeném na výkonnost sice občas běží hra krásně plynule, jindy se ale vrhá i pod už tak relativně nízkých třicet snímků za vteřinu. Ruku v ruce s tím jdou i nemilosrdně dlouhé načítací časy, které vytrestají každou vaši smrt tak, že se hru radši hodně rychle naučíte ovládat takřka dokonale. Obzvláště na vyšší obtížnosti je totiž neustálé čekání vážně otravné. Optimalizace pro konzole se zkrátka moc nepodařila a potvrzuje se, že příchod nové generace není jenom marketingovým výmyslem, ale nutností. 

 

Pokud máte v lásce Star Wars ságu, budete si díky tomu připadat jako doma

 

Po zvukové stránce se naopak dá vytknout pramálo. Běhání po mapě i souboje zpestřuje fantastický soundtrack, který patří ke každým Hvězdným válkám a okolní zvuky jsou propracované stejně jako bzučení vašeho světelného meče i zvuky blasterů, ze kterých po vás nepřátelé pálí. Pokud máte v lásce Star Wars ságu, budete si díky tomu připadat jako doma a váš pocit nostalgie podpoří i typické střihy mezi filmovými pasážemi. 

Verdikt

Star Wars Jedi: Fallen Order je epickou jízdou v milovaném světě, která nabízí solidní výzvu, zábavné souboje i hádanky a nešetří na příběhové složce. Mixuje klíčové prvky těch nejlepších titulů v žánru a ačkoliv vlastně nepřichází s ničím, co by tu už nebylo, inspiruje se velmi důstojně a výsledná kombinace z toho jenom těží. Bezpochyby půjde o jeden z titulů, které budou soupeřit minimálně o akční titul roku a nesmí chybět ve sbírce žádnému fanouškovi ságy. 

Diskuze (13) Další článek: Akcie Monster Energy prudce stouply po umístění nápoje do Death Stranding

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,