Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast - návrat legendy

Obliba fenoménu jménem Star Wars (u nás známější jako Hvězdné války) nezná mezí. A žádné meze nejsou kladeny ani distribuční firmě LucasArts, která zaplavuje celý svět desítkami počítačových, ale i konzolových her s touto tématikou. Po dlouhé době můžeme opět přivítat nového člena této dnes již velmi početné rodinky – a je jím výborná 3D akční hra Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast, která bezpochyby patří mezi špičku svého žánru.

Platforma: PC
Typ hry: 3D akční hra z prostředí Hvězdných válek
Minimální konfigurace: Procesor 400 MHz, 64 MB RAM, 600 MB na HDD, 16 MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Doporučená konfigurace: Procesor 800 MHz, 128 MB RAM, 600 MB na HDD, 32 MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Testovací konfigurace: AMD Duron 600, 256 MB RAM, 600 MB na HDD, 32 MB grafická karta, Windows 98
Multiplayer: Ano, se spoustou módů (Duel, Jedi Master, Holocron FFA, FFA, Capture the Flag, Capture the Ysalimari)
Domovská stránka: (http://www.lucasarts.com/products/outcast/)
Výrobce hry: Raven Software (http://www.ravensoft.com/)
Distributor hry: LucasArts Entertainment (http://www.lucasarts.com/)
Distribuce v České republice: Cenega (http://www.cenega.cz/)

Série Star Wars už existuje dobrých pár let a vydobyla si ve světě filmovém, ale i vlastně počítačovém, patřičné renomé. Pokud se řekne hra z prostředí Hvězdných válek, vybaví se počítačovému hráči nejspíše společnost Lucas Arts, která vlastní výhradní práva na tuto sérii - i právě proto nebývá její jméno zrovna opěvováno, protože, budeme-li naprosto upřímní, silná většina her z prostředí Star Wars distribuovaná touto firmou za moc nestála. A právě proto jsem ještě více rád, že vám mohu po dlouhé době představit titul, který se může řadit mezi špičku daného žánru - a tím bezpochyby hra Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast je.

Hned na začátku této recenze se musím přiznat k (pro někoho nepříjemné) skutečnosti - osobně nepatřím mezi velké obdivovatele a fanoušky Hvězdných válek, filmy i hry s touto tématikou mám rád, ale v žádném případě je nijak neupřednostňuji před ostatními kvalitními zástupci dané branže. Nevím, jestli budete sdílet můj názor, každopádně si myslím, že je to i celkem pozitivním faktem - bez jakékoliv zaujatosti jsem tak mohl hru otestovat a zhodnotit jako každou jinou, nebyl jsem tedy při konečném hodnocení nijak "ovlivněn". Snad mi případně odpustíte i drobné vědomostní nedostatky v oblasti Star Wars.

 

 

Začátky aneb seznamování s konceptem hry

Titul Jedi Knight 2 působí na první pohled, ale i ohmatání, naprosto stejně jako kterákoliv jiná střílečka či akční hra. K dispozici máte nesčetně zbraní a předmětů, které používáte k likvidování zákeřných nepřátel - pochopitelnou výhodou hry je ale už od prvopočátku její příběh, byť je mnohým dopředu již znám. Přesto znatelně vtahuje do hry a je vítaným společníkem na dlouhých cestách našeho hlavního hrdiny, Kyla Katarna. Ten se před lety vzdal síly a raději se vydal cestou obyčejného žoldnéře. Jeho život se však znatelně změní díky jedné na první pohled nezajímavé výzkumné výpravě… Místo hlavního zlosyna samozřejmě zastává všem známý Desann a jeho zákeřná a intrikami prohnilá pravá ruka (spíše vlastně asistentka) Tavion. Samotný příběh se točí okolo ochrany Údolí Jedi (Valley of the Jedi), je plný všemožných zvratů a překvapení, fanoušky jistě potěší i několik setkání s tolik zbožňovaným Lukem Skywalkerem.

Ovšem i když je příběh vesměs zajímavý, nedokáže zachránit nepovedené první mise - ty spíše, než že by byly prošpikovány nedostatky, působí nevyváženě a hlavně pak nezajímavě a stereotypně. Po chvíli hraní tedy nabudete dojmu, že se vám zase dostal do ruky obyčejný průměrný titul, jehož jedinou předností je prostředí Hvězdných válek (a ne každý bude tento názor sdílet). Abych však nemluvil o začátku hry jen negativně, musím přiznat, že jsem objevil i několik faktorů, které mě více či méně potěšily - jedním z nich je slušná obtížnost, ta je dána především nadpozemskou výdrží některých imperialistických vojáků. Druhým faktorem je samozřejmě fantastická atmosféra, která vás jisto jistě ještě více vtáhne do děje a donutí vás překonat relativně nepříliš povedený začátek. Ale protože platí pravidlo, že snaha se cení, odměněni budete i vy.

