Strange Brigade: E3 dojmy z lovců pokladů

Těsně před letošním veletrhem E3 nám studio Rebellion představilo svoji novou hru. Od sniperské akce z druhé světové války Sniper Elite se docela odklonili. V Strange Brigade si zahrajete na Indiana Jonese, a to až ve čtyřech lidech.

Kooperace dneska letí. Na toto pole působnosti nyní chce vstoupit i studio Rebellion. Ve Strange Brigade se vžijete do role skupinky čtyř hledačů pokladů. Vydáte se do neprobádané džungle, kde na vás ale nečeká nic dobrého. V této tajemné krajině kdysi existovala civilizace, která už to má dneska dávno za sebou. Stále v ní ale leží vzácné poklady s nevyčíslitelnou cenou, proč se tam tedy nevydat? Možná proto, že lidé z této civilizace se nechtějí rozloučit se životem, a tak se vracejí v podobě mýtických stvoření. Takže až proti vám vyběhne skupinka mumií, nebuďte moc překvapeni.

Mumie ale nebudou to jediné, co vám bude bránit v dosažení skrytých pokladů. V jednom z trailerů můžete vidět obřího minotaura, nebo ještě většího strážce egyptského podsvětí. Vývojáři ve Strange Brigade spojili několik různých kultur dohromady. Ve hře tohoto typu to ale absolutně nevadí.

Vraťme se k našim čtyřem dobrodruhům. Tato skupinka je složena z vojáka, lovce pokladů, opravářky a domorodkyně. Každá z postav bude mít odlišné schopnosti a styl hraní. Jiné sety zbraní, jiné předměty a také jiné speciální schopnosti. V toto světě totiž mohou lidé využívat nadpřirozené síly. Konkrétně jsme se zatím dozvěděli jen o jedné ze schopností, kterou je obří exploze. Zbytek nám stále zůstává záhadou.

2.jpg3.jpg4.jpg

Kooperace bude hrát důležitou roli nejen v boji, ale i při řešení hádanek, do kterých se musí zapojit všechny postavy. Takových situací by ve hře mělo být víc než dost. Tady vidím jedno úskalí, na kterém by mohla Strange Brigade pohořet. Abyste si hru užili co nejvíce, vždy budete potřebovat další tři hráče. Můžete sice hrát i sami, ale stále budete mít na krku zbytek skupiny ovládaný umělou inteligencí. Vývojáři ze studia Rebellion by ji museli poladit opravdu dobře, abyste se při hraní nemuseli stále snažit, aby kolegové dělali to, co po nich chcete.

Strange Brigade po grafické stránce rozhodně nevypadá nejlépe, ale její zasazení by vás mohlo zaujmout. Přeneseme se do alternativních 30. let minulého století. Tomu odpovídají i outfity a zbraně postav. Mělo by se ale dostat i na mytické zbraně, které mohou být součástí některých pokladů.

Ohledně vylepšování postav Rebellion vsadilo na podobný způsob, jaký je v TES hrách od Bethesdy. Není to úplně tak, že jsou schopnosti a zbraně rozdělené na kategorií. V tomhle je Strange Brigade trochu jednodušší. Zkrátka čím více nakopáváte zadky, tím jste silnější. Za obdržené poškození se vám pak zvyšuje odolnost. Krom toho by ale ještě měli mít postavy unikátní schopnosti, o kterých jsme se toho ale zatím více nedozvěděli.

5.jpg

Z vyznění hry můžete mimo jiné poznat, že ve Strange Brigade se nebere nic moc vážně. Trailer ve formě reklamy na safari, kde se vám mumie snaží prokousnout krk vás o tom jistě přesvědčí. Postavy by navíc měly během soubojů prohazovat rádoby vtipné hlášky a la Nathan Drake. Právě kvůli tomu se také tato hra stává zajímavou, protože odlehčených her, kde se nebere moc ohled na korektnost, v dnešní době nevychází mnoho.

6.jpg7.jpg

Hra běží na Asura enginu, na kterém vznikala mimo jiné také celá série Sniper Elite. Podle slov vývojářů si ho ale museli hodně upravit, a to převážně z hlediska optimalizace. Díky tomu mohou mít na scéně v jednu chvíli opravdu velké množství objektů. Také si prý dali záležet na speciálních efektech, specificky pak byla řeč o explozích, které vypadají dobře, a navíc si berou jen malou část výkonu. Jejich snažení se podle všeho vyplatilo. Dle slov novinářů, kteří na E3 měli možnost si Strange Brigade zahrát, hra jede opravdu dobře, i když se jednalo o ukázku z alfaverze hry.

Velkou neznámou je ale stále datum vydání. První trailer zakončoval nápis „COMING SOON“ ale od té doby jsme se nedozvěděli nic konkrétnějšího. Osobně odhaduji, že hra vyjde ještě letos, někdy na podzim.

Souhrn

Strange Brigade sice nevypadá nejlépe, zato slibuje opravdu nevídané prostředí plné ještě nevídanějších nepřátel. V kooperaci čtyř hráčů jistě půjde o skvělý titul, v singleplayeru to tak už ale pravděpodobně nebude.

Váš názor Další článek: O vydání fantasy RPG Underworld Ascendant se postará 505 Games

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,