State of Decay 2: dojmy ze zombie apokalypsy

State of Decay 2 nám bylo představeno už loni, ale tak nějak na něm nebylo poznat, čím se má vlastně lišit od prvního dílu. Po letošním veletrhu E3 už konečně víme více a vypadá to, že by to mohl být čerstvý vítr do docela zatuchlého zombie žánru.

Příběh hry se odehrává 18 měsíců po příchodu zombie apokalypsy v menším americkém městečku, ale o to tady až tak nepůjde. Ani v prvním díle nehrál příběh tu hlavní roli. V popředí bylo přežívání samotné a také starání se o skupinu přeživších. To vše tady opět bude, ale vývojáři hodlají všechny mechanismy posunout o level výše.

Například správa skupiny přeživších bude propracovanější. Budete muset brát v potaz vlastnosti každého člena, které budou náhodně generované. Hru můžete hrát kolikrát chcete, ale vlastnosti přeživších budou vždy jiné. Jednou tak bude konkrétní člen skupiny výborným adeptem na průzkum okolí, podruhé mu zase spíše půjde pěstování plodin. To je také mimochodem nová mechanika. Jídlo už nemusíte shánět po všech čertech, stačí si ho prostě vypěstovat. K tomu ale potřebujete zahrádku a tady přichází na řadu další mechanika.

XB17_Dayton_YTThumbnail_v7.jpg

Rozšiřování a vylepšování základny bude důležitou součástí hratelnosti. Na její velikosti bude logicky záležet počet přeživších, které můžete mít ve skupině. Nemůžete ale brát každého. Musíte počítat s tím, že s novým členem je potřeba více potravin. Což o to, jídlo můžete vypěstovat, ale musíte mít také vhodné podmínky, a hlavně prázdnou postel. Někteří přeživší budou potřebovat více prostoru, někteří zase méně. To, jak se bude nováček ve skupině cítit, bude hrát roli v tom, jaké si se zbylými členy utvoří vztahy.

Samozřejmě to ale nezůstane jen u správy základny, budete se muset vydávat do opuštěných oblastí, kde se ukrývají věci, které by vám pomohly v přežívání. Na těchto výpravách nebudete sami. Mohou se k vám přidat členové skupiny ovládaní umělou inteligencí, nebo si můžete na pomoc zavolat další tři hráče. Multiplayer bude fungovat tak, že se kdykoliv můžete napojit ke kamarádovi nebo on k vám a po odpojení bude hra pokračovat, jako by se nic nestalo. Hru si tedy užijete jak sólo, tak v multiplayeru.

XB17_Dayton_YTThumbnail_v11.jpgXB17_Dayton_YTThumbnail_v14.jpgXB17_Dayton_YTThumbnail_v16.jpg

Zvaní dalších hráčů do hry je tady pojato docela zajímavě. Stačí vystřelit světlici a ostatní hráči by ji ve svém světě měli vidět. Tím, že dojedou na místo, kde byla vystřelena, se pak mohou napojit k vám. State of Decay 2 ale nebude vždy-online hra. Můžete si v klidu hrát bez připojení k internetu a žádné světlice vás nebudou rušit.  

XB17_Dayton_YTThumbnail_v8.jpg

Oproti prvnímu dílu je tady ten rozdíl, že nebudete stále jen na jedné základně. Hra bude při vydání obsahovat celkem tři oblasti, přičemž každá bude mít rozlohu jako původní hra. V každé z nich také najdete jinou základnu. Přesouvat mezi nimi můžete všechny přeživší a suroviny, ale všechna vylepšení musíte nechat za sebou. Vývojáři rozdělení zdůvodňují tím, že jim to usnadní přidávání nového obsahu do hry. Navíc to prý působí velmi příjemně, že se přesouváte z jednoho městečka do druhého a nesedíte stále na jednom místě. Tvůrci ještě uvažují, jestli za zdroje investované do rozšiřování základny dostanete při přesunu nějakou náhradu. Zatím ještě nebylo rozhodnuto, jestli tento mechanismus bude implementován či nikoliv.

7-min-1.jpegXB17_Dayton_YTThumbnail_v1-2.jpg

Oblasti by se měly lišit prostředím a také druhem úkolů. Vývojáři chtějí, aby přesun měl větší vliv, než jen že hráč bude dělat zase to samé, jen někde jinde. Ještě nevíme, jak budou mise ve State of Decay 2 rozmanité, ale prý se máme těšit na velkou porci obsahu. Ten se bude navíc ještě rozrůstat, protože již teď bylo potvrzeno, že počet oblastí není finální.

Ke hře samotné mám výhrady snad jen ohledně grafiky a animací. Ani u prvního dílu to nebyla žádná sláva, tam ale šlo o víceméně nezávislý titul. Vývojáři to obhajují tím, že tady jde především o hratelnost a vlastně mají pravdu. Kouzlo State of Decay je v prozkoumávání prostředí, starání se o skupinu a kosení hord zombie. Těch tady bude opět požehnaně a najdeme mezi nimi klasické druhy. Mimo obyčejných zombie, kterým stačí jen pár ran, se dostane i na speciální mutanty, kteří vám už dokáží více zavařit.

1-min-1.jpeg

State of Decay 2 patří do skupiny her z programu Xbox Play Anywhere, takže vám bude stačit, pokud si koupíte hru na PC nebo Xboxu a budete ji moci hrát na obou platformách. Obě verze by tak měly vyjít zároveň. Na verzi pro Playstation asi můžeme zapomenou. Hra každopádně vychází na začátku příštího roku.

Souhrn

Je vidět, že studio Undead Labs neusnulo na vavřínech a chce svoje hry posunout na další úroveň. Je to stále oproti ostatním docela malé studio a občas nad tím co dokázali vytvořit v takovém počtu zůstává rozum stát. Zombíků tady bylo už hodně, a ještě nějakou tu dobu s námi budou. Prvnímu dílu se ale povedlo vystoupit z řady tuctových post-apo her, takže nevidím důvod, proč by se to pokračování s tolika vylepšeními nepovedlo.

Diskuze (1) Další článek: Apple znovuobjevil rozšířenou realitu. Vývojáři už předvádí parádní aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,