Star Wars: Knights of the Old Republic

V březnu by měla vyjít nejočekávanější Xboxová hra tohoto roku, RPG z prostředí Star Wars. Dnes se blíže podíváme na chystaný titul, za nímž stojí renomovaní Bioware. Vznikne geniální hra, která překoná i sérii Baldur’s Gate?

Přestože jsem nikdy nepatřil k absolutním fandům série Star Wars, vždy jsem si rád zahrál hry s touto tématikou, protože některé z nich mají opravdu skvělou „filmovou“ atmosféru. Posledními takovými hrami byly Jedi Knight 2: Jedi Outcast na PC a Rogue Leader: Rogue Squadron 2 na GameCube. LucasArts se rozhodli navázat na kvalitní sérii s titulem, jehož žánr nebyl doposavad ve Star Wars viděn – RPG. A když RPG, tak Bioware, řekli si rozumně manažeři od George Lucase a svěřili hru jednomu z nejúspěšnějších vývojářských studií poslední doby.

Příběh hry se odehrává 4000 let před událostmi známými z filmové (zatím) pentalogie, vzhledem k tomu, že mezihvězdné lety jsou ve SW známy nějakých pětadvacet tisíc let, nepřijdete do žádného pravěku, ale budete součástí plně technologicky rozvinutého vesmíru v době, kdy po planetách běhalo víc Jediů než dopravních policistů. Na vás bude jako obvykle záviset osud celé Republiky, jelikož ji ohrožuje obrovská flotila Sithů, kterou vedou bývalí hrdinové a rytíři Jedi, kteří ovšem z neznámého důvodu přešli na Temnou stranu. S vypětím všech sil Republika zlikviduje jednoho z temných lordů, ale učeň Darth Malak přežije a hodlá dál pokračovat ve snaze o definitivní rozvrat republiky.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Většina hry samotné je vystavěna na střetu Světla a Temnoty a každý z více než stovky herních úkolů je nutno řešit s ohledem na fakt, jak hru hodláte dohrát. Budete příznivým rytířem Světla? Nebo Temným Jediem, kterému zlo postupně zdeformuje i obličej? Na váš herní styl budou reagovat jednotlivé herní postavy, které na osmi planetách (např. Tatooine, Daatooine, Kashyyyk, Korriban či úplně nové Taris a Manaan) potkáte. Příznivci asertivního chování mohou donekonečna diskutovat s NPC, ve hře bylo namluveno více než 250 000 slov v dialozích a přibližně dalších čtvrt milionu pro popis předmětů, síly Jedi a jednotlivých schopností.

K dosažení konečného cíle budete muset svou postavu řádně vycepovat. Blizzard slibuje skvělý systém, postavený na pravidlech Star Wars D20 od legendárních Wizard of The Coast. D20 je relativně nový systém od tvůrců slavné Dungeons & Dragons, který využívá ve většině herních situací hod dvacetistěnnou kostkou (odtud D20). Většině z nás je systém znám v jiném provedení jako jádro třetí edice pravidel D&D a používá ho třeba Icewind Dale II nebo Neverwinter Nights.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Systém je pro hru pochopitelně upraven a z jednotlivých vyjádření vývojářů se jeví, že bude bohužel i dost zjednodušen. V SW:KOTOR byste měli mít na výběr jenom ze tří původních povolání (průzkumník, bojovník a zloděj). Změní se i klasický systém vlastností – tedy pět základních (síla, obratnost, odolnost, inteligence, moudrost a charisma), doplněných o osm schopností jako přesvědčování, používání počítačů, pyrotechnika, opravy atp. Přitom v „papírových“ Star Wars je možné využívat kolem stovky dalších schopností, které se ve hře zřejmě neobjeví. Důvodem je prý mnohem snazší navrhování úrovní, které umožní hráčům lépe využít dané vlastnosti.

Kromě hlavní postavy můžete využívat služby dvou další společníků, ti nemusí být jenom lidští, může jít i o Droida nebo Wookie. Celkem byste ve hře měli narazit na deset postav, jež vás mohou doprovázet hrou. Systém boje je údajně vyřešen tak, že můžete přepínat mezi jednotlivými postavami a udělovat jim příkazy či série příkazů v reálném čase. Jeden ze zdrojů ovšem uvádí, že by hru mělo jít i „pauzovat“, jak to známe i z Baldur’s Gate.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Jelikož jsme ve světě Star Wars, nenajdete zde žádnou primitivní magii, ale Sílu. Jednotlivých kouzel by mělo být kolem padesáti, takže pro Jediho nebude problém zaměřit se jen na užití své mentální moci. Jednotlivé „force powers“, což by se dalo krásně česky přeložit jako „Síly síly“ :-), získáváte přechodem na vyšší úroveň. Tím se vám zároveň zvýší magická zásoba, takže za den použijete více jednotlivých „sil“. Prostě klasika, ale i zde se systém liší od původního Star Wars D20. Příznivci prosté akce rovněž nebudou ochuzeni – k dispozici jsou běžné meče (bez nějakého energetického zdroje), vibro-zbraně, známé světelné meče, klasické blastery, pušky a těžké zbraně.

Zuby by měl ukázat i nový trojrozměrný grafický engine. Hráči na Xboxu by pravděpodobně moc neuvítali další inkarnaci Infinity enginu, takže to považuji za krok správným směrem. Kromě plného využití grafické síly Xboxu se dočkáme prý výtečné animace (videa to zatím potvrzují), kdy i „průměrná“ postava má mít až sto šedesát různých pohybů, což je dáno i tím, že mají třicet sedm „kostí“, které umožňují pohybovat jednotlivými prsty, nohama, rukama, ohýbat páteř a podobně. Vyjadřovat emoce mohou díky dalším třinácti pohyblivým „kostem“ v obličeji. Ze screenshotů navíc už teď sálá ta správná Star Wars atmosféra, takže bych řekl, že po grafické stránce se bude na co těšit.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Zajímavostí pro všechny fandy budou kromě dvou nových planet i nové rasy, mezi něž patří třeba Selkath, inteligentní vodní druh podobný delfínům. Ti postavili pro meziplanetární návštěvníky velké plovoucí město, protože jejich planeta je jinak pokryta jen vodou.

Přes mnohá zjednodušení pro méně zkušené hráče byste Star Wars: Knights of the Old Republic neměli pouštět z dohledu. Tuhle hru předchází pověst bomby a je skoro jisté, že této pověsti dostojí. Na Xboxu se tato hádanka rozlouskne už v březnu (i když původně hra měla vyjít na podzim 2002) a někdy na konci roku se dočkáme PC verze, ta ovšem může být zdržena příchodem MMORPG Star Wars Galaxies, která má na PC přednost. Prozatím rovněž platí, že jediný větší rozdíl mezi PC a Xboxovou verzí bude v různém interface.

Diskuze (1) Další článek: Splinter Cell - euro patch v1.1

Témata článku: , , , , , , ,