Super Mario 3D World: precizní plošinovka (recenze)

Mario už dávno není žádný mladík, ale přesto stále srší úžasnou energií a nová hra to jen potvrzuje.

Po pravdě, oznámení Super Mario 3D World pro mě znamenalo lehké zklamání. Po „dvojrozměrném“ New Super Mario Bros. U jsem dychtivě očekával pravého „prostorového“ Maria – něco ve stylu geniálního Galaxy. Tvůrci si však ulehčili práci a místo opravdu nového dílu spíše navazují na 3D Land. Stačilo však vzít do rukou GamePad a rozmrzelost se okamžitě přetavila v dokonalé nadšení. I když 3D World nepřináší žádné extra revoluční změny, představuje naprostý vrchol designerského umu.

 

Už od prvních okamžiků hra bombarduje rozkoší všechny vaše vjemy

 

Už od prvních okamžiků hra bombarduje rozkoší všechny vaše vjemy: oči nádherně pestrobarevnou full HD grafikou, uši rozpustile chytlavou hudbou a prsty precizně vybalancovanou. Tvůrci si chytře pohrávají s tradičními prvky, do kterých zkušeně vmíchávají stále nové a nové nápady.

Prakticky každá úroveň dokáže přinést něco nového, ať už se jedná o vizuální vtípek, nový power-up, či odlišný herní styl. Je naprosto fascinující, že Mariovi pomalu táhne na třicet (což je v herním světě hotový důchodcovský věk), ale stále má energie na rozdávání jako mladý čiperný klučina.

Bowser se dal na menší

Nikoho snad nepřekvapí, že celá příběhová zápletka by se dala shrnout do jedné lehce rozvité věty – Bowser tentokrát kašle na princeznu Peach a chytá tajemné malé víly, což pochopitelně Mario a jeho společníci nemůžou nechat jen tak být.

Mario 01.jpgMario 02.jpgMario 03.jpg

Prosklená průhledná trubka zanese Maria, Luigiho, modrého Toada a Peach do nového světa, kde je čeká jako obvykle několik tematicky laděných map rozdělených do samotných hratelných úrovní. Pravda, tentokrát jsou hratelné i samotné mapy světů, kde můžete běhat, skákat a dostávat se do bonusových levelů.

Úrovně stejně jako v 3D Land jsou snímány z izometrického nadhledu, takže máte výrazně víc prostoru na manévrování a tvůrci toho dokáží i náležitě využít. Už výše zmíněný výčet hrdinů dává najevo, že si můžete hru užít až ve čtyřech hráčích a právě v multiplayeru je podle mě nejnovější Mario i nejvíce zábavný. I když kvůli matoucí kameře občas dochází k chaotickým situacím a nechtěným pádům, rozhodně se to stává ve výrazně snížené míře než v 2D dílech.

Mario 04.jpgMario 05.jpgMario 06.jpg

Naopak multiplayeru nahrávají různorodé vlastnosti jednotlivých hrdinů: zatímco Mario představuje vyvážený střed, Luigi dokáže vyskočit víc, Peach vydrží déle ve vzduchu a Toad zase nejrychleji sprintuje. Je jenom na každém, co mu bude vyhovovat nejvíce, nicméně se asi dá říct, že Peach se díky lepší manévrovatelnosti ve vzduchu stává ideální pro méně zkušené hráče.

Kočičí síla

Super Mario 3D World se však bez problémů dá hrát i v jednom hráči a pokud byste měli přeci jen problémy, po určitém počtu smrti dostanete přístup k Tanooki oblečku, který usnadní výrazně hraní. Možná ho občas využijete, protože hra má sympaticky stoupající křivku obtížnosti. Bát se však nemusíte, Super Mario Bros. U představovalo výrazně tužší krunýř na rozlousknutí. Úrovně se ve World dají proběhnout snadno, větší výzvu přináší získání některých zelených hvězdiček, které jsou různě mazaně poschovávány po levelech.

Mario 10.jpgMario 11.jpgMario 12.jpg

Hvězdičky slouží k odemykání dalších levelů, ale netřeba se děsit, protože požadavky jsou nízké a spousta hvězd se dá získat v bonusových úrovních kapitána Toada, které překvapí svým herním stylem – musíte se totiž v nich obejít bez skákání.

Mario 07.jpgMario 08.jpgMario 09.jpg

Tyto „stealth“ úrovně představují však jen pouhý jeden střípek z obrovské hromady skvělých herních nápadů. Jejich výčtem bych mohl vesele zaplácnout další desítky řádků textu, ale proč vás zbytečně zdržovat od hraní, však se podívejte video. Ideálně si nechte překvapení až na samotné hraní.

Dostupné pro: Wii U
Žánr: Arkády | Arkádová hopsačka
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 29. listopadu 2013
  • Nápaditá hratelnost
  • Precizní ovládání
  • Nádherná HD grafika
  • Zábava ve čtyřech
  • Solidní herní doba
  • Občas matoucí kamera v multiplayeru

Super Mario 3D World nemá prakticky žádnou výraznou chybu, pokud pomineme už zmíněnou chybějící touhu po revolučních změnách. Tohle prostě není žádný nový Super Mario 64, ale to vůbec nevadí, protože stejně nabízí přes 20 hodin úžasné zábavy. A to je rozhodně důvod, proč si hru pořídit.

Váš názor Další článek: The Elder Scrolls Online vyjde na PC v dubnu, ostatní si počkají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,