Stronghold 2 - v kůži středověkého vladaře

I přes veškeré pohodlí středověkých hradů to neměli králové a vladaři vůbec snadné. O tom nás koneckonců přesvědčili Firefly Studios se svým debutem, strategickou hrou Stronghold, která za sebou má mnohé úspěchy, včetně rozsáhlého datadisku. Tento rok, konkrétně v květnu, hodlají autoři rozšířit naše znalosti o středověkém bytí a nebytí v druhém dílu jmenované hry.

Hlavním posunem směrem kupředu bude neoddiskutovatelně nový grafický kabátek, který dá hře třetí rozměr a nám nové možnosti. Při pohledu na obrázky nás až mrazí v zádech jak asi bude vypadat vše v pohybu; krásné vodní plochy na nichž se zrcadlí slunce, stromy kývající se ve větru a samozřejmě mohutně vypadající kamenné hrady. Engine bude kromě líbivé vizuální stránky zvládat i mnohem větší počet jednotek, a tak se můžeme těšit na opravdu masivní bitvy a to jak vně, tak i uvnitř hradu. Bitvy by neměly být tak komorní jako v jedničce, naopak byste měli více využít dobývacích strojů, neboť už nebude možné probořit hradby několika zapomenutými pikeníky.

Právě možnost nahlédnout do interiérů vaší pevnosti skýtá mnohé výhody. Konečně budete moci být opravdovým "pánem svého domu" a dohlížet na všechno dění hezky osobně a zblízka. Bitvy se z venkovních nádvoří či hradeb mohou snadno rozšířit i za práh vašeho hradu, což sice může být zábava pozorovat, ale rozhodně nebude lehké boj ukočírovat. Takové narušení "harmonie" může mít velmi neblahé následky jak pro stav vaší pokladnice (rabování a plenění), tak pro vaše poddané. Nebo spíše naopak; se vzrůstající nespokojeností vašeho lidu se prudce ztenčuje obsah vaší kapsy. V tomto bodě asi nemusím pokračovat dále, poněvadž minulý díl jste jistě všichni hráli.

Novinkou týkající se vašich poddaných je jejich zdokonalené chování v rámci celé společnosti. Dokud vše klape jako švýcarské hodinky; sýpka je plná, daně žádné a nepřítel v nedohlednu, je lid spokojený, prokazuje vám úctu a dělá vše proto, abyste byl jako král spokojený. Na druhou stranu, pokud se náhodou něco nepodaří, a ono se to dřív či později stane, začne se situace zhoršovat. Ve Stronghold 2 již nezůstane jen u hromadné emigrace obyvatel; setkáme se s krádežemi, hospodskými půtkami a dokonce s vraždami na ulicích. Navíc, podceňovat by se neměl ani úklid v ulicích, neboť kanalizace ve středověku je holá utopie a splašky na chodníku přímo vybízejí k morové ráně.

Z výše řečeného jasně vyplývá, že Stronghold 2 bude jasnou volbou pro ty, co si užívali při hraní originálu. Žádné velké změny, naopak rozšíření a zdokonalení původní myšlenky zajistí, že se dvojka bude líbit všem fanouškům a díky pěknému zpracování přibudou další. Stačí se podívat do naší galerie a hned vám bude jasné, že na Stronghold 2 bude radost pohledět.

Download (trailer, 10MB): Doupě

  

Zdroj: Bluesnews, Worthplaying

Váš názor Další článek: Update: Vyzkoušejte demo Still Life!

Témata článku: , , , , ,