Star Wars: The Old Republic - tady nejste nikdy sami (dojmy)

Být sami v MMORPG zní divně, ale Bioware se tomu vyhýbá - dostanete na povel hromadu společníků, co i něco užitečného vyrobí.

V naší sérii dojmů z aktuálně ukončené bety Star Wars: The Old Republic jsme už probrali orientaci hry na příběh, letmo si přiblížili povolání, která si můžete zvolit, stejně jako se zmínili o vaší vesmírné kocábce. Ta však s sebou přináší nejen možnost létat z planety na planetu, ale také rozšiřuje hru o vaši posádku.

 

Sice i bez lodi se dostanete k prvnímu pomocníkovi, ale až s lodí si budete moci začít vybírat a ovládat jich více. Ten první je příběhem určený podle vaší příslušnosti ke straně konfliktu a třídy. Je tak jasné, že zatímco máte v roli bojovníka nablízko v začátcích k dispozici střílející podporu, tak třeba můj Sith Inquisitor získal pobočníka bojového. Vaše spolubojovníky můžete ovládat jednoduchými příkazy, ale také si třeba pohrát se schopnostmi, které mají samostatně používat.

Příběhová linka

Nejen při boji ale oceníte vašeho pomocníka, protože ke každému z nich se váže nějaký ten příběh rozšiřující pozadí vaší postavy. Je tak možné, že vám budou kecat do rozhovorů, nebo okomentují nějaké to místo na vašich cestách. Občas také prohlásí, že by s vámi rádi mluvili, což je ideální čas na získávání jejich přízně. Nejen, že se něco zajímavého dozvíte, ale navíc vhodnými odpověďmi zase zvýšíte ukazatel náklonnosti vašeho společníka.

star wars the old republic 02.jpgstar wars the old republic 03.jpg

Náklonnost pak můžete zvyšovat i různými dárky a je jasné, že zatímco zabiják více ocení nějakou tu zbraň, případně relikvii, tak spanilá střelkyně vezme spíš za vděk nějakou cetkou. Navíc ale můžete své společníky i vybavovat běžnými předměty od zbraní, přes zbroje, až třeba po různé ušní implantáty - čili podobně, jako vaši postavu. Jednoduše tak uděláte z bojovníka buď tanka, nebo smrtícího zabijáka, co ale neudrží na sobě příšery.

Výrobní linka

To však není zdaleka vše, další využití vašeho partnera je třeba v možnosti prakticky kdykoliv jej poslat prodat nepotřebné předměty z inventáře (pouze ty šedé), nebo jej využít pro některou z profesí. Ty jsou zde nazvané Crew Skills a označení je to přesné, protože se je sice učíte vy, ale vykonávají je za vás pomocníci. Takže zatímco pobíháte divočinou, tak jeden z vašich spolubojovníků vám pomáhá, další vyrábí moderní výdobytky vaší profese a jiný zase vyrazí na misi získat další předměty pro výrobu. Nutno však podotknout, že s sebou můžete mít pouze jednoho, stejně jako pouze jednoho dalšího můžete poslat na nějakou tu misi.

VIDEO: 3673 'Star Wars: The Old Republic - Crew skills trailer'

Profese se totiž v podstatě dělí do tří skupin. Základem jsou dovednosti výrobní, tu můžete mít pouze jednu, a pochopitelně slouží k tvorbě nových předmětů podle druhu profese. Najdete zde odborníka na výrobu medikitů a stimulantů, stejně jako zbrojíře, výrobce implantátů a dalších pomůcek dobrodruha. Pak jsou dovednosti sběračské, které používáte přímo v terénu a pomocník sebere támhle krystal, onde zase zbytky mrtvoly, stejně jako pro materiály může být poslán na misi.

Old Republic 03.jpgOld Republic 12.jpg

Právě mise jsou pak jedinou náplní i třetí skupiny dovedností, kdy pošlete pomocníka splnit nějaký úkol a s jistou šancí dostanete nějakou tu odměnu. Různé úkoly a profese přitom přinášejí odlišné odměny, jak v podobě předmětů a surovin, tak třeba i bodů pro světlou a temnou stranu. Každá výrobní profese má přitom dovednosti, co ji doplňují, a jsou tak zajímavé navíc i v začátku, kdy ještě nemáte nasbíráno dost materiálů. Prostě pošlete společníka na misi a materiál vám za chvíli přinese. Jen si musíte dávat pozor, abyste měli dostatek kreditů.

Bojová linie

Zajímavostí je pak i použitelnost vašich výrobků, protože jsou to věci často zajímavé nejen pro vaši postavu, ale i pro společníky. Navíc máte možnost předměty rozebrat na součástky, kdy se vám vrátí část použitých materiálů, ale hlavně máte šanci při tom objevit lepší verzi daného předmětu. Klasicky rozeberete třeba zelený stimulant zlepšující odolnost, naučíte se tak jeho modrou verzi zvyšující odolnost na dvojnásobnou dobu a působící i po smrti. Podobně je tomu i v případě výbavy, kdy sice získané vlastností zůstávají, ale přidávají se nové. Na lepší verze výrobků potřebujete exotické materiály získatelné pouze z misí, čímž se kruh uzavírá.

VIDEO: 5141 'Star Wars: The Old Republic - Choose your side'

A uzavírá se tím i minisérie našich dojmů z bety, už příští týden se totiž vrháme vstříc hře samotné a v nejbližší době můžete očekávat důkladnou recenzi. Světelné klávesnice už jsou připravené a svět Star Wars čeká i na vás.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: BioWare | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 22. prosince 2011
Váš názor Další článek: Danta se v novém Devil May Cry snaží zničit samotné město

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,