Super Smash Bros. Wii U: na 3DS to byla jen rozcvička (recenze)

Předkrm máme už nějakou chvíli za sebou, teď nastal čas na hlavní chod. Super Smash Bros. dorazilo na Wii U.

O Super Smash Bros. na 3DS se rozhodně nedá říct, že by hra zklamala. Verze pro Wii U je však prostě lepší – lépe se ovládá, lépe vypadá, nabízí bohatší možnosti nastavení, více módů…dalo by se vesele pokračovat dál. A vzhledem k tomu, kolik slov chvály jsem sypal na Smash 3DS (však se přesvědčte sami v recenzi), už teď by mělo být jasné, že Smash Wii U představuje hotovou herní nirvánu.

Dejte si do nosu

Obě verze nabízí v základu to samé, tedy velmi specifickou bojovku. Primárně totiž nejde o to sklepat protivníkovy životy na nulu, ale odpálit jej za hranice obrazovky. Čehož tedy dosáhnete tím, že mu budete dávat na budku – s přibývajícím poškozením odlétává soupeř stále dál a dál, až se prostě pro něj stane nemožným se vrátit do arény. Prosté.

Tedy ne tak zcela. Do hry se přidává i fakt, že arény jsou často různě členité, dynamické (prostě v průběhu boje mění rozložení) a mohou být plné i různých nástrah. Kromě namačkávání komb tak musí každý bojovník dávat velký pozor i na svůj pohyb, protože od pádu mimo obrazovku dělí jeden špatný skok.

smash bros 01.jpgsmash bros 02.jpgsmash bros 03.jpg

Mno, a aby toho nebylo málo, v průběhu boje mohou do arény padat různé bonusy výrazně ovlivňující průběh bitky (je toho spousta, od různých zbraní po pomocníka). A málem bych zapomněl, boje jsou až pro osm bojovníků zároveň (premiéra na Wii U – předchozí díly přinesly bitky maximálně čtyř). Už si asi dokážete představit, jak moc se Smash liší od typické bojovky, jakou představuje například Street Fighter, kde se uzavřené aréně řežou dva bijci.

A víte, co je nejlepší? Další z obřích plusů Smash představuje jeho široká nabídka možností a nastavení, takže pokud chcete, i tady si lze vytvořit takového Street Fightera – souboj pro dva v uzavřené aréně bez překážek a bonusů, kde jde o to výše zmíněné sklepávání hitpointů. Smash se snaží nabídnout zábavu pro každého a daří se.

Mario vs. Sonic

Smash na Wii U nabízí stejné bojovníky jako 3DS, takže si lze vybrat celkem ze 49 hrdinů. Najdete tu známé (Mario, Link, Star Fox, Samus Aran, Pikachu), méně známé (Little Mac, Captain Falcon, Ness) i bizarní (trenérka z Wii Fit, panák z Game & Watch, kačer a pes z Duck Hunt) postavy z Nintendo sérií, stejně jako hostující hrdiny jiných vydavatelů (Pac-Man, Mega Man, Sonic).

smash bros 04.jpgsmash bros 05.jpgsmash bros 06.jpg

Každá z postav z postav má svoji specifickou sadu úderů (množství se ovšem nedá srovnávat s klasickými bojovkami) a svoje silné i slabé stránky. Rozhodně se nedá říci, že by byly bojovníci úplně dokonale vybalancovaní, ale o to v sérii až tak moc nešlo. Hlavní je zábava.

A ta je skvělá nezávisle na tom, jaký herní mód si vyberete. At už se jedná o základní Smash (až pro 8), deskovku připomínající Smash Tour (novinka na Wii U), či třeba úkolový Event mód. Pochopitelně záleží na každém hráči, co mu bude sedět víc, ale nabídka je zatraceně bohatá, takže si snad každý vybere.

smash bros 10.jpgsmash bros 11.jpgsmash bros 12.jpg

Samozřejmě nechybí ani online hra. Stejně jako 3DS si můžete vybrat z odlehčeného For Fun, či na hardcore hráče mířícího For Glory. Potěší, že na Wii U je online hra stabilnější, než na 3DS. Sice lagy občas zazlobí, ale jde spíše o výjimky. Opět musím vyzdvihnout přítomnost Spectate módu, díky kterému lze sledovat zápasy jiných hráčů a případně si i na ně vsadit nějaké ty zlaťáky.

Bojovka pro každého

O Super Smash Bros. by se toho dala napsat ještě spousta. Například jsem vůbec nezmínil možnosti úpravy hrdinů, se kterou souvisí obrovská tuna odemykatelného obsahu (od bojovníků, přes trofeje, kusy oblečení pro Mii, až po power-upy a tak dále). Zajímavě vypadá i propojení s plastovými figurkami Amiibo, nicméně to jsem neměl možnost nijak otestovat. Vyzkoušel jsem však editor arén, což je velmi solidní nástroj na vytváření vlastních bojišť s celou řádkou zajímavých možností.

smash bros 07.jpgsmash bros 08.jpgsmash bros 09.jpg

Co ještě zmínit? Že jsou součástí hry i krátké ukázky klasických Nintendo her (Super Mario Bros, Donkey Kong). Že si můžete vybrat z osmi různých nastavení ovládání a že hra podporuje celou řádku různých ovladačů (fanoušci hlavně ocení Game Cube gamepad). Je toho tun, ale myslím, že to nemá smysl.

Dostupné pro: Wii U
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. listopadu 2014
  • Brilantní soubojový systém
  • Obrovská porce herního obsahu
  • Skvělá grafika a hudba
  • Bohaté možnosti nastavení
  • Občas lagující MP
  • Chaotické bitvy pro 8

Hlavní myšlenkou by měla zůstat jedna: Super Smash Bros. pro Wii U představuje naprosto úžasný zdroj zábavy, který dokáže pobavit prakticky každého. Jistě, daly by se najít různé chybky, například zamrzí chybějící kampaň, možná recyklace obsahu z předchozích dílů mohla být menší, avšak to podle mého nemění nic na tom, že Smash Bros. rozhodně stojí za investici.

Diskuze (1) Další článek: Nový trailer z akce Dying Light vás zve do města Harran

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,