T32K-MMX – řežba ve stylu Turricana

Pod tímto zajímavým názvem se skrývá hra, která byla připravena speciálně pro akci 32k Game Competition Mekka Symposium 2000, což v podstatě znamená, že všechny hry, jež zde vznikly, mají velikost pohybující se okolo 30 kB. Myslíte, že hra s takovou malou velikostí může být v dnešní době ještě zábavná?
Pod tímto zajímavým názvem se skrývá hra, která byla připravena speciálně pro akci 32k Game Competition Mekka Symposium 2000, což v podstatě znamená, že všechny hry, jež zde vznikly, mají velikost pohybující se okolo 30 kB. Myslíte, že hra s takovou malou velikostí může být v dnešní době ještě zábavná? Čtěte dále, uvidíte.

Nedávno jsme tu měli Lemmings32k, teď tu je T32K-MMX. Co mají tyto hry společného? Tím hlavním faktorem je malá velikost a docela velké množství zábavy. Název T32K-MMX znamená, že se jedná o remake hry Turrican o velikosti 32 kB upravený pro rychlejší počítače (to je to slůvko MMX). No vidíte, kolik se toho dá jen z názvu vyčíst!

T32K-MMXT32K-MMX

Původní Turrican je hra, kterou zná snad opravdu každý, kdo měl někdy co dočinění s Amigou. Za jejím vnikem, stejně jako za mnoha dalšími skvělými hrami, stál ve své době velmi úspěšný tým jménem Factor 5, který dal šanci vzniknout této legendě, podle níž vznikají ještě dnes podobné hry (například český Arnal od juMi). Polemizovat, co vše toho T32K má společného s původním Turricanem, nebudu, protože vaše názory se na tuto věc budou jistě různit. Přejděme k faktům: hra obsahuje pouze jeden level, ale za to docela velký. Váš úkol ve hře je takový nejasný – musíte ničit nepřátele, které potkáte na každém kroku, a také sbírat diamanty. Čím více budete úspěšní, tím více nepřátel zničíte a tím více bodů dosáhnete. Po cestě samozřejmě najdete, jak tomu bývá u her tohoto typu, nějaké ty bonusy, jež vám vylepší vaši zbraň, život atp. Celkem máte tři životy a s těmi musíte nakládat tak, aby vám vydržely do konce hry. Možná si řeknete, že to není mnoho, ale mýlíte se. V této hře je to, dle mého názoru, více než dost.

T32K-MMXT32K-MMX

Představu o grafice si můžete udělat z okolních obrázků, ale předtím, než ji odsoudíte, mějte na paměti fakt, že ve hře je jen 6,8 kB grafiky! Další místo pak zabírá jen hudba a program. Něco takového je v dnešní době nepředstavitelné. Vždyť i banner, který je na vrcholu této stránky má větší velikost. Hudba je dobrá, řekl bych taková… hmm… retrospektivní a musím se přiznat, že se mi docela líbila.

I přes pár (velmi malých) chybiček není autorům co vytknout. Byl zde účelně využit každičký bit, vše dotaženo do konce a vytvořeno dílko, které je opravdu radost si zahrát.

Download (34 kB) zde; VypalCD zde.

Diskuze (3) Další článek: Gods: Bohové z dávných časů

Témata článku: , , , ,