Super Mario Odyssey: kníráč na cestách (recenze)

Nintendo dosahuje tento rok jednoho triumfu za druhým a na svou nově vydanou konzoli vydává vysoce kvalitní tituly. Patří Super Mario Odyssey mezi ně?

Otevřený svět... přijde mi zajímavé, že se tímto prvkem může chlubit čím dál tím více titulů. Mario, který započal svou hvězdnou kariéru bojem s Donkey Kongem, se rovněž rozhodl odvážně vydat touto cestou. A že se to sakra povedlo.

Bowser opět zlobí

Příběh se klasicky pohybuje kolem padoucha Bowsera a v tomto případě jeho snahou oženit se s princeznou Peach proti její vůli. Jenomže Mariovi se v úvodní scénce nepodaří Bowsera hned porazit a přichází o svou legendární čepičku. Každopádně osud to Mariovi vynahradil a Mario potkal nového přítele Cappyho, který se přeměnil v jeho čepici. Cappyho můžete házet a tím zabíjet nepřátele nebo se v ně proměnit.

Super Mario Odyssey (1).jpgSuper Mario Odyssey (2).jpgSuper Mario Odyssey (3).jpgSuper Mario Odyssey (4).jpg
Díky možnosti se proměňovat vyzkoušíte ve hře mnoho herních stylů

Příběh je celkem o ničem, to jsme od Maria ani nechtěli. Začlenění Cappyho však zcela změní hratelnost. Nyní nebudete hrát jen za Maria. V průběhu hry budete hrát za goomba, tank, T-Rexe, ryby či za stonožku. Vlastně se můžete proměnit ve skoro každého nepřítele. Stačí na něj hodit Cappyho.

 

Neutuchající zábava se realizovala díky nejrůznějším herním stylům, které vznikají díky přeměňování

 

Díky tomu má Mario originální a neustále zábavný styl. Neutuchající zábava se realizovala díky nejrůznějším herním stylům, které vznikají díky přeměňování. Zejména to hra dokázala zkombinovat s chytrým level designem. Ten je promyšlen takřka k dokonalosti a využijete každé možnosti přeměny.

Super Mario Odyssey (5).jpgSuper Mario Odyssey (6).jpgSuper Mario Odyssey (7).jpgSuper Mario Odyssey (8).jpgSuper Mario Odyssey (9).jpgSuper Mario Odyssey (10).jpg
Otevřený svět hře sedl a jeho průzkum vás bude šíleně bavit

Další výraznou změnou hratelnosti je samotný otevřený svět. Tentokrát jde Mariovi hlavně o to posbírat určitý počet měsíců a poté odletět na jinou mapu. Měsíců je naštěstí hodně a dají se získat nejrůznějšími způsoby. Na jednu stranu plněním hlavních úkolů a poražením bosse, dále však průzkumem mapy a minihrami. I když se poprvé možná omezíte na sbírání pouze potřebných měsíců, do map se rádi vrátíte a prozkoumáte doslova každý kout a vyzkoušíte všelijaké aktivity mezi které patří například skákání přes švihadlo.

Toulky světem

Jednotlivé úrovně je radost si prohlížet. Vy se vyloženě chcete vydat na průzkum a strávit u hry další a další hodiny hraní. Za každým rohem může být něco zajímavého a neprozkoumaného. A když se například ve městě budete moci projíždět na skútru, budete se bavit jak malé děti. Každá blbost je udělaná tak, aby potěšila.

Super Mario Odyssey (11).jpgSuper Mario Odyssey (12).jpgSuper Mario Odyssey (13).jpgSuper Mario Odyssey (14).jpg
Ve hře je pořád co dělat a díky chytrému level designu jen tak neomrzí

Mimo měsíců budete vyhledávat také mince a speciální fialové mince. Obojí však slouží pouze k nákupům. Můžou to být užitečně nákupy, můžete si koupit například měsíc nebo zlepšení života. Mario má ve hře tři životy a po vylepšení jich může mít šest (po ztrátě životů o vylepšení přichází). Nejvíc peněz ale utratíte za oblečení. Může z vás být pirát Mario, dělník Mario, turista Mario či letec Mario. Je to střelené? No ano, ale potěší to.

 

Každá blbost je udělaná tak, aby potěšila

 

Nutno dodat, že hra podporuje kooperaci dvou hráčů na jedné konzoli. Nejedná se bohužel o nic úžasného. Jeden hráč ovládá Maria a druhý Cappyho. Jsme sice rádi za alespoň nějakou možnost kooperace, každopádně tohle je celkem o ničem. Ve dvou jde naštěstí hrát i když používáte pouze Joy-Cony.

Switch využitý naplno

Hra nemá ani žádný problém s využitím Switche všemi možnými způsoby. Hru můžete ovládat jak chcete, oficiálně se doporučuje hraní s dvěma Joy-Cony. Hra využívá pohybové vlastnosti a hýbáním s Joy-Cony můžete ovládat Cappyho. Přesto doporučuji spíše hraní s Pro ovladačem nebo Joy-Cony + Grip. Můžete hrát i s pouze jedním Joy-Conem, bez ovládání kamery se však hra ovládá těžko.

Super Mario Odyssey (15).jpgSuper Mario Odyssey (16).jpgSuper Mario Odyssey (17).jpgSuper Mario Odyssey (18).jpgSuper Mario Odyssey (19).jpgSuper Mario Odyssey (20).jpg
Musíme také pochválit vynikající využití schopností Nintenda Switch

Hlavní je kvalitní využití televizního i handheldového módů. Obojí funguje naprosto bezvadně. Obě možnosti jsou dobré na ovládání a také dobře vypadají. Rovněž jsem se nesetkal s žádnými technickými problémy ve hře či s bugy.

Návrat ve velkém

Pokud bych měl Super Mario Odyssey něco vytknout, byla by to snad pouze chvílemi zlobící kamera. Jinak se jedná o neuvěřitelně zábavný titul, který vyniká level designem, otevřeností světa a hlavně různými herními styly. Nintendo se tentokrát opravdu vytáhlo a mimo The Legend of Zelda: The Breath of the Wild přináší do světa dalšího kandidáta na hru roku.

Hodnocení: 5 / 5

Klady:

  • zábavná hratelnost s různými herními styly
  • úžasný level design
  • živý a otevřený herní svět
  • kvalitní využití Nintenda Switch

Zápory:

  • chvílemi zlobivá kamera
Váš názor Další článek: Fanoušci přinutili EA ke změně, Star Wars Battlefront 2 bude lepší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,