Super Smash Bros. Melee – v téhle hře se to opravdu mele

Mario, Pikachu, Bowser, Peach, Yoshi, Donkey Kong, Captain Falcon, Fox Mc Cloud, Kirby, Zelda, Link a spousta dalších. Znáte je? No aby ne, vždyť jsou to jedny z nejznámějších jmen v dlouhé historii firmy Nintendo. Nyní přicházejí všichni dohromady v řekněme dosti neobvyklé bojové hře a budou se ucházet o své místo pod sluncem.

Žánr: bojovka (tak trochu jiná)
Platformy: GameCube
Podporuje: hra pro 4 hráče, paměťová karta – 11 bloků
Výrobce: Nintendo
Distributor: Nintendo

Několik málo vlastníků konzole N64 si jistě vzpomene, že tento titul už byl k vidění právě na tomto stroji. I když bojovek bylo na N64 jako hub po dešti, slavila tato hra až neočekávaně velký úspěch. Nyní Nintendo sází na již známý název a v inovované verzi pro GameCube doufá v obdobný úspěch i na této platformě. Pro ty, které verze z N64 minula pouze uvedu, že se jedná o bojovku se silným zaměřením na multiplayerovou část. Autoři se hru snažili koncipovat tak, aby se hodila na nějaký pařanský večírek. Má to ovšem jednu velkou chybu – pokud jste již odrostlejšího věku, můžete tuto hru předat svým mladším sourozencům, protože stereotyp a jednoduchost vás po chvíli začnou ubíjet. Ale abych nepomlouval hned od začátku tak se podíváme, co nám hra vlastně nabízí.

 

Pokud věříte svým schopnostem, můžete s klidným svědomím přeskočit trénink a vrhnout se na Regular Match, který nabízí dva typy hry. Tím prvním je Classic Mod, ve kterém postupujete přes různé arény a různé protivníky až k hlavnímu kápovi úrovně. Říkáte si - tak tohle je bojovka podle mého gusta. Nenechte se zmást – boje se odehrávají na velmi malých prostorách (jejich velikost je opravdu deprimující) a pokud jste vystřelen daleko do prostoru, vaše snažení je rezolutně ukončeno virtuální smrtí. Aby autoři tento nepříjemný fakt vyrovnali, dali vám šanci se vrátit, tzv. vracečka. Pokud po odpálení do prostoru stočíte páčku na ovladači zpět k plošině a zmáčknete skok vaše postava se pokusí na nějakém neviditelném obláčku odrazit a zachytit se kraje plošinky, vyhoupnout se nahoru tak, jak to znáte z většiny plošinovek. Do tohoto snažení se o nespadnutí se ještě navíc přidává nepříjemný element zvaný chaos. Z vrchu obrazovky totiž padají různé předměty které můžete sbírat a využívat proti nepříteli. Pokud seberete bombu a vrhnete ji proti nepříteli, vaše schopnost orientace je rázem nulová a to si nepřejte, aby ji ve stejném okamžiku hodil nepřítel po vás nebo vás některý z dalších protivníků úderem odhodil do centra výbuchu, pak už se můžete spoléhat snad jenom na štěstí. Více jsem se těšil na adventure mod, ale o to větší bylo moje zklamání. Ačkoliv to ze začátku vypadalo jako příjemná plošinovka, hra za chvíli upadla do stereotypu. Nejenže jsem procházel lokace, které jsem již znal z Classic Modu (nemluvě o tom, že jich je k uzoufání málo), ale nejhorší na tom totiž je, že ať Adventure Mod hrajete podruhé za jakoukoliv postavu, procházíte těmi stejnými lokacemi! Takže VELKÉ mínus!

 

Pošramocené renomé hry na chvíli spravuje Event Match. Hra vám předloží tabulku s deseti úrovněmi, které můžete plnit v libovolném pořadí. Každý úkol se od předchozího nějak liší, např. sesbírat celkem 200 penízků, které postupně vypadávají z vašeho nepřítele po každém úderu nebo udolat s maličkým Donkey Kongem obrovského Donkey Konga. Na konci každé desítky bojujete s nějakou hodně známou postavičkou a pokud ji porazíte, otevře se další desítka. Prošel jsem 35 úrovní a poté jsem toho nechal, protože se úkoly začaly opakovat, takže opět nic světoborného.

Stadium vám nabízí tři minihry – Multi – Man Melee je boj o přežití s určitým množstvím protivníků a vaším úkolem je co nejrychleji je vyrazit z plošiny a tak stále dokola a zlepšovat si čas. Nezáživná úroveň a nepovedený design protivníků dává tušit, že tuto minihru si příliš neoblíbíte. V Home – Run Contest máte za úkol odpálit boxovací pytel co nejdál do pole. Nápad by celkem ušel, ale otázkou je, proč se po každém odpalu hra vrací do menu a vy se jím musíte znovu a znovu prokousávat. A jako poslední minihra nám zbyl Target Test – vaším úkolem je sesbírat 10 terčíků, které jsou velmi obtížně umístěny a vy si tak můžete natrénovat skákací návraty na plošinu. Otázkou je, jak dlouho vás to bude bavit.

A nakonec multiplayer – dalo by se říci, že tuto hru tahá z bahna průměru. Hra až ve čtyřech hráčích, jeden proti jednomu, vyřazovací pavouk, spousta bonusových zbraní (jako deštník nebo kytička, která dští oheň) a udělátek. Zničehonic budete obrovští nebo malincí, můžete být kamenní nebo neviditelní. Ale jedna věc tam bude stále – již jednou zmiňovaný chaos. Pokud budete hrát ve čtyřech, můžete si být jisti, že během chvíle v této bitevní vřavě ztratíte orientaci.

 

Teď k oněm slibovaným vracečkám – Nintendo použilo netradiční způsob života hrdinů. Nemají klasickou čáru života, ze které ubývá, ale mají svou váhu. Každý úder ubere vaší postavě z její váhy a čím více procent váhy máte, odebráno tím dále odletíte a o to těžší máte návrat zpět. V manuálu jsou popsány obranné chvaty, které zabrání soupeři aby vás vyhodil. Ačkoliv vám může dokonalé zvládnutí obranných chvatů velmi pomoci, v devíti z deseti případů si v chaosu, který se děje na obrazovce, nestihnete všimnout blížícího se nebezpečí.

Po grafické stránce se autoři snažili a nejlépe je to vidět při funkci ZOOM, kterou lze využít při zapauzování hry a zazoomování  na dění na bitevním poli. Vše je pěkně detailní a barevné. Hudba je taková typicky Mariovská kolotočářská a co se mě týče, tak k rychlým soubojům mi přišla příliš pomalá a navíc silně infantilní. Zvuky jsou v průměru a nezaslechl jsem žádný, který by mě nějak zaujal. Co říct k hratelnosti? Ať napíšu cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo nebude souhlasit s mým názorem a proto to prosím berte jako 100% osobní názor mé maličkosti. Nintendo se pokusilo tuto hru založit na dobrém zvládnutí ochranných a útočných hmatů, ale chaos, který po většinu zápasu panuje na obrazovce, vám nedovolí těchto výhod využít. Pokud dosáhnete vítězství, bude to většinou otázka štěstí. A to je vše přátelé, tády dády dá.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 5/10

Chaos při soubojích tuto hru degraduje na průměrnou bojovku.

Celkové hodnocení: 6/10

Diskuze (1) Další článek: Nový týden: recenze Operace Flashpoint: Resistance

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,