Steelseries Aerox 3 Wireless: ultralehká myš na hraní a kochání | Recenze

Děravých myší je poslední dobou stále více a Steelseries se rozhodl přihodit svou trošku do mlýna.

Co baví

  • Pěkný design
  • Originální RGB podsvícení
  • Duální připojení

Co vadí

  • Vyšší cena
  • Minimum funkcí
  • Tvrdší tlačítka
7/10
Hodnocení

Aktualizovaný model 2021

V roce 2020 nás výrobce Steelseries potěšil výbornou herní myškou Aerox 3 Wireless, která kromě skvělého senzoru potěšila hlavně unikátním honeycomb designem, překvapivou odolností a hlavně nádherným RGB podsvícením, které díky designu ještě více vyniklo. Na podzim nám do redakce dorazila její aktualizovaná verze, na kterou jsme se rozhodli taktéž mrknout. Co nového nabízí?

imgbuy_aerox3wl_white_5.png__1920x1080_q100_crop-fit_optimize_subsampling-2.pngimgbuy_aerox3wl_black_5.png__1920x1080_q100_crop-fit_optimize_subsampling-2.png

Hned zkraje musím říct, že pokud vlastníte původní model myši, rozdíl prakticky nepoznáte. Celkový design, funkcionalita, samotný senzor i systém podsvícení, vše zůstává naprosto beze změny. Stále je tu k mání i duální bezdrátové připojení, které velmi uvítáte. A stále nás myš dokáže uhranout svou hrou barev, která potěší nejen v dolním proužku, ale hlavně přímo uvnitř konstrukce. 

20211212_133216.jpg

Co nového tedy letošní verze přináší? Především jde o nové barevné varianty. Vedle sytě černého Onyxu si nyní můžete koupit bílou Snow, která na rozdíl od předchozí verze nabízí o něco větší kontrast s tmavším kolečkem a vnitřnostmi myši, zatímco původní bílá varianta byla téměř kompletně bílá. 

 

Novinkou jsou 100% PTFE plošky na spodní části myši, díky kterým myš lépe klouže po víceméně jakémkoliv povrchu

 

Druhou novinkou jsou pak 100% PTFE plošky na spodní části myši, díky kterým myš lépe klouže po víceméně jakémkoliv povrchu a vy tak máte mnohem lepší kontrolu i nad těmi nejmenšími pohyby ve hře. Osobně jsem rozdíl oproti původní variantě myši nepoznal, přece jen jde o zanedbatelné rozdíly, jde ale o inovaci oproti originálu. 

20211212_133221.jpg20211212_133232.jpg20211212_133244.jpg

Tím inovace modelu Aerox 3 Wireless končí. Je jasné, že pokud vlastníte původní model a nepotřebujete nutně mít doma novou barevnou variantu, koupě není nutná. Na druhou stranu jde stále o výbornou bezdrátovou myš, která je nejen že skvěle funkční, ale také krásně vypadá a ozvláštní vám stůl. 

Cena: 2 799 Kč


Původní recenze

Ačkoliv nejsou "děravé" myši na herním trhu žádnou novinkou, opravdový boom zažil tento segment až v letošním roce. Takřka každý výrobce se rozhodl vyrukovat se svou variantou a po Cooler Master jsme si vyzkoušeli i myšku od HyperX. 

Nyní je na čase se podívat na další novinku, tentokrát od výrobce Steelseries, která minimálně z hlediska vzhledu a designu patří mezi ty nejlákavější kousky. Dohání to ale i hardwarem?

Světýlka, kam se podíváš

Design patří rozhodně mezi jedny z nejsilnějších stránek recenzovaného kousku. Celkovou ergonomii a styl si Aerox 3 vypůjčil od skvělého Rivalu 3, jen místo hladkého těla najdete populární honeycomb texturu, která vám provětrá ruce a ukáže, co se děje uvnitř. Design je velmi povedený, ostré hrany doplňuje matný černý plast, který je velmi příjemný na omak. Potěší také extrémně nízká hmotnost 66g, takže se myš řadí do stejné kategorie jako nedávno recenzovaný HyperX Pulsefire Haste. 

imgbuy_aerox3wl_002.png__1920x1080_q100_crop-fit_optimize_subsampling-2.jpgimgbuy_aerox3wl_005.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.jpgsteelseriesaerox3_2.jpg
Design je rozhodně jednou ze silných stránek modelu Aerox 3

I když se možná budete vzhledem k mřížce divit, Aerox 3 se může pochlubit i certifikátem IP54, který ji chrání před prachem, špínou a vodou, takže se nemusíte bát o správné fungování hardwaru i pod tíhou okolních vlivů. 

20201201_123423.jpg
Matný černý plast doplňuje jen syté RGB podsvícení

Jinak jde o zcela tradiční myš s šesti programovatelnými tlačítky. Jsou tu dva myšítka, velmi robustní texturované kolečko, tlačítko pro změnu citlivosti a dvě tlačítka na levé straně. Zde musím poznamenat, že jsou hlavní tlačítka překvapivě tuhá a mají větší odskok, než na který jsem zvyklý. Osobně preferuji rychlejší kliky, které tolik nezdržují, na druhou stranu si rychle zvyknete a razantní kliky Aeroxu působí skvěle např. u stříleček. 

Technické parametry

  • Rozhraní: USB-C, Bluetooth, 2.4GHz Wireless
  • Délka kabelu: 1,8 metru
  • Snímač pohybu: Optický
  • Hmotnost: 66 gramů
  • Senzor: TrueMove Core
  • Maximální citlivost snímače: 16 000 DPI
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Cena: 2 899 Kč

Zvláštní chválu musím pět na RGB podsvícení, které si vypůjčuje tenkou linku z modelu Rival 3 a přidává ještě vnitřní podsvícení. To je díky honeycomb designu krásně vidět a jde pravděpodobně o nejlepší využití RGB podsvícení, co jsem u myši viděl. Nejen, že vše krásně vypadá, ale ještě si vše můžete nastavit v softwaru, takže pak myš spolupracuje např. s klávesnicí a barvičkami jen přetéká. 

Rychlý a svižný za všech okolností

Aerox 3 využívá "domácí" optický senzor TrueMove Core, který dosahuje citlivosti až 16 000 DPI, což v dnešní době už nikoho moc nepřekvapí, stále však jde o velmi solidní nadprůměr a především v kombinaci s muší váhou jde o údernou kombinaci. Myš a její reakce je opravdu hbité a na vše reaguje okamžitě. Neměl jsem problém stíhat jak hektické přestřelky online, tak pomalejší strategie. 

20201201_123432.jpg20201201_123453.jpg20201201_123506.jpg
Myš nabízí duální připojení, které se přepíná na spodní straně

Osobně preferuji o něco těžší myši, které jsou někde mezi a v rukou je alespoň trochu cítíte. Na druhou stranu na bleskové létání po stole s Aeroxem jsem si zvykl velmi rychle a jeho špičková přesnost potěší i při kancelářské práci. 

 

Myš a její reakce jsou opravdu hbité a na vše reaguje okamžitě

 

Co potěší ještě více je duální režim bezdrátového připojení, jehož přepínač se schovává na spodní straně myši. Tu lze připojit k počítači a dalším zařízením prostřednictvím jak USB 2.4GHz adaptéru, tak Bluetooth. Adaptér by rozhodně mohl být menší, ale člověk nemůže chtít všechno. Myš se pak nabíjí skrze přiložený USB-C kabel. 

Výdrž se řadí do příjemného nadprůměru. Při zapnutém 2.4GHz režimu vydrží na jedno nabití cca 4 dny aktivního paření, na Bluetooth režimu pak i více jak týden. Pokud myš používáte na více zařízeních a přepínáte, výdrž se samozřejmě o něco smrskne. Trochu nepotěší fakt, že se myš až překvapivě dlouho probouzí z úsporného režimu, pokud jej aktivujete v softwaru. Po nějaké době jsem tuto funkci zcela vypl, protože mě zdržování odrazovalo od kladnějšího přístupu k myši samotné. 

Verdikt

Steelseries Aerox 3 je rozhodně jednou z nejhezčích honeycomb myší na trhu. Krásný design doplňuje dobře promyšleným RGB podsvícením, kvalitním senzorem a nízkou hmotností, která pomáhá rychle kmitat. Na druhé straně barikády je minimum dodatečných funkcí, tvrdší tlačítka a především na poměry tržního segmentu opravdu vysoká cena. 

Váš názor Další článek: Epic rozdává dárečky: roguelike plošinovka Neon Abyss zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,