StarFox 64 3D – adrenalinová vesmírná řežba (recenze)

Roztomilá zvířátka za kniply létajících strojů s sebou přinášejí skvělou arkádovou zábavu. Zachráníte cestou vlakem galaxii?

StarFox 64 je další hrou z původního N64, která se dočkala předělávky pro nejmodernější herní handheld od Nintenda. A zvláště neznalý hráč si takřka nemůže přát víc – na display totiž dostanete perfektní arkádu, v níž budete po většinu času létat vesmírnou stíhačkou a sestřelovat kvanta objevujících se nepřátel. Proč objevujících se? To je prosté: většinu času létáte po předem určených trasách, z nichž se můžete odchýlit opravdu jen minimálně, a protivníci na vás (nebo vaše wingmany) nalétávají v předem naskriptovaných chvílích a formacích.

 

Tento přístup na jednu stranu asi silně odradí veškeré příznivce vesmírných simulátorů, ale na druhou stranu poskytuje perfektní zážitek, který evokuje staré arkády typu Tyrian nebo Raptor.

Na display dostanete perfektní arkádu

Od nich se ostatně StarFox nejvíce odlišuje použitým úhlem pohledu, kdy na celé herní dění nahlížíte z pohledu třetí osoby umístěné za vaší stíhačkou a uhýbat z předem vytyčené trasy tak můžete nejen doleva a doprava, ale i nahoru a dolů, což otvírá možnosti typické snad jen pro otevřenější vesmírné simulátory a střílečky. Při divočejších manévrech ale omezení vyloženě zamrzí.

StarFox 01.jpg StarFox 02.jpg

StarFox totiž se svým letadlem může dělat doslova psí kusy (i když by se spíše hodilo říct „liščí“) a hra po vás nezřídka požaduje různé vývrtky, přemety a salta. Pokročilá letecká akrobacie dostává největší smysl ve chvílích, kdy dostanete možnost volně se pohybovat v ohraničeném sektoru. Veškerá on-rail zábava v tu chvíli končí a nahrazuje jí ještě zábavnější arkádová vesmírná střílečka. Umělá inteligence nepřátel je na poměrně vysoké úrovni, a tak jsou schopní se vám pověsit za záda a značně vám pocuchat pancéřování. To ale právě jen do té doby, dokud neuděláte frajerský přemet a nedostanete se do zad jim.

Dokonalá konverze

Tyto pokročilé manévry vám umožňuje provádět výborně zvládnuté ovládání, u něhož plně využijete analog. Pro fajnšmekry je zde ještě možnost ovládat hru za pomoci zabudovaného gyroskopického senzoru, ale já jsem tomuto ovládání na chuť nepřišel. Zaprvé proto, že mi takovýto systém přišel o poznání složitější a náročnější, zadruhé proto, že při mávání celým přístrojem se ztrácí jinak perfektně zakomponovaný 3D efekt, který umocňuje povedenou grafickou stránku hry, v níž najdete skutečně rozmanitá prostředí: mezi mé favority se řadí lávová planeta a úroveň, v níž ničíte obrněný vlak.

StarFox 03.jpg StarFox 04.jpg

Velká rozmanitost herního zážitku sice patří mezi největší plusy StarFoxe, ale vybírá si daň na krátké herní době. Kampaň dokončíte za cca hodinu a půl nepřetržitého hraní (tvoří ji 7 světů po cca 10 minutách + nějaké opakování) a vaší spásou se tak musí stát její značná nelinearita. Cestu k hlavnímu bossovi celé hry si totiž vybíráte sami, a abyste se dostali na dříve neviděné planety, musíte přímo v úrovních odhalit skryté trasy, které se odemknou jen v případě splnění velice specifické podmínky.

StarFox 05.jpg StarFox 06.jpg

Jejich hledání a zkoumání nových světů vám potom nějaký čas zabere a hlavně je pořád zábavné. I přes to se však dostanete maximálně na nějakých 6 hodin hraní, kdy pořád doopravdy nacházíte něco nového a zároveň znovu procházíte oblíbené úrovně. Závěrečné střetnutí si vždycky stihnete vychutnat již za zmíněnou cca hodinu a půl – uzavřenost zážitku je potom při handheldovém hraní docela plus. I přes vysoko replayabilitu však ze StarFoxe nevymačkáte další dlouhé hodiny.

Zastřelte své přátele!

To ovšem platí pouze za předpokladu, že nemáte s kým hrát vynikající multiplayer až pro 4 hráče. Hra bohužel umožňuje pouze hraní lokálních zápasů z jedné karty (a přitom zrovna tady by se online tak hodil!), ale pokud se s několika přáteli setkáte, budete se královsky bavit.

Velká rozmanitost herního zážitku sice patří mezi největší plusy StarFoxe, ale vybírá si daň na krátké herní době

Až při hře s ostatními hráči si totiž vychutnáte všechny akrobatické manévry a řádně si zastřílíte na zběsile kličkující cíle. I když MP moc nehraji, musím uznat, že ve StarFoxovi je hodně povedený a nemohl jsem se od něj odtrhnout.

StarFox 07.jpg StarFox 08.jpg

StarFox 64 3D je bezesporu kvalitní titul, který by ve sbírce žádného 3DS hráče neměl chybět. Jeho největšími problémy jsou: absence online multiplayeru a příliš vysoká cena za krátký singleplayer. Skvělé ovládání, zábavný lokální multiplayer, pestré světy, slušná replayabilita a objevování alternativních cest vás však pobaví dostatečně na to, abyste o StarFoxovi aspoň uvažovali. A jakmile jej uvidíte ve slevě, kupujte bez váhání.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Arkády | Letecká arkáda
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. říjen 2011
  • Zábavný arkádový model
  • Vynikající replayabilita
  • Lokální multiplayer
  • Povedený level-design
  • Relativně krátké
  • Absence online multiplayeru
  • Někdy příliš omezené
Váš názor Další článek: Ohlášen samostatný datadisk pro Total War: Shogun 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,