Street Fighter V: profesionální lámání kostí (recenze)

vytisknout velikost písma
Nový díl slavné bojovky Street Fighter se pomalu blíží, tak se pojďme podívat, co si pro nás připravil.

Když jsem byl minulý týden kontaktován, že mám zpracovat recenzi nového Street Fightera, byla to jako spása. S ženou občas svoje agresivní choutky řešíme soubojem v nějaké té mlátičce a jelikož nás Mortal Kombat X již omrzel, přišel Street Fighter V za 5 minut dvanáct. Hned ten večer jsme usedli na gauč, chytili ovladače a muka pro okolní sousedy mohlo začít.

SF je dle mého názoru velice emotivní hra, při které si prostě musíte zanadávat, zakřičet a celkově v sobě vybit zlost. Tento titul je ideální pro lidi, kteří mají práci ne podle jejich představ, a tak se mohou po dni plném stresu a vzteku vyřádit. Pojďme ale k samotné hře.

2016-02-11_00003.jpg2016-02-11_00020.jpg2016-02-11_00036.jpg

Řekněme si to na rovinu, tato hra je vyloženě multiplayerová a nemá cenu zde hledat nějaké velké příběhové linie. Titul je i přesto vybaven příběhovým módem, ve kterém poznáte osudy všech dostupných bojovníků. Největší přínos módu je podle mě v tom, že se jednoduše vyzkoušíte bojovníky a jejich techniky "naostro". Příběh se totiž skládá z obrázků, které jsou doprovázeny komentářem ohledně života hrdiny a tří soubojů. Zkrátka takový menší komiks.

 

V příběhových soubojích se střetnete s ostatními bijci, kteří nějak ovlivnili váš život

 

V těchto soubojích se střetnete s ostatními bijci, kteří nějak ovlivnili váš život. Dejme tomu, že něco se o nich dozvíte, ale popravdě to není moc přínosné. Své si v tom možná najdou milovníci asijské kultúry, kterým bude záplatka připadat zajímavější. Já jsem zůstal Asií nepolíbený, takže mě nadchne maximálně možnost, že můžu někoho pořádně rozsekat.

2016-02-11_00047.jpg

Když už jsme u toho sekání, je potřeba zdůraznit, že této hře to jde doopravdy výborně. Všelijaká komba jsou dobře propracovaná a působí skvěle jak prakticky, tak vzhledově. Různé chytačky, pěsťovačky, kopačky jsou na denním pořádku a neunudíte se s nimi, navíc přibylo spoustu nových. U bojového systému bych rád zdůraznil jednu chybičku, která mi celkem vadí. Pokud si se svým hrdinou čupnete a jednoduše pořád mlátíte pěstí před sebe, můžete jednoduše vyhrát i bez zapotění způsobeného skákáním. Když jste dosti obratní a vždy se stihnete ve správný moment otočit, váš soupeř většinou nemá moc šanci. To mi přijde jako trochu nevybalancovaný prvek a bylo by fajn jej do budoucna vyřešit, jelikož s tímto si začátečníci v multiplayeru vylámou zuby. Samozřejmě, že zkušený hráč si s tím poradí.

Velmi potěší jak kultovní postavy, tak zcela nové a neokoukané, každý se svou vlastní sadou bojových pohybů a speciálních úderů. Spojte to s již klasickým komiksovým stylem grafiky, která zase doznala několika příjemných vylepšení především na poli efektů, a máte tu staronovou legendu. Capcom však nezapomněl ani na inovace, v popředí tak stojí nový metr, který se naplňuje a později vám umožňuje aktivovat barvitý speciální pohyb, něco na způsob Mortal Kombatu, akorát bez lámání kostí.

2016-02-11_00033.jpg2016-02-11_00046.jpg2016-02-12_00005.jpg

Když už jsem nakousl ten multiplayer, pojďme se na něj přesunout. Ten v době mého recenzování nabízel jak hodnocený zápas, tak klasický casual. Zde si nastavíte hledání podle toho, na koho chcete narazit a systém vám sám vyhledá soupeře. Oceňuji propojení hráčů konzole PS4 s PCčkařemi, cross-platform ještě stále není normou a je tak příjemné vidět, že se o to někde snaží. Může se běžně stát, a mě se to stávalo často, že proti sobě dostanete někoho z PS4 a můžete poměřit svoje síly. Abychom si to shrnuli, v hodnoceném zápase získáváte za každou výhru body a ty vás posouvají do vyšší a vyšší ligy.

Já osobně bych doporučil, hlavně nováčkům série, prvně projít příběhový mód, zkusit si pár Versus s kamarádem, pak se vrhnout na Casual zápasy online a nakonec už zkoušet souboje hodnocené. Dost pravděpodobně se vám totiž stane, že narazíte na někoho zdatnějšího, a ten vás totálně rozbije. Nebo vám to nalosuje borce, který dělá mnou zmíněnou taktiku "čupni a vyhraj".

2016-02-11_00005.jpg2016-02-11_00011.jpg2016-02-11_00048.jpg

Protože jsem recenzoval PC verzi, rád bych se teď zaměřil na otázku: "Ovladač nebo Klávesnice ?". Osobně si myslím, že na bojovky, a to i na nového Street Fightera, je prostě dělaný ovladač. Nejen, že pomocí joysticku se můžete pohybovat rychleji a máte vše víc po ruce, ale klávesnice je na bojovky prostě moc neohrabaná. Hru jsem hrál na Steam ovladači a ovládala se úžasně. Navíc mě samotného napadla otázka, jak efektivně bránit na klávesnici, a zjistil jsem že nijak. Bránění totiž funguje tak, že stlačíte kombinaci tlačítek jakoby dozadu, takže to simuluje reálné krytí. Na ovladačové páčce to jde bombasticky a neměl jsem s tím sebemenší problém, na klávesnici jsem hrál s pocitem, že si vylámu prsty a po 3 zápasech jsem měl jednoduše dost.

