Steam jde do boje proti review-bombingu, do hodnocení se nebude počítat vše

Na Steamu už se do průměrného hodnocení nebudou počítat všechny recenze uživatelů.

Digitální obchod Steam se nově bude snažit předejít tomu, aby hry trpěly za své pokračovatele či kvůli jiným kauzám. Častým jevem v posledních měsících totiž byl takzvaný review bombing, který znamenal naprosto nesmyslná špatná hodnocení pro hru ze série, která třeba vyšla později exkluzivně na jiném obchodu. Zářným příkladem je v tomto případě série Metro, která se review bombingu dočkala poté, co vývojáři odhalili, že nejnovější díl nevyjde na Steamu, ale pouze na Epic Store. Tato exkluzivita má trvat jeden rok. Předchozím dílům série okamžitě začalo padat hodnocení, a to z důvodů, které nebyly spojené s dotyčnou hrou. Proto od nynějška bude Steam do průměru počítat pouze tematicky správné recenze od svých uživatelů.

Nemusíte se ale bát, že by se vaše hodnocení hned nezapočítala do průměru. Znamená to pouze to, že pokud se na hru náhle přivalí tvrdá vlna kritiky, tým z Valve prošetří, co za ní stojí a jestli jsou daná hodnocení opravdu spjatá s hodnocenou hrou. Může to ale znamenat, že pokud v období review bombingu hru ohodnotíte, nemusí se ani vaše zcela normální recenze počítat. 

"Dlouho jsme přemýšleli, jak definovat hodnocení, která nebudeme počítat. Nakonec jsme se přiklonili k tomu, že půjde o hodnocení, která nejsou k uvedenému tématu. Věříme, že spousta uživatelů je ochotná se do nich ponořit hlouběji před tím, než se nechají odradit od koupě a proto uživatelské recenze necháváme i nadále zapnuté. Stačí si přečíst, co měl dotyčný za problém a víte, jestli jde o něco, co vám bude vadit," píše Valve.

I když budou recenze vyhodnocené jako "mimo téma" tak ale na stránce zůstanou a bude možné si je normálně přečíst i vidět známku hry. Hlavní známkou ale nově bude ta, ze které budou právě tato hodnocení uživatelů odstraněná. Už nyní je možné se vrhnout do nastavení Steamu a rozhodnout se, jakou formu byste radši zvolili vy.

Diskuze (2) Další článek: One Piece World Seeker: Luffyho patálie (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,