Stunt Track Driver 2 – get´n dirty

Dost bylo nablýskaných sporťáků v superrealistickém provedení. Nyní je zde unikátní simulace angličáků pro děti. Jediná pravá od Mattela! Vraťte se do doby setrvačníkových angličáků, plastových (tehdy jsme jim však říkali umělohmotné :)) vozítek a dalších drobností, které nám ten zlatý věk dětství přinesl.

Žánr: simulace angličáků pro velmi malé děti
Minimum: Win95-98, DirectX, P-166 , 32MB Ram, zvuková karta, CD-ROM
3D: DirectX
Multiplayer: ne
Výrobce: Semi Logic Entertainments
Distributor:
Mattel Interactive

Nevím jak mám této hře vlastně říkat. Autoři jí dali pekelně dlouhý název. Tak tedy Hot Wheels – Stunt Track Driver 2 – get´n dirty je především určená našim mladším pařánkům. Starší hráče hra nadchne jen ze začátku a hned první den od ní dají ruce pryč, ale pro malé děti je tato hra jako dělaná a opravdu je dokáže zaujmout na dlouhé dny (bohužel jen na ty dny, protože déle jak měsíc nevydrží ani těm nejmenším). Pokud tedy jste rodičem a upsali se „ďáblu“ v podobě obdarování vaší šestileté ratolesti počítačem a nevíte co na vánoce, tedy čtěte dále.

Ta kočička vlevo je docela roztomilá, ale pozor...Takhle si můžete vytvořit vlastní trať.

Po instalaci a spuštění hry vás ohromí slušně povedené akční animace „teréňáků“. Poté už následuje menu, které má velice jednoduché a intuitivní ovládání (již kvůli zmíněnému věkovému průměru hráčů této hry). Jak to tak většinou bývá, můžete závodit hned několika způsoby. První možností jsou samostatné závody, které můžete jet na čtyřech různých dráhách a na výběr máte z několika autíček.

Dráhy jsou rozmanité, graficky velmi pěkné a vše (spíše všechna zvířátka) se na nich hýbe.

Tyto dráhy se totiž nezobrazují přímo jako 3D scény jak jsme tomu zvyklí u jiných simulátorů, ale jsou předem vypočítány a uloženy na CD jako videosoubor. To sice umožňuje velmi podrobné vykreslení scény a mnoho dalších ohromujících efektů, ale má to zásadní nedostatek. Totiž, autíčko jede pořád dopředu, nemůžete couvat a v podstatě jej ani moc nemusíte ovládat. Stačí pouze mírně korigovat směr v dráze a můžete zpomalit nebo zrychlit. Definoval bych to tak, že to je opravdu pro malé děti, které se raději koukají na pohybující se obrázky a méně se věnují řízení. Jedinou volnost, kterou máte, je možnost dělat kaskadérské kousky. Na dráze jsou proto často úseky na kterých vaše autíčko vyletí do vzduchu a pomocí šipek můžete dělat všelijaké přemety a otočky. Pokud před dopadem otočíte auto zádí dopředu, klidně zbytek celé dráhy procouváte. Na těchto drahách jsou roztomilá živá zvířátka, která před vámi uhýbají, a nebo se navzájem požírají (žába chytající vážku).

Chci přejet ještěrku, ale ono to nejde.Vidíte? A to je hra pro děti od osmi let.

Druhým způsobem hry je šampionát, ve kterém jak postupujete, tak se vám odemknou další dvě tajné dráhy. Ovšem tady již pochybuji, že to malé děti vydrží. Všichni víme, jak jsou nedočkavé a netrpělivé.

Až si projedou všechny přístupné dráhy ve volném závodě, začnou se těšit na ty tajné, takže honem do šampionátu, aby se nám odemkly. Ale ouha. Podmínkou odemčení první tajné dráhy je projetí prvních dvou známých tratí, a navíc ve velmi šibeničním časovém termínu. A tady si právě myslím že se budou malí pařánci asi hodně vztekat, ne li na Hot Wheels doslova nezanevřou, protože zvládnout daný časový termín na první dráze dalo pěkně zabrat i mě, zkušenému simulátorovému maniakovi. Na další už jsem neměl nervy, takže tajné dráhy zůstávají tajemstvím pro mě, i pro vás. Ale i kdybych se k nim dostal, tak vám o nich nepovím, ať se máte alespoň na něco těšit.

Je to jasný, ruka, angličák, zelená a jedem.A tohle je mnou vlastnoručně vytvořená trať.

Další a poslední způsob hry je určen pro kreativní hráče. Zde si totiž můžete postavit vlastní dráhu z různých překážek. Překážky jsou velmi rozmanité, tak třeba namátkou mrkev, pohozená lopatička, kus staré pneumatiky, prázdné obaly od jídla... prostě jako když si hrají děti na zahradě.

Hra umí uložit jen 4 vytvořené dráhy, ale každou můžete neustále upravovat, umazávat překážky a přidávat jiné. Jediným nedostatkem snad je, že můžete editovat zahrádku (ano tak je to pojaté, v podstatě rozkopáváte mamince zahrádku :)) 7x7 čtverců, kdy na každý čtverec můžete dát nějakou překážku. Dráha však na sebe musí navazovat a tak je nutné počítat i se zatáčkami. I když se dají vytvořit dobré a členité dráhy, nikdy se nevyhnete syndromu „had“, kdy už nevíte kam uhnout aby dráha mohla ještě pokračovat. Výhodou v tomhle módu je, že při hraní je již celý terén zobrazován v opravdovém 3D prostředí a autíčkem si můžete jet kam chcete, můžete zastavit, přemýšlet, vrátit se na poprvé špatně projetou překážku a podobně.

Technické provedení hry je mírně podprůměrné. Jedinou devizou je jednoduchá ale přesto dobře vypadající grafika v menu a velmi pěkná a komplexní grafika ve předem vypočítaných dráhách. Efektové zvuky, hlavně zvuk motoru, jsou na velmi nízké úrovni. Celá zvuková stránka hry stojí totiž spíše na hudbě. Hudba doprovází celou hru od spuštění až po návrat do operačního systému. Je sice taková opakující se, ale je poslouchatelná a i docela příjemná. Trochu zamrzí nemožnost hrát ve dvou (u hry tohoto typu bych čekal alespoň možnost hry dvou hráčů na rozpůlené obrazovce). O jakékoliv možnosti (spíše nemožnosti) síťové hry ani nemluvě. Adrenalin vám nezvednou ani počítačoví protivníci, protože tam také nejsou.

Grafika: 6/10
Zvuky: 2/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 5/10
Hra pro děti, která starším od 15ti let nic neřekne. Pro malé děti od šesti let má však tato hra jistý půvab.
Celkové hodnocení: 5/10
Váš názor Další článek: Westwoodi poodhalují roušku nad tajným projektem

Témata článku: , , , , , , , ,