 

Optimalizace jako taková se povedla na jedničku, nestřetl jsem se s žádnými propady snímků nebo nehratelnými pasážemi

 

Samozřejmě se najde kupa lidí, kteří hrají bojovky na klávesnici a jsou stejně dobří nebo dokonce i lepší než lidi s gamepadem. Je to prostě o vlastních nárocích a požadavcích.

2016-02-11_00009.jpg

Závěrem bych rád vypíchl optimalizaci a celkovou technickou stránku hry. Optimalizace jako taková se povedla na jedničku, nestřetl jsem se s žádnými propady snímků nebo nehratelnými pasážemi, a že je tu rychlost důležitá. Hrál jsem na grafické kartě AMD R9 270x a titul v klidu běžel na ultra nastavení. Vývojáře ovšem nemohu pochválit za občasné bugy. Zaseknutí v protihráči, komba, která vypadají, jako byste se s protihráčem spojili nebo třeba divné zakončení zápasu s K.O. U konkurenčního Mortal Kombatu X jsem tyto nedostatky nezaznamenal. Ten ale ze začátku měl jiné problémy, které tu budeme rozebírat.

         

Dostupné pro: PC, PS4
Žánr: Arkády | Arkádová bojovka
Výrobce: Capcom
Začátek prodeje: 16. února 2016
  • Pestrá komba
  • Komiksová grafika
  • Rozsáhlý multiplayer a liga
  • Občasné bugy
  • Lehce nevyvážené bojové prvky
    

Jednoduše řečeno, Street Fighter V je až na pár chybiček výbornou bojovkou hodnou svého jména. Vyblbnout se na ní může kdokoliv, je ihned přístupná a přesto nepostrádá hloubku. Optimalizace je super a pár bugů se dá přehlédnout. Navíc jsou lehce opravitelné a vývojáři je určitě odstraní, stejně jako vybalancují bojový systém. Jestli se tedy ohlížíte po bojovce, která vám zabije čas i nervy, utíkejte do obchodu a rychle nový Street Fighter berte domů.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 důvodů, proč běžet do obchodu pro Nintendo Switch

10 důvodů, proč běžet do obchodu pro N…

Nintendo Switch představuje nový svěží herní zážitek, který se velmi liší od hraní na Xbox One a PS4. Přinášíme vám 10 důvodů, proč byste si tuto konzoli měli koupit.

12.  7.  2017 | | 16 N/A
Umělecké pojetí hry Hellblade opravdu vyráží dech (galerie)

Umělecké pojetí hry Hellblade opravdu …

Akční fantasy thriller Hellblade možná plachtí u většiny pod radarem. To by ale byla osudová chyba.

23.  7.  2017 |
10 důvodů, proč s koupí Nintendo Switch ještě počkat

10 důvodů, proč s koupí Nintendo Switc…

Nintendo Switch je velmi zajímavá konzole, což nás inspirovalo k článku o tom, proč byste si tuto konzoli měli koupit. Z jiného úhlu pohledu však trpí mnoha chybami, kvůli kterým byste si ji naopak určitě kupovat neměli.

17.  7.  2017 | | 5 N/A
Apple znovuobjevil rozšířenou realitu. Vývojáři už předvádí parádní aplikace

Apple znovuobjevil rozšířenou realitu.…

Apple pravděpodobně přetransformuje další důležitý segment - rozšířenou realitu.

16.  7.  2017 | | 2 N/A
Virtuální realita na E3: nejzajímavější pecky veletrhu

Virtuální realita na E3: nejzajímavějš…

Na letošní E3 se nezapomnělo ani na fanoušky virtuální reality. Na konferencích se jim sice nevěnovalo valné množství pozornosti, ale i tak se mezi oznámenými tituly objevilo pár dobře vypadajících kousků. Je libo pecky od Bethesdy jako je Fallout nebo Doom ve VR? A co takhle nějaké exkluzivity na PSVR? To všechno tady najdete.

14.  7.  2017 |
Herní agenda: výhled na sportovní a závodní pecky roku

Herní agenda: výhled na sportovní a zá…

Jako každý rok nás čeká na podzim nálož sportovních her. Čeká nás letos nějaké extra překvapení, nebo prostě dostaneme „jen“ další díly již zaběhlých značek? Čtěte dál a dozvíte se více!

20.  7.  2017 |
Humble Bundle má vynikající nabídku na hry od Telltale

Humble Bundle má vynikající nabídku na…

Slevové akce na hry jsou běžné a občas máte dokonce pocit, že se prodejci snad zbláznili. Momentálně se to stalo obchodu Humble Bundle, který prodává hry od Telltale za vynikající ceny.

20.  7.  2017 |
Star Wars Battlefront II: E3 dojmy z hvězdných válek

Star Wars Battlefront II: E3 dojmy z h…

Jednou z nejočekávanějších her od Electronic Arts je v současnosti jednoznačně druhý díl Battlefrontu. Ve dvojce bychom se měli dočkat všech těch věcí, které v jedničce tak chyběly. Singleplayerová kampaň, více obsahu v kooperačním a multiplayerovém režimu a k tomu spousta menších vychytávek. Pojďme si to hezky rozebrat.

15.  7.  2017 |