Světelný meč a Síla

Nedílnou součástí Hvězdných válek byla, je a vždy bude všudypřítomná Síla (velké písmeno jsem použil schválně) a také fantasticky vypadající a nepostradatelné světelné meče. Naštěstí ani titul Jedi Knight 2 není v žádném případě výjimkou a tak se i zde pochopitelně setkáváme s nebývalými souboji za využití všech těchto složek. Náš hlavní hrdina, Kyle Katarn, nemá z počátku Sílu k dispozici - jak už jsem psal dříve, vzdal se jí, ale smrt jeho ženy Jan v něm probudí opět touhu získat zpět vše co mu patří, aby se mohl později pomstít Desannovi. Už jsem o této části hry mluvil a tak jen připomenu, že pro opětovné získání Síly a světelného meče bude muset opět splnit všechny s tím související zkoušky - ty se týkají především využití Síly v různých situacích, jejich vyřešení vám však nezabere příliš času. Poté tedy Kyle získává zpět moc Síly a svůj světelný meč - a to je okamžik, kdy se z tuctové střílečky stává více než výborná hra.

Nečekal bych, že právě zisk Síly a meče bude mít takový vliv na samotnou hru, ale jak se mnozí z vás již přesvědčili (nebo možná přesvědčí), je tomu opravdu tak. Zbylý čas strávený ve hře budete již výhradně pro všechny souboje používat svůj světelný meč (snad až na pár výjimek), využití se dočkají i jednotlivé úkony související se Sílou. Pojďme se tedy blíže podívat na schopnosti, které vám může světelný meč nabídnout v boji. Tou nejvýznamnější je pochopitelně jeho účinnost v boji tváří tvář - jediné seknutí dokáže zabít jakéhokoliv vojáka a to je myslím více než dobrá vizitka. Nepostradatelná je i vlastnost vstřebávat a odrážet přilétávající střely, s mečem můžete i házet, což je dobré proti větší skupince vojáků. Síla vám pak umožní rdousit vybraného protivníka, léčit se, používat blesky, běhat rychleji než obyčejný smrtelník a mnohem více. Díky tomu se spektrum možných řešení jednotlivých situací značně rozšiřuje a na vás je, jakou možnost si vyberete.

 

 

Pokusím se vám nyní nastínit typickou situaci ve hře - v místnosti před vámi se nachází zhruba jedna desítka imperialistických vojáků. Co uděláte? Bez meče není řešení této situace zrovna snadné, budete muset zabít vojáky postupně, využití se dočkají i miny a bomby. Pokud ale využijete meč, získá vše na větší atraktivitě - díky jeho schopnosti pohlcovat a odrážet střely si tak můžete dovolit vběhnou mezi vřavu vojáků, rychlými pohyby a skoky je všechny zabít a přitom nepřijít k úhoně na svém vlastním zdraví - ano, s mečem není opravdu nic nemožné :-). A pokud se náhodou zraníte, za pomoci Síly se můžete během pár okamžiků opět vyléčit. Jak jednoduché.

Skvělé souboje, hádanky a pasti

Pomalu, ale jistě jsem se dostal k možná trochu smutnému faktu - se ziskem meče a Síly totiž hra ztrácí na své počáteční obtížnosti a platí to opravdu doslova. Boj proti vojákům přestává být zajímavý (až na výjimku v podobě odstřelovačů), byť autoři implantovali do hry i několik lokací, kde musíte místo meče využít i jiné zbraně. Naštěstí se jim povedlo do hry zakomponovat další obtížnou složku, kterou jsou bezpochyby souboje s dalšími protivníky obdařenými schopností používat světelný meč a Sílu. Ty bych mohl rozdělit do dvou kategorií - na tuctové bojovníky, kteří vám příliš starostí nenadělají, a na naše dva hlavní zlosyny, kteří už toho přece jenom umějí o kapánek více. Souboje s obyčejnými bojovníky jsou skvělým doplňujícím faktorem, v mém případě patřily mezi vítané zpestření samotné hry. Platí však na ně několik jednoduchých fint, kterými je většinou dokážete během krátké chvilky odstranit z cesty. To Desann a především pak Tavion už jsou poněkud zdárnějšími soupeři - zabít je není zdaleka tak jednoduché, pokud však máte zvládnutou kooperaci Síly spolu s údery světelným mečem, jste, lidově řečeno, za vodou.

Zdaleka největším nepřítelem vám ale nebudou vojáci ani další nepřátelé. Mnohem větším problémem bude pro mnohé časté řešení situací, když už prostě nevíte, kudy dál - většinou za tím stojí přehlédnutí malého tlačítka či plošiny, která s dalším postupem hrou bezprostředně souvisí. Znepříjemnit život vám bude chtít také několik hádanek, jejich řešení vám však většinou nezabere příliš času.

Grafika, hudba a zvuky

Při tvorbě grafiky vsadili autoři z Raven Software opět na kvalitní engine Q3AT, převlékli ho však do nového kabátu, který lépe sedí prostředí Hvězdných válek. Celkově působí grafické zpracování hodně rozporuplně - najdou se lokace, které vypadají úžasně, i ty přesně opačné. Stejné pocity u mě převládají i z herních videí. Pozitivní je naopak hardwarová obtížnost - ta je na dnešní dobu opravdu slušná.

Pokud mě grafika tak trochu zklamala, přesně opačná situace se týká hudby a zvuků - ty byly převzaty z filmové předlohy Hvězdných válek. Nutno říci, že to bylo více než dobré rozhodnutí, autoři opravdu zvolili to šťastnější řešení. Přece jenom by tvorba zcela nových zvuků i hudby vzala hře především její atmosféru, tedy faktor, který se notně podílí na jejím celkovém kladném hodnocení.

 

 

Multiplayer

Nepostradatelnou složkou dnešních 3D akčních her je samozřejmě i multiplayer, který nechybí ani v případě Jedi Knight 2. Připraveno bylo několik různorodých map a samozřejmě také módů, které jsou více či méně zajímavé. Asi nejvíce si mě získal mód Holocron FFA, ve kterém nemáte ze začátku k dispozici žádnou schopnost Síly ani světelného meče, vyjma samozřejmě možnosti s ním bojovat. Tyto schopnosti pak získáváte sbírání speciálních krabiček po celé mapě - čím více jich máte, tím více schopností ovládáte a tím těžší je vás zabít (standardně však může mít každá postava pouze 3, záleží to však pochopitelně na nastavení). To platí především v případě, že vlastníte možnost léčení, která je opravdu dosti významným pomocníkem v boji.

Dobrý je i mód Jedi Master, v jeho případě vlastní světelný meč pouze jediný hráč a všichni ostatní zúčastnění mají jediný úkol - zabít ho a získat tak meč pro sebe (je to prostě takový "hon na Jediho"), vyhrává ten, kdo jako Jedi Master zabije v součtu nejvíce protivníků. Nechybí ani klasika v podobě Capture the Flag či jeho Star Wars obdoba Capture the Ysalimari či FFA.

Světlé stránky hry
  • Zakomponování světelného meče a Síly
  • Úžasná atmosféra
  • Spousta vynikajících soubojů
  • Pár logických hádanek a puzzlů
Temné stránky hry
  • Začátek hry (období bez možnosti využít světelný meč a Sílu)

May the Force be with you

Nastává čas nejhorší - čas spravedlivě ohodnotit toto dílko, titul Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast. Musím se přiznat, že mé dojmy z něj jsou více než pozitivní, dlouhou dobu jsem nedostal do ruky tak výjimečnou hru, jakou bezpochyby Jedi Knight 2 je. Za rovnocenného soupeře bych snad mohl považovat pouze výborný výtvor společnosti 2015, titul Medal of Honor: Allied Assault. Těžko však porovnávat tyto dvě hry, které se od sebe tolik liší. Ať tak či onak, nemůže být pochyb o tom, že tvůrci z Raven Software odvedli opět více než dobrý kus práce. Koupě titulu Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast je naprostou povinností pro všechny fanoušky Hvězdných válek, ale i ostatní z řad hráčů - za své peníze dostanete v tomto případě opravdu hodně muziky.

Grafika: 8/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 9/10

Po delší době opět povedená hra z prostředí Hvězdných válek, která se může směle zařadit mezi špičku žánru 3D akčních her. Bravo!

Celkové hodnocení: 9/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: Raven Software | Webové stránky hry
  • Zakomponování světelného meče a Síly
  • Úžasná atmosféra
  • Spousta vynikajících soubojů
  • Pár logických hádanek a puzzlů
  • Začátek hry (období bez možnosti využít světelný meč a Sílu)
Diskuze (24) Další článek: Xbox, Gamecube, PlayStation 2 v jedné krabici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,