Steam míří na Linux, těšit se můžete i na akci Left 4 Dead 2

Tým Valve, který se věnuje převodu jejich distribuční platformy na Linux, spustil blog.

Už delší dobu jsou známé snahy společnosti Valve přenést jejich digitální herní obchod Steam na Linux. Teď se věci hnuly trochu dál, protože speciální tým, který se tomuto věnuje, spustil oficiální blog komentující jejich úsilí. Šéf firmy, Gabe Newell, se prý myšlence posunout Steam a Source engine i na Linux věnoval delší dobu a výsledkem bylo v roce 2011 zformování speciálního týmu. Jak se píše na blogu, firma má s Linuxem zkušenosti, protože jej používají na servery pro některé hry postavené na Source enginu a zároveň mají několik interních serverů postavených 64-bitové verzi Ubuntu pro další projekty.

steam.jpg

Ostatně Ubuntu je primární distribucí, na které chtějí zprovoznit Steam a Source hry – v první řadě tedy zombie vyvražďovačku Left 4 Dead 2. Ubuntu si vybrali, protože se jedná o populární distribuci a na začátku se chtějí věnovat jenom jedné distribuci. Podle úspěchu se pak posunou i na další. V současné době se tým zaměřuje na 3 cíle:

  • Dostat plně funkčního klienta Stemu na Linux
  • Optimalizovat Left 4 Dead 2, aby běžel na OpenGL s vysokým frame ratem
  • Převést další titul Valve

Aktuálně prý běží Steam na Ubuntu 12.04 s většinou hlavních prvků, v blízké době chtějí spustit interní betu zaměřenou na automatické updaty a testování kompatibility. Dobře to vypadá i s Left 4 Dead 2, který nyní běží nativně na Ubuntu 12.04 a tvůrci se dál věnuji optimalizaci, aby hra fungovala stejně jako na PC. Tým zatím nedává žádná data, kdy by se mohli majitelé Ubuntu dočkat obou projektů, nicméně prý ocení odezvu na jejich blogu.

Mimochodem, na Steamu stále probíhá letní výprodej her.

Zdroj: Blog Valve
Diskuze (9) Další článek: Nové video z Medal of Honor: Warfighter potvrzuje Battlefield 4

Témata článku: , , , , , , , , , ,