Steelseries Sensei Ten: zpátky ke kořenům | Recenze

Výrobce se vrací k populární řadě Sensei, která chytá druhý dech.

Co baví

  • Obouruký design
  • Bohaté možnosti customizace
  • Špičkový senzor
  • Příjemný matný povrch

Co vadí

  • Umístění postranních tlačítek
  • Žádné inovace
  • Horší kvalita kabelu
8/10
Hodnocení

Steelseries v letošním roce slaví rovných 10 let od vydání první myšky s názvem Sensei a její jednoduchý design a přesná práce ji posunuly mezi nejpopulárnější pomocníky esportu. A ačkoliv jsme se v posledních několika letech trochu ztratili v záplavě Rivalů, na kultovní oblázek jsme nezapomněli. Výrobce se nyní rozhodl vrátit mu zašlou slávu a do uhlazeného oblíbeného těla zabalil tu nejmodernější technologii. Jedná se o důstojný návrat?

V jednoduchosti je síla

Ačkoliv se říká, že krása tkví v oku pozorovatele a design je velmi subjektivní pojem, Sensei Ten vrací svůj "značkový" vzhled i do roku 2019. Plastové tělo pokryté matným materiálem se silikonovými boky se krásně drží a je příjemné na omak. Konstrukce je pevná a tlačítka mají precizní a přesto jemný stisk, takže je radost klikat. Také Sensei Ten přináší obouruký design po vzoru nedávno recenzované myši Razer Viper, takže si ji užijí jak leváci, tak praváci. 

2019-10-02-image-31.jpgbuyimg_senseiten_005.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.pngbuyimg_senseiten_003.png__1850x800_q100_crop-scale_optimize_subsampling-2.png
Design je velmi uhlazený, jednoduchý a minimalistický

Na rozdíl od Vipera ale musím uznat, že tlačítka na druhé straně lehce překáží. Jedná se pravděpodobně o jejich umístění, ale několikrát se mi stalo, že jsem položenými prsty zavadil o druhou řadu tlačítek. Po určitě chvíli si na držení ruky zvyknete a tento problém zmizí, rozhodně je to ale něco, čemu musíte věnovat pozornost. Kromě postranních tlačítek už jsou tu pak jen hlavní myšítka, klikací podsvícené kolečko a tlačítko pro přepínání citlivosti. Na zádech pak svítí logo výrobce. 

 

Jedná se zkrátka o značkový "Sensei" vzhled, takže nedává smysl, že by na tom výrobce něco měnil

 

Jak můžete soudit dle přiložených obrázků a fotografií, myš je opravdu velmi jednoduchá a minimalistická, bez módních výstřelků a řezaných hran. Jedná se zkrátka o značkový "Sensei" vzhled, takže nedává smysl, že by na tom výrobce něco měnil. Pokud si v podobných designech vyžíváte, budete spokojeni i zde. Konstrukce a kvalita je totiž špičková. V opačném případě se budete muset porozhlédnout po "živějších" myškách. 

75226273_917423801991433_6813121508001447936_n.png
Design zvýrazňuje pouze podsvícené kolečko a logo výrobce na zádech

Jednu menší výtku bych směřoval k hmotnosti. Myš váží 92 gramů, což je přijatelná průměrná hmotnost herních myší. Vzhledem k tomu, že jde o drátovou myš, bych ale osobně uvítal hmotnost o něco vyšší. Je totiž potřeba "vyvážit" pohyb kabelu a kvůli tomu, že ten tu není nijak uzpůsoben pohodlnému pohybu myši (žádný vhodný materiál ani opletení), může pohybu lehce překážet. Vyšší hmotnost by tedy rozhodně pomohla, ale i to je čistě subjektivní vjem. 

Zase na špici

Zatímco design bylo možné až na výjimky ponechat kultovní minulosti, technologie schovaná uvnitř už musela být patřičně vyšperkovaná. A tady výrobce nelenil. Sensei Ten se může pochlubit senzorem TrueMove Pro s maximální citlivostí 18 000 DPI, což jej řadí do vyšší třídy herních myší. Výše už je jen třeba nedávno recenzovaný Razer Ultimate (20 000 DPI), zatímco většina tradičních myší se spokojí s nejvyšší hranicí 16 000 DPI. 

Technické parametry

  • Rozhraní: USB
  • Délka kabelu: 2 metry
  • Snímač pohybu: Optický, TrueMove Pro
  • Hmotnost: 92 gramů
  • Senzory: PixArt
  • Maximální citlivost snímače: 18 000 DPI
  • Počet programovatelných tlačítek: 8
  • Cena: 1 990 Kč

Citlivost je tedy skvělá, myš reaguje okamžitě a přesně, milovníci rychlých FPS akcí a battle royale titulů si přijdou na své. Myš jsem zkoušel u titulů PUBG, Apex Legends a Call of Duty: Modern Warfare a vždy podávala špičkové výkony bez zádrhelů a nepřesností. Mechanické spínače mají kvalitní a jistý stisk, nic se neviklá ani neodstává. DPI tlačítko na myši dokáže bleskurychle přepnout mezi pěti uloženými profily přímo v myši, čímž se dostáváme k dalšímu velmi lákavému aspektu modelu Sensei Ten.

Přizpůsobitelnost nadevše

Jednou z nesporných výhod recenzovaného kousku jsou bohaté možnosti přizpůsobení v softwaru Steelseries Engine. Tam lze nastavit jednotlivá tlačítka, ale také jednotlivé úrovně citlivosti pro DPI tlačítko na myši. K dispozici je pět profilů, které se pak uloží do její paměti a jsou přístupné kdekoliv, stačí jen zapojit myš a vše máte po ruce i bez softwaru, což je skvělé. 

76248610_964923477214626_3942364607145836544_n.jpg77429641_500443907220015_3237676764406743040_n.jpg73498060_633772003826279_5202180713809444864_n.jpg
Tlačítko jsou precizní a mají jistý stisk, také kolečko se ovládá skvěle

Patří sem mimo jiné i dvě RGB oblasti podsvícení, a sice podsvícené kolečko a logo na zádech myši. Lze tu vybrat nejen jednotlivé barvy nezávisle na sobě, ale také jejich úroveň jasu či pulsace. Případě lze nastavit změnu barvy dle kliku tlačítek, takže vám např. u střílečky může při každém stisku "spouště" myš probliknout červenou barvou. Je to jen malá blbůstka, ale dá se s tím opravdu vyhrát a může to mít zajímavý efekt především při nočním paření. 

Ve výsledku je tak Sensei Ten spojením toho nejlepšího z obou světů - kultovní design a nejmodernější technologie v novém balení. Samozřejmě se neobešlo bez kompromisů, gumový kabel by mohl být mnohem kvalitnější, na úchop je třeba si zvyknout a někomu nemusí vyhovovat jednoduchý, možná až mdlý design. Pokud vám ale jde o efektivitu bez zbytečného balastu, s touto myší rozhodně nešlápnete vedle. Příště by to ale chtělo držet krok s dobou ještě více a doplnit drátovou variantu také tou bezdrátovou. Přece jen jsme v roce 2019, no ne?

Verdikt

Minimalistický oldschool design, špičkový senzor a bohaté možnosti přizpůsobení. Sensei Ten trefuje spoustu důležitých boxíků přání a pokud ji dokážete odpustit pár přešlapů, budete nadmíru spokojeni. 

Diskuze (4) Další článek: Valve vysvětluje, proč je očekávaná akce Half-Life: Alyx VR exkluzivitou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,