Startopia Utopia Etiopia - Huuuuuuuu!

První bylo tuším stařičké SimCity a pak se po jeho obrovském úspěchu začalo simulovat úplně všechno, od zábavních parků, farem až po nejnovější a asi nejúchylnější simulaci rodiny, a i když se může zdát, že pomyslná studnice nápadů je vyčerpaná, Startopia přichází přece jenom trochu s něčím jiným. Místo různých pozemských statků si budete své místo hledat na vesmírné stanici.
První bylo tuším stařičké SimCity a pak se po jeho obrovském úspěchu začalo simulovat úplně všechno, od zábavních parků, farem až po nejnovější a asi nejúchylnější simulaci rodiny, a i když se může zdát, že pomyslná studnice nápadů je vyčerpaná, Startopia přichází přece jenom trochu s něčím jiným. Místo různých pozemských statků si budete své místo hledat na vesmírné stanici.

Začnete samozřejmě s malým kouskem ohromného kolosu stanice a vaším úkolem je zastavit ji co nejideálnějšími „atrakcemi“ pro rozmanitou mimozemšťanskou zvířenu, která vám za to patřičně zaplatí. Celkem se střetnete se zástupci více jak desítky ras, přičemž každé vyhovuje něco jiného, někdo rád hlučnou hudbu, někdo hodně pití, každý si zkrátka libuje v něčem jiném. Krom peněz, které se vám budou pozvolna hromadit v kasičce, vaši vesmírní přátelé ale nabízí i své služby. Opět se každý hodí pro něco jiného, takže aby nevznikaly zmatky, připravil jsem krátkou charakteristiku těch zřejmě nejhlavnějších ras.

Polvakian Gem Slug - se řadí mezi honosnou šlechtu celé galaxie, libují si v přepychu, jídle, zábavě a dobré pohoštění dokáží královsky ocenit.

Karmarama - nejvíce připomínají zkouřené hipíky, šíří kolem sebe klid a mír a přidávají tím na produktivitě a dobré náladě celé spolčenosti.

Dahanese Sirens - zřejmě dnešní discofilové zmutovali do zcela nové rasy, která se vyznačuje potřebou hodně hlasité hudby, blikajících světel a tanečních parketů, a která se postará i o zábavu dalších mimotvorů. Ovšem při nadměrné koncentraci jejich zábava začne lehce přerůstat v anarchii a šílenství, které se rozhodně vyplatí držet pod kontrolou.

Zedem Monk - tak trochu pravý opak Sirenů (spíš možná i Sirén). Všichni jsou zástupci sekty Boha Slunce a potrpí si na klidných místech pro meditace a rozpravu s jinými národy, kterým mimoděk dokáží poskytnout duchovní útěchu. Leč opět se vyvarujte jejich přemnožení neboť pak budete muset čelit šíleným fanatikům.

Kasvagorian - příkladní válečníci, kterým když poskytnete dostatek příležitostí k odreagování, odvádějí výtečnou práci jako pořádkové síly a bez problémů udrží vaší oblast v klidu a bez násilností.

Grey - Šediváci budou zřejmě nejpočetněji zastoupenou rasou, která je jakousi obdobou vesmírných turistů, takže znamenají hromadný a nenáročný přísun finančních prostředků.

Thyorian Grekka Targ - Národ všetečných slídilů, zvědů a špionů, kteří se bezvadně hodí pro nepříliš čistý konkurenční boj, leč mějte na paměti, že pokud nepracují pro vás, určitě pracují pro někoho jiného.

Droids - plechovky různé velikosti, zálib a funkcí, které občas trpí drobet destruktivními poruchami.

Groulien Salt Hog - pracovní síla k pohledání, nenároční, přizpůsobiví a jejich hodně, co víc si přát.

Turakken - diagnóza: kutil domácí. Tihle dvouhlaví tvorečkové jsou badatelé, vědci a šikovní řemeslnící v jedné osobě a jejich spolupráce patří ke klíčovým prvkům celé hry, ovšem mějte pro ně vždy připravenou nějakou práci v záloze nebo vám začnou vaší horko těžko vypiplanou stanici „vylepšovat“.

StartopiaStartopia

Jak jsem již nakousl o něco výše, důležitou částí hry bude vynalézání a vývoj nových stánků a atrakcí, jídel, léků a bůhví čeho ještě pro uspokojování potřeb vaší klientely a rovněž neméně důležitá bude interakce s vašimi soupeři. Krom klasického obchodování, ozbrojených potyček a špionáže se v klidu může dostat i na takové akce jako otrávení zásilky jídla nebo i početná skupina krys v patřičných místech může ztropit dobrou paniku.

Na celou hrací plochu bude plně 3D pohled s možností prozkoumat ty nejzapadlejší zákoutí pěkně z blízka a za běžného denního provozu, leč grafika, soudě podle několika málo screenshotů, které se mi podařilo ulovit, zrovna nevypadá úplně nejlépe, ale snad to Startopia dožene jinými klady.

Váš názor Další článek: Krátký kurs editace pozic 4, díl poslední

Témata článku: , ,