Swarmers – v boji proti obtížnému hmyzu

Otravný společník, který dokáže znepříjemnit i tu nejkrásnější chvilku života – to je hmyz. Otravné mouchy, včely či vosy rozhodně nepatří mezi příjemné společníky a každý z nás se proti jejich přítomnosti brání jiným způsobem. Máte-li snad s hmyzem jako takovým nevyřízené účty, je nejvyšší čas to napravit. Jedinečnou příležitost vám nyní dává hra Swarmers.

Jedna z hlavních předností hry vás překvapí hned na samém počátku, po jejím stažení - jejímu spuštění totiž nepředchází žádná instalace a tak tedy ušetříte nejen čas, ale i registry svých Windowsů. V menu hry na vás čeká několik položek, se kterými si můžete pohrát - kromě výběru jazyků (standardně je k dispozici angličtina a němčina), si pak můžete vybrat také jednu z celkového počtu pěti obtížností. Ty se ve hře projevují počátečním počtem nepřátel, jejich schopnostmi, výdrží a tak dále.

 

Jak jsem již naznačil, v roli leteckého pilota ovládajícího svou mašinku budete muset zlikvidovat veškeré hmyzí osadníky neznámé a vcelku jednotvárné krajiny. Tito nepřátelé se v průběhu hry stále rozmnožují a celý proces jejich vývoje se skládá z několika částí - od počátečního vajíčka, z něj se poté líhnout další hmyzí obyvatelé, až po létající hmyz, který je velmi agresivní a který se nezdráhá zaútočit ani na vaši, po zuby ozbrojenou loď. Nemusím snad zdůrazňovat, že největší ránou pro soupeře je destrukce původního vajíčka.

Co se týče vašeho úkolu, je stejně prostý jako hra samotná - postupně tak musíte zničit veškeré hmyzí osazenstvo, což jsem již výše zmínil. Splnit tyto podmínky úspěšného dokončení hry lze nejlépe na jejím samém počátku, kdy ještě celé hmyzí společenství nečítá nijak významné množství členů. S postupujícím časem se naopak obtížnost zvyšuje a vaše šance razantně klesají.

Loď, kterou využijete pro soupeření s otravným hmyzem, se nijak významně neliší od klasických proudových letounů. K dispozici máte jakýsi laserový kanón, který je v boji velmi účinný. Trochu překvapen jsem byl zvoleným ovládáním, které mi přesně nepadlo do ruky - směr vašeho pohybu řídíte myší, přičemž pro zrychlení je použita klávesa Space. Střílet pak můžete levým tlačítkem myši.

 

Grafické kvality hry jsou nepochybné - vše je v 3D a tento fakt se nijak nepříznivě neprojevuje na hratelnosti. Možná trochu nepříjemná je jednotvárnost herního prostředí a také mřížka, která hlídá maximální letovou hladinu, ve které se vaše loď může pohybovat. Jinými slovy, letět do výšky se ve hře prakticky nedá a tak budou všechny vaše útoky a nálety vedeny těsně nad krajinou.

A jaké je ozvučení hry? Hudba mě příliš nezaujala, byť její motivy se můžou některým z vás zamlouvat. Zvuky jsou ucházející, jejich největší předností je zřejmě prostý fakt, že ve hře jsou a tvůrci jejich tvorbě věnovali alespoň trochu svého drahocenného času.

Související informace (Swarmers):
Homepage: http://www.cultimedia.ch/swarmers
Systémové požadavky: procesor o frekvenci 400 MHz, 16 MB grafický karta
Výrobce: Cultimedia
Velikost: 1,3 MB

Download: Cultimedia.ch

Váš názor Další článek: Řidičem trucků v demu Big Mutha Truckers

Témata článku: , , , , ,