Steelseries Arctis 1 Wireless: základ bez drátů | Recenze

Základní sluchátka výrobce Steelseries právě dostala kýžený boost v podobě bezdrátu.

Co baví

  • Kvalitní konstrukce
  • Všestranné připojení
  • Výborná kvalita zvuku

Co vadí

  • Velký USB adaptér
  • Slabší mikrofon
  • Průměrné pohodlí
7/10
Hodnocení

Před pár měsíci jsme vyzkoušeli v redakci nejlevnější drátová sluchátka výrobce Steelseries - model Arctis 1, jenž skvěle poslouží pro nenáročné hráče, kteří ale přesto chtějí kvalitní zvuk a přiměřenou cenovku. Nyní se model dočkal žádané aktualizace v podobě bezdrátové verze a jeho využitelnost rázem solidně vzrostla. Udrží ale Arctis 1 Wireless laťku kvality?

Vzhledem k tomu, že mnohé prvky sluchátek jsou naprosto shodné s původní verzí sluchátek Arctis 1, dovolíme si vypůjčit některé části textu právě z původní recenze, kterou si můžete samostatně přečíst skrze odkaz výše. Je tu ale dost novinek, o kterých se stojí za to zmínit. 

Plastový, ale dobrý

Ačkoliv na sluchátkách výrobce můžeme najít různé svítící diody a barevné kontrasty, povětšinou se Steelseries snaží ubírat cestou spíše minimalistické profesionality a levný model Arctis 1 není výjimkou. Vše vypadá kvalitně a pevně, černé plasty jsou doplněny měkkými náušníky z jemného materiálu a nechybí ani otáčení pro pohodlnější ukládání. Náhlavní most je pak vyztužen kovovým plátem pro větší odolnost. 

1-2-1024x576.jpgbuyimg_arctis1w_main_006.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.pngbuyimg_arctis1w_main_005.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.png
Arctis 1 je jednoduchý ale odolný model s kovovým rámem

Bohužel tady začínají vykukovat nedostatky nižší třídy. Ačkoliv se dá náhlavní most vysunout dost solidně a přizpůsobí se tak jakékoliv hlavě, vysunutí se již nedá zafixovat, takže se často stane, že vám při prudší manipulaci opět ujede vaše poloha a člověk musí opět zápasit s úpravou. Také samotný most je o něco tvrdší a ačkoliv nechybí polštářek pro opření o hlavu, chybí tu několikavrstvé látkové pásky dražších modelů, které seděly na hlavě mnohem lépe a hlavně netlačily. Na celodenní herní maratóny zkrátka Arctis 1 úplně ideální nejsou a takové HyperX Cloud Alpha jsou na hlavě mnohem pohodlnější.

 

Stejně jako v původní verzi je mikrofon odepínatelný, takže lze sluchátka bez problémů používat i při cestování

 

Jelikož tu jde o bezdrátovou verzi sluchátek, najdeme tu i nové ovládací prvky. Na pravém sluchátku se schovává pouze tlačítko pro vypnutí, na levém pak zbytek včetně ovládání hlasitosti, konektoru pro mikrofon a tlačítka pro jeho vypnutí, microUSB portu a 3.5mm Jacku. Stejně jako v původní verzi je mikrofon odepínatelný, takže lze sluchátka bez problémů používat i při cestování, aniž by vám před obličejem zacláněl. 

Konečně bez drátů

Arctis 1 Wireless budou pravděpodobně božskou manou pro všechny majitele konzole Nintendo Switch, jelikož jej díky bezdrátovému adaptéru USB-C připojíte ke konzoli a můžete ihned vesele hrát. Vzhledem k tomu, že doteď byla potřeba pro využití sluchátek spousta externího vybavení a dalších manipulací, je to skvělá zpráva. Sluchátka jsou ale opravdu všestranná, připojíte je i ke všem ostatním zařízením jako PC, PS4 či mobilům a tabletům. 

71046654_415002019201512_5685849492251738112_n.jpg71833108_760998177676998_5793721315332456448_n.jpg72196376_683637195477017_5769813908160249856_n.jpg
USB adaptér je široký a může zaclánět další USB porty v počítači a konzoli

Zde se bohužel objevuje problém v podobě chybějícího Bluetooth připojení. Pokud tedy váš mobilní telefon nepostrádá port USB-C (jako např. naše redakční Xperia XZ2 Compact), nemáte jediný problém. V opačném případě musíte sáhnout po adaptéru. V balení naleznete rovnou USB-A/USB-C kabel, což je příjemný bonus. Sluchátka tak bezdrátově bez problémů připojíte k PC i dalším konzolím. 

Hardwarové specifikace

  • Typ a konstrukce: Uzavřená, okolo uší
  • Typ připojení: 3.5mm Jack, Wireless
  • Citlivost: 98 dB/mW
  • Frekvence: 20 - 20 000 Hz
  • Kompatibilita: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS, Android a další
  • Speciální vybavení: USB-A / USB-C adaptér
  • Cena: 3099 Kč

Menší výtku bych směřoval k samotnému USB-C adaptéru. Ten je totiž dost široký a zatímco u mobilních telefonů to vadit nebude, u PC jsou USB porty často velmi blízko u sebe. V případě takového Macbooku Pro tak při využití adaptéru kompletně ucpete přístup ke druhému USB portu, takže musíte používat buď USB Hub, nebo počkat. Rozhodně bychom uvítali malou kostičku ve stylu adaptérů pro bezdrátové myši. Snad příště. 

Nic pro audiofily, ale nezklame

Cenovka kolem 3000 Kč už dělá z Arctisu relativně drahá sluchátka, stále však ve své kategorii dost nadprůměrná. Zvuk se tu tak snaží působit filmově a zvýraznit důležité aspekty při hraní videoher, jako jsou dunivé basy, výrazné výbuchy a dobře slyšitelné hlasy za všech situací. Na tom si Arctis 1 zakládá a požitek z hraní je tak výborný. Zvuk je krásně prostorový a i když se vydáte do největší bitevní vřavy, nikdy nemáte problém slyšet své spoluhráče. Sluchátka mají ostatně certifikát od Discordu, což mluví za vše.

 

Zvuk je krásně prostorový a i když se vydáte do největší bitevní vřavy, nikdy nemáte problém slyšet své spoluhráče

 

K tomu samozřejmě patří i mikrofon, jehož kvalita je únosná, bohužel ne skvělá. Pokud plánujete hrát v klidu u sebe doma, nebudete mít problém a vaši přátelé vás dobře uslyší. Pokud ale vyrazíte někam do hlučnějšího prostředí, už to tak růžové nebude. Mikrofon sice má jakési základní tlumení okolního hluku, jde ale spíše o prvek "aby se neřeklo". Každopádně na domácí hraní je mikrofon více než vyhovující a navíc odnímatelný. Pokud jej tedy zrovna nepotřebujete, alespoň nepřekáží. 

Mimo jiné potěší výdrž baterie, která se pohybuje na hranici 20 hodin na jedno nabití. Sluchátka tedy nebudete muset při klasickém používání nabíjet i několik dní a mezi konkurencí jde o pěkné číslo. 

Verdikt

Arctis 1 Wireless není bůhvíjak omračujícím zařízením, pro všechny nenáročné hráče ale půjde o skvělá sluchátka do každé situace. Oproti původní verzi konečně nabízí i bezdrátové připojení s výbornou výdrží, stále kvalitní zvuk a robustní konstrukci, která se jen tak nerozviklá. Pokud jim prominete zbytečně velký adaptér a levnější vzhled, budou vám dělat radost doma i na cestách.

Váš názor Další článek: Brawlhalla na PS4 zavádí crossplay s ostatními platformami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,