Startopia – rodí se nejlepší strategie roku

Základem je strategie se spoustou RPG prvků, doplněná skvělým sci-fi prostředím a malou dávkou akce, podle mne vůbec nejočekávanější strategie tohoto roku. Tak by asi zněla krátká charakteristika hry Startopia. A z ní snad lze velice lehce vyčíst, že se tu nepozorovaně rodí hra, která by mohla udělat větší humbuk než před několika týdny příchozí Black and White.
Hra Startopia se odehrává před koncem obří meziplanetární války, která byla natolik krutá, že ji přežilo pouze několik bytostí, jenž byly válkou vyhnány do všech koutů vesmíru. Před samotnou válkou tyto bytosti bydlely, žily a pracovaly na vesmírných stanicích, které však byly postupem času zcela vyklizeny a úplně opuštěny. A jste to právě vy, kdo se v kůži jednoho zcela obyčejného velitele, musíte postarat o záchranu jedné z těchto stanic. A nebude to jednoduché, protože kromě vás existují po celém vesmíru ještě další protivníci, kteří mají podobný záměr.

StartopiaStartopia

Vaším prvořadým úkolem bude uvést stanici do plného chodu a zajistit návrat prvních obyvatel. To je samozřejmě jenom pro začátek, protože postupem času se mění boj o záchranu v boj o co největší slávu vašeho komplexu, o co největší bohatství nashromážděné ve vaší pokladnici a ještě o mnoho a mnoho dalších, možná tak trochu pošetilých, věcí. A je jasné, že se vám vaši cestu za slávou pokusí překazit spousta nekalých živlů a protivníků, ale také třeba válka, která propukne nanovo. A bude toho samozřejmě mnohem více…

Pojďme si ale projít všechny strasti, kterými budete muset projít až ke zdárnému konci. Zpočátku samozřejmě neovládáte celou stanici, ale pouze jednu z jejich částí nebo-li sekcí. Těch je hnedle několik na každém z vesmírných komplexů a každá má svůj specifický význam. Tak například technická sekce (nebo, chcete-li technický sektor) je místo plné skladů, továren či třeba zbraní. Kromě toho existuje i zábavní sekce, kde se baví vaši obyvatelé ve všemožných kasínech, ale i různých zábavných parcích. To však samozřejmě není až tolik podstatné, protože vaším úkolem bude nejen starat se o plný chod všech vašich sekcí, ale hlavně o to, aby vaše stanice byla plně funkční, čehož dosáhnete jen díky dostatku „energie“ (vysvětlím dále), kterou získáte jen jedinou cestou - od přistěhovavších se turistů. Proto se musíte snažit přilákat všelijaké bytosti z celého vesmíru a vytvořit jim takové prostředí, jako mají ve svém rodném domově. Nezní to nikterak ošidně, ale celkový počet ras bude kolem 35 a každá má samozřejmě jiné požadavky a každá má ráda něco jiného. Některé z ras například nedýchají kyslík, jiné zase nemusí spát a milují přírodu, což nesnáší rasa jiná. Proto bude velice důležité, jak se dokážete přizpůsobit požadavkům každé rasy a od toho se bude odvíjet i rychlost plnění daných úkolů. Optimální je samozřejmě systém „stanice pro všechny“, který je však, tedy alespoň z počátku, velice náročný a proto i pro mnoho hráčů nedostupný. Stejně tak je každá postava, kterou potkáte, specifická a vyznačuje se různými vlastnostmi. Ty se odvíjejí od různých částí mezi které patří inteligence či láska a na kterých se tudíž staví počáteční osobnost každé postavy. Schválně říkám počáteční, protože se průběhem času osobnost každého mění, a to jak vlivem životních podmínek, tak i vlivem okolního prostředí ve kterém se pohybuje. Okolním prostředím myslím především okruh postav, které se v její blízkosti pohybují a se kterými se dnes a denně setkává. Zvláštnost tkví v tom, že si mimozemšťané mezi sebou vytváří vlastní vztahy, jež se však velice různí, tak jako v normálním životě člověka. Každá bytost si pamatuje své oblíbené přátele i zástupce strany opačné. Je prostě až neuvěřitelné, kam dokázali autoři „vyhnat“ dokonalost umělé inteligence. Co se jim povedlo na umělé inteligenci, povedlo se i na grafické stránce. Ta zatím vypadá velice obstojně a rozhodně by neměla dělat autorům ostudu, stejně jako hudební doprovod a vůbec zvuky všeobecně.

StartopiaStartopia

Důležitou „surovinou“, díky níž budete moci stavět a vůbec rozšiřovat vaši stanici, bude již zmiňovaná „energie“. Samozřejmě platí, že čím více energie máte, tím více ji můžete použít a tím rychleji se bude celá hra odvíjet. A jak ji získat? Je to velice jednoduché, ale zároveň mazané. Tato energie vyzařuje z každé postavy vašeho vesmírného komplexu a její velikost se odvíjí od celkové spokojenosti té které postavy. Opět se tedy setkáváme se vzájemnou propojeností jednotlivých stránek hry a i v tomto případě bude záležet pouze na vašich schopnostech, které jediné budou moci ovlivnit množství této „suroviny“.

Snad ani slovy se nedá vyjádřit kompletní podstata této hry. Dovolí vám nejen budovat, obchodovat, ale taktéž nepřímo bojovat a propojit tak navzájem několik herních žánrů. Je až neuvěřitelné, z kolika nápadů se podařilo autorům sestavit Startopii a stejně neuvěřitelná bude jistě i samotná hra. A kdy se jí dočkáme? Aktuální datum je červen-červenec tohoto roku.

Homepage: http://www.eidosinteractive.com/games/embed.html?gmid=86.

Váš názor Další článek: Obrázky ze Star Wars Galaxies

Témata článku: , , ,