Startopia – vesmírným hoteliérem snadno a rychle

Pokud jste někdy chtěli vlastnit hotel, všemožně jej šlechtit, vylepšovat a starat se řádně o své hosty, máte teď jedinečnou možnost své sny realizovat. Sice jen virtuálně a navíc ve vesmíru, ale zato zadarmo a s velkou dávkou skvělé zábavy. No řekněte – vy byste nechtěli celý týden pečovat o rodinku krásně zelených ufounků?
Žánr: budovatelská strategie
Minimální konfigurace: procesor 350 MHz, 64 MB RAM, 8MB 3D grafická karta, DirectX 8, 4x CD-ROM, 350 MB místa na pevném disku, Windows 9x/Me
Doporučená konfigurace: procesor 600 MHz, 128 MB RAM, 32MB 3D grafická karta, DirectX 8, 8x CD-ROM, 500 MB místa na pevném disku, Windows 9x/Me
3D akcelerace: ano
Multiplayer: ano (LAN,IP, Internet)
Jazyk: angličtina
Domovská stránka: http://www.eidosinteractive.com/games/info.html?gmid=86, http://www.muckyfoot.co.uk/startopia/startopia.html
Výrobce: Mucky Foot Productions (http://www.muckyfoot.co.uk/)
Distributor: Eidos Interactive (http://www.eidosinteractive.com/)

Pokud jste někdy chtěli vlastnit hotel, všemožně jej šlechtit, vylepšovat a starat se řádně o své hosty, máte teď jedinečnou možnost své sny realizovat. Sice jen virtuálně a navíc ve vesmíru, ale zato zadarmo a s velkou dávkou skvělé zábavy. No řekněte – vy byste nechtěli celý týden pečovat o rodinku krásně zelených ufounků?

Celkem neznámá anglická firma Mucky Foot Productions (mající na svědomí 3D akční střílečku Urban Chaos) nás relativně v tichosti obšťastnila hrou s nic neříkajícím názvem Startopia. Fanoušci Star Treku, Starcraftu a jiných „hvězdných“ her budou zklamáni – nejedná se o žádné pokračování jejich milovaných her. Většina hráčů však zřejmě bude Startopií nadšena – kombinuje v sobě to nejlepší z budovatelských strategií, výtečné technické zpracování, značnou originalitu, zábavu a hratelnost.

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

Přitom tvůrci Startopie nejsou v herním oboru žádnými nováčky. Jádro firmy Mucky Foot Productions se skládá z bývalých zaměstnanců Bullfrogu, kde se podíleli na takových peckách, jako jsou Syndicate Wars, Theme Park, Theme Hospital, Magic Carpet či Creation. Jak se dozvíte dále, zkušenosti z těchto projektů se později velmi hodily právě při tvorbě Startopie.

Na první pohled vypadá Startopia značně odlišně od všech známých her. Na druhý, detailnější pohled najde pozorný hráč spoustu podobných prvků s mnoha známými a kvalitními budovatelskými strategiemi, jako jsou Theme Park, Dungeon Keeper či třeba Sims. No a po dlouhém hraní zjistí, že Startopia je těmto hrám sice podobná, ale ve skutečnosti úplně jiná. Nebo přece jen?

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

Kdybychom měli Startopii charakterizovat jednou větou, nedalo by nám to ani moc práce. Jedná se o budovatelskou strategii z vesmírného prostředí, kdy se stáváte správcem mezigalaktické stanice a všemožně ji vylepšujete, aby se stala proslavenou, hojně navštěvovanou a díky tomu bohatou. Kdybychom měli popsat, čím vším se Startopia od obdobných her liší, nestačilo by nám vět ani sto. Přesto se o to (i když velmi stručně) pokusím.

Podobné hry obvykle mají bombastické intro, které vás spolehlivě uvede do zajímavého děje. Intro ve Startopii je sice také bombastické, ale do žádného děje vás neuvede a po jeho shlédnutí nebudete moudří o nic více než předtím. Ano, i to můžeme přičíst k originalitě Startopie – co by se v jiné hře jevilo jako nenormální, je zde naprosto přirozené a samozřejmé. Startopia navíc ani žádný příběh nemá, prostě jen budujete svou vesmírnou kolonii tak, aby byla pokud možno dokonalá.

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

Když už je řeč o kolonii, nastal čas blíže si ji představit. Pokud víte, co je to toroid, máte vyhráno. Pokud ne, pokusím se vám to přiblížit: jedná se o prstencovité kruhovité těleso, vzniklé rotací kruhu kolem bodu, ležícím v rovině tohoto kruhu, ale mimo něj. Nic moc definice, co? Nezbývá než připodobnit tento tvar k něčemu známému. Naštěstí příkladů je všude kolem dost: cukrářský větrník či věneček, nafouknutá duše z pneumatiky, záchranný kruh, gumové kolečko na posilování předloketních svalů atd.

Tento prstencovitý útvar obíhá v blíže nedefinovaném místě kolem blíže nedefinované hvězdy (možná si jen tak visí v prostoru) a slouží jako mezihvězdný hotel, restaurace, zábavní centrum a obchodní uzel zároveň. Dalo by se říci, že vesmírná stanice v této hře plní všechny funkce, které by vás mohly v souvislosti s vesmírnou stanicí napadnout (a ještě některé další funkce navíc).

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

Stanice je po obvodu rozdělena na sektory – některé sektory jsou vaše, jiné patří konkurenčním či přímo nepřátelským společnostem a některé jsou volné. Vašim úkolem je samozřejmě co nejvíce expandovat, zabrat prázdné sektory a ostatní společnosti zničit buďto hrubou silou, nebo elegantněji – kvalitnější nabídkou služeb, lepšími cenami a vyšší oblíbeností u návštěvníků. Většinou ale budete používat kombinaci obou způsobů – dobrým managementem si zajistíte dostatek financí i materiálu, abyste mohli sestavit početnější a silnější armádu a s její pomocí smést protivníka z povrchu zemského (či spíše mezihvězdného).

Každý sektor je dále rozdělen na tři vrstvy, dalo by se říct paluby. Každá z nich má svůj daný účel. Nejspodnější paluba slouží jako průmyslová – stavíte zde doky, elektrárny, továrny a jiné budovy. Prostřední paluba je zábavní, zde se odehrává téměř veškerý život na kolonii. Své uplatnění zde najdou ubytovny, restaurace, různé zábavní podniky (diskotékou začínaje a diskrétním domem lásky konče), stejně tak jako např. nemocnice. Konečně horní paluba je biologická, pěstujete zde rostliny a zvířata, navíc slouží pro rekreaci. Na této palubě nelze stavět žádné budovy, zato se zde dá úžasným způsobem měnit klima tak, aby bylo vhodné pro dané účely.

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

Vše se samozřejmě točí kolem návštěvníků vesmírné stanice. Ti se rekrutují z devíti ras, přičemž každá rasa má nejen unikátní vzhled, ale hlavně různé potřeby i schopnosti. Různé potřeby se odrážejí ve vybavení stanice, které musíte budovat – někomu stačí skromný útulek a jednoduchá občerstvovací kabina, jiný návštěvník vyžaduje luxusní apartmá se spoustou přídavných zařízení. Schopnosti jednotlivých ras jsou neméně důležité – každého návštěvníka totiž můžete (samozřejmě pokud s tím souhlasí) za určitý obnos najmout, čímž se stává vašim zaměstnancem. Samozřejmě není třeba zdůrazňovat, že každá rasa se hodí na něco jiného, resp. že příslušníci jedné rasy vykonávají určitou činnost lépe než ostatní. Každého návštěvníka si můžete „proklepnout“ a zjistit tak nejen jeho schopnosti a požadavky, ale také jeho názory a minulost.

Za vše se musí platit a toto pravidlo platí i ve Startopii. Univerzálním platidlem je zde e-credit, jakýsi ekvivalent určitého množství energie. Ano, ve vesmíru je energie mnohem důležitější než zlato či šustivé papírky různých barev a velikostí. Finance (resp. energii) získáváte čtyřmi možnými způsoby. Jednak můžete postavit elektrárnu, která energii čerpá ze svého okolí, jednak vám samozřejmě platí návštěvníci za ubytování, jídlo a další služby. Zdatní obchodníci se určitě vyřádí – ve vesmíru panuje čilý obchodní ruch a slušně vydělat (či naopak prodělat) se dá i nakupováním a prodejem různých komodit. Poslední možností je získání financí ve formě bonusů např. za vyléčení výpravy napadené záhadnou nemocí či za získání nových členů pro vesmírnou náboženskou sektu.

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

E-credity samozřejmě nehromadíte bezúčelně, ale platíte jimi mzdu svým zaměstnancům, financujete stavbu budov, těžbu materiálů, vynalézání nových technologií a samozřejmě obchodování. Značně velkou částku vás také stojí zabírání sousedních sektorů, popř. budování armády. Potýkat se budete také s nemocemi, podvratnými živly, atentátníky a kriminalitou vůbec.

To vše probíhá v překrásně vykreslené trojrozměrné grafice, kterou byste měli vidět na okolních obrázcích. Zpočátku sice budete mírně zmateni a bude vám činit potíže rozeznat od sebe jednotlivé budovy a rasy, poměrně rychle si však na to zvyknete a dostanete se do toho správného budovatelského zaujetí. Kamerou lze libovolně pohybovat, můžete se přibližovat k jednotlivým postavám až na několik centimetrů, popř. kameru oddálit a sledovat vše z dostatečné vzdálenosti, abyste neztratili přehled. Zajímavé je, že oba tyto pohledy (a ještě několik mezi nimi) budete potřebovat a často používat – neopakuje se tedy zde situace z většiny 3D strategií, kdy naleznete vhodný kompromis mezi přehledností a detailností a pak již kamerou nehýbete. Nutno podotknout, že na slušném počítači se vše hýbe zcela plynule.

StartopiaStartopia

StartopiaStartopia

Překrásnou grafiku Startopie doplňuje slušná hudba a zvukové efekty. Co však musíme bezpochyby pochválit, je ovládání. Chlapci z Mucky Foot Productions ho zvládli na jedničku, vše je rychlé, přehledné a intuitivní. Pokud máte myš s kolečkem, rozhodně jej zde dosyta využijete – pokud ne, sežeňte si ji, kvůli Startopii (ale samozřejmě nejen kvůli ní) se to vyplatí!

Kromě několika výukových misí zde naleznete deset řádných (a pořádných) misí pro jednoho hráče, multiplayer a věcička zvaná sandbox, která je pravděpodobně tím nejlepším, co ve hře naleznete. Nadefinujete si startovní úroveň energie, počet počítačových oponentů, podmínky vítězství a dalších asi dvacet parametrů, no a pak už hurá do budování. Díky variabilitě se v sandboxu dosyta vyhrajete. Standardní mise tak můžete považovat za jakési pokračování výukových misí, sloužící k většímu pochopení herních mechanismů.

I na Startopii můžeme samozřejmě najít drobné nedostatky. Někomu může vadit relativně vysoká HW náročnost hry, jiný poukáže na nízký počet misí, třetí na mírně nepřehlednou grafiku či absenci příběhu. V pozdějších misích se může dostavit pocit stereotypu a nudy. Na dnešní dobu je hra poměrně málo akční (což bych ale aspoň já za nedostatek nepovažoval), nějakého válčení se sice dočkáte, ale o tom tato hra rozhodně není. Každopádně se jedná o jednu z nejoriginálnějších a nejlepších her poslední doby, zvlášť pokud máte (jako já) v oblibě budovatelské strategie.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10
Velmi originální budovatelská strategie, navíc kvalitně provedená a nad očekávání zábavná. Rozhodně kandidát na nejlepší hru roku.
Celkové hodnocení: 9/10
Váš názor Další článek: Soldier of Fortune 2 už v únoru!

Témata článku: , , , , , , ,