Recenze | X360 | PS3 | Akce | RPG

Star Wars: The Force Unleashed - Ať vás provází síla

Spolu s animákem Klonové války přichází na trh i dlouho očekávaná sci-fi kopie God of War z univerza Hvězdných válek. Dobré, ale…
Kapitoly článku

Na Force Unleashed jsem se těšil jako na málokterou novodobou hru. Konečně totiž někomu došlo, že konat neustále samé trapné dobro je neuvěřitelná otrava. Pořád zachraňovat vesmír, různé civilizace a vůbec cokoliv se jednoduše časem zají a člověk má potřebu něco zničit, zdemolovat, ukrást holčičce na pískovišti lízátko, nadzvednout copaté spolužačce sukýnku, kámoše strčit do kopy hnoje, bráchu zamčít na záchodě či třeba sousedovi zmalovat barvou garáž.

 

swforce_01.jpgswforce_02.jpg

Temná stránka je jednoduše v každém z nás. Proč jinak bychom se tak výtečně bavili u her jako Dungeon Keeper (Bullfrogu, vrať se nám i s třetím dílem!) nebo nedávného Overlorda? Nejnovější herní zpracování světa Star Wars mělo přinést právě onu temnou stranu Síly a nasekat všem těm Mirkům Jedi Dušínům na holou a ukázat, že Mr. Yoda (v tuzemském Večerníčku vystupující jako chraplavý Rákosníček) je jen trapný páprda s rádoby chytrýma řečma. Jak už naznačil úvod, podařilo se to, ale pár věcí by se přeci jenom našlo.

Originalita vůbec tu nebýt

Vstup do hry je fenomenální. Po krátkém úvodním videu se totiž převtělíte do samotného Darth Vadera a směle si vykračujete vstříc k lepším zítřkům. Hra za Vadera rovnou slouží jako nenásilné seznámení se hrou, kdy se naučíte používat základní pohyby a Sílu, jež následně využijete v celé hře.

Člověk má potřebu něco zničit, zdemolovat, ukrást holčičce na pískovišti lízátko, nadzvednout copaté spolužačce sukýnku, ...

Po dokončení této krátké úrovně už však poznáte, že zlobivý Vader už nebude postavou číslo jedna ve vašem dalším vesmírném putování. Hlavním hrdinou nyní bude jeho učeň, který právě dokončuje trénink a je povolán k tomu, aby se stal Vaderovým prostředníkem v konání zla a pán si tak nemusel špinit ruce.

swforce_03.jpgswforce_04.jpg

Darth Vader nicméně ze hry po celou dobu nezmizí a bude to právě on, kdo se bude často vyskytovat ve videích mezi jednotlivými úrovněmi a zadávat vám stále nové a obtížnější úkoly. Nejprve si prověří, zda jste vůbec schopni jeho nemalé a nekalé plány plnit, což ve hře prezentuje několik zahřívacích kol, a až následně vás vybaví vlastní kosmickou lodí, sličnou pilotkou a vlastním androidem.

art.jpg

Svět Hvězdných válek už má sice hlavní dějovou linii dávno zdokumentovanou ve filmové sérii, avšak různých postav a menších příběhů může nabízet vlastně neomezené množství. I to zaručilo Force Unleashed poměrně zajímavou dějovou nitku, která dokonce v mnoha částech protíná filmový děj, což působí opravdu věrohodně a fanouškům tohoto fenomenálního sci-fi světa tak nabídne další fakta ke zkoumání. Celé vyprávění příběhu je sice podáno tím nejvíce omšelým způsobem (rozuměj krátké a efektní akční video mezi levely), avšak díky magičnosti celého světa Star Wars, použité hudbě, známým zvukům a přechodům mezi scénami působí navýsost znamenitě.

swforce_05.jpgswforce_06.jpg

Jakmile se do hry jenom trochu více ponoříte, okamžitě zjistíte, že až na sci-fi prostředí je Force Unleashed podobné spartánskému titulu God of War s drsňákem Kratosem v hlavní roli. Celý koncept je totiž podobný. Na svého hrdinu pohlížíte klasickým pohledem třetí osoby, i když zde si můžete kameru libovolně natáčet, zatímco v GoW je pevně a luxusně stanovena. Díky absenci střelné zbraně a skutečnosti, že k boji z blízké vzdálenosti používáte svůj světelný meč se tak podobnost s Kratosovým dobrodružstvím ještě více přibližuje.

Opakování matka Síly

V našem pátrání po podobnostech pak zmiňme systém speciálních dovedností vyvolávaných pomocí kombinací akčních kláves v podobě Síly (k tomu se ještě později vrátíme), získávání bodů z těl mrtvých nepřátel, otevírání zavřených dveří, dva ukazatele vlastností ve hře (zdraví a modrý teploměr pro Sílu), vylepšování vlastností a v neposlední řadě také souboje s bossy.

Několik přesně mířených ran do citlivých míst, které Bůh předurčil k něžnému zacházení, by měli dostat designéři

Ty jsou vyvedeny tak, že je nutné do sebe chvilku navzájem všelijak mlátit a spouštět kouzla (kombinace často závisí na charakteru daného bossáka) a když už ten šmejd dospěje k tomu, že by mohl lehnout popelem, objeví se akční sekvence, kdy je nutné mačkat ty správné klávesy zobrazované na obrazovce. Velice zábavné, spektakulární a nikterak originální.

VIDEO: 283 'Star Wars: Force Unleashed - trailer'

Několik přesně mířených ran na holou nebo do citlivých míst, které Bůh předurčil k něžnému zacházení, by měli dostat designéři úrovní. Nevím, kdo takový systém mohl odsouhlasit a nechat aplikovat, ale rozhodně by zasloužil pověsit za určitou část těla do průvanu. Prakticky jediné, s čím se ve hře setkáte, jsou naprosto lineární chodbičky, které vyústí v menší prostranství plné potvůrek, poté se napojí opět na chodbičky a na konci levelu se pak objeví veliká aréna s nějakým tím parchantem na usmažení.

swforce_09.jpgswforce_10.jpg

Pak se zjeví video, vaše vesmírná loď, kde můžete vyměnit nově získané oblečky (ty se dostávají naprosto automaticky za dokončení úrovně), barvu světelného meče nebo jeho rukojeť (to má pouze vzhledový efekt) a krystal, který určí, v čem bude vaše postava silná (krystaly je možné najít v jednotlivých úrovních). Následně si sednete k navigačnímu počítači, který však rozhodně není tím navigačním počítačem, kterým disponoval třeba Mass Effect. Na výběr máte pouze jednu planetu, resp. úroveň, kam se můžete dostat. Celé kolečko stereotypního leveldesignu a činností na mateřské lodi se opakuje celou hru zhruba každých patnáct minut. Ještě, že je hra tak krátká, jinak by jí to úplně odrovnalo.

Dostupné pro: X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Akce | 3rd person akce
Výrobce: LucasArts | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. září 2008
  • Ovládání
  • Grafika, hudba a zvuky
  • Dobrý a zajímavý příběh
  • Temná strana a Síla
  • PSP verze
  • Špatný leveldesign
  • Po delší době hraní stereotypní